"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

Göran Gruber är kirurg vid Aleris specialistmottagning vid Motala lasarett.
Foto: TT/Privat
Göran Gruber är kirurg vid Aleris specialistmottagning vid Motala lasarett.
74

Profil När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.

– Jag fick verkligen ompröva vissa ”sanningar”. Jag har aldrig varit politiskt aktiv som så men alltid identifierat mig som vänster eller ”Gråsosse”, om man säger så.

Göran Gruber sammanfattar sin tidigare inställning till vinster inom välfärdssektorn med ett ord. Skeptisk. Skeptisk till att det över huvud taget går att förena med bra och professionell vård. I dag beskriver han samtidigt sin arbetsgivare Aleris som en vårdnadsgivare som ”ger valuta för skattepengarna”.

– När jag tänkte på vinster inom vården så tänkte jag på oseriösa aktörer som tjänade pengar på folks lidande. Det var nidbilden jag hade och nog många tyvärr har i dag. Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade.

Göran Gruber tror att han och hans kollegor måste syna sig själva i kanterna på ett sätt som den offentliga vården inte behöver göra i dagsläget. Han säger att hans egna erfarenheter snarare tyder på att förbättringspotentialen ligger inom landstingsvården.

– Jag har ingen svepande kritik mot landstingsvården men jag tror att vi på privata sidan måste jobba hårdare för att rättfärdiga och övertyga om att vi är bäst lämpade att ha uppdraget som vårdnadsgivare.

Du är inte orolig att det flyttar fokus från patienterna eller från kvalitén?

– Nej, jag har aldrig varit närmare mina patienter än vad jag är i dag. Jämfört med mina tidigare arbetsplatser så lägger jag faktiskt mindre tid på administrativa uppgifter i dag än jag gjort tidigare, säger Göran Gruber.

Fakta Aleris

Aleris har i dag närmare 11 000 medarbetare fördelade på hela 450 vård och omsorgs-verksamheter i Sverige, Norge och Danmark.

AN