NYHET Publicerad

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar utgör ett hot mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf, vid CeFEO på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".

Kajsa Haag och Hanna Almlöf
Foto: Anna Hållams

Kajsa Haag och Hanna Almlöf.

Varför har ni inriktat er forskning på just skilsmässor?

– Familjeföretag är den vanligaste företagsformen i Sverige samtidigt som skilsmässostatistiken ligger runt femtio procent. En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder om företagets fortlevnad äventyras.

Hur kan en skilsmässa ställa till det för ett företag?

– Alla tillgångar ska delas i skilsmässan – så även företaget. Som ägare i aktiebolag är det viktigt att vara medveten om att aktierna i ett aktiebolag ingår i en bodelning. Värdet på aktierna ska, enligt utgångpunkten, motsvara bolagets marknadsvärde. Om företaget exempelvis äger en fastighet eller en maskinpark är värdet snabbt uppe i mångmiljonbelopp.

Vad händer då om företaget dras in i en skilsmässa?

– Den enklaste lösningen är oftast att förtagaren direkt kompenserar maken och ensam behåller företaget. Tyvärr finns inte alltid sådana belopp att tillgå. Då kvarstår alternativen att försöka låna ihop pengarna, avtala om att senarelägga och/eller dela upp betalningen eller att dela på aktieinnehavet.

– Samtliga alternativ har betydande nackdelar. Vårt bästa tips till företagare är att "inventera" vad en skilsmässa skulle kunna innebära för dels familjen, dels företaget.

Annons

Vilka är era råd till den som vill undvika den här typen av problem?

– Det vanligaste rådet en företagare får i dessa frågor är att göra aktierna i företaget till enskild egendom, vilket innebär att de inte kommer att ingå i en eventuell bodelning. Detta är en juridisk enkel lösning, men forskning indikerar att så sällan sker.

– Vi vill gärna uppmärksamma företagare på att äktenskapsförordet kan utformas på ett balanserat sätt. Exempelvis kan tillgångar i form av villan, sommarstugan, båten, eller arvegodset tillskrivas den som inte får aktierna. Ett annat alternativ är ett långsiktigt pensionssparande till förmån för den andra. Ett balanserat äktenskapsförord fråntar inte svårigheten att föra skilsmässorisken på tal, men underlättar ändå diskussionen då det understryker att det inte handlar om att sko sig på den andras bekostnad.

Vågar man var så oromantisk så att man gör upp om företaget på förhand?

– I våra intervjuer med rådgivare framkommer att frågan om äktenskapsförord ofta är på tal, men ej fullföljs på grund av frågans känsliga natur. Entreprenörens utmaning är att våga ta steget till en lösning som på sikt är bättre för såväl företagaren, ex-maken som företaget. Det är ju sällan eftersträvansvärt för någon att genomgå en skilsmässa för att istället bli kompanjoner.

Mer om forskarna

Kajsa Haag är ek. dr och universitetslektor i företagsekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hennes forskningsintressen är strategisk utveckling av familjeföretag samt ägar- och ledarskiften.

Hanna Almlöf är jur. dr och universitetslektor i affärsrätt vid Linköpings Universitet samt forskare vid Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Hennes forskning är främst inriktad mot bolagsrättsliga aspekter av ägarledda bolag och regleringsteoretiska frågeställningar.

Tillsammans forskar de om orsaker, effekter och reglering av ägarförändringar i ägarledda aktiebolag. En orsak till förändring i ägarkretsen som de särskilt studerat är att entreprenören just skiljer sig. Mer om deras forskning hittar du här.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.