NYHET Publicerad

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar utgör ett hot mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf, vid CeFEO på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".

Kajsa Haag och Hanna Almlöf
Foto: Anna Hållams

Kajsa Haag och Hanna Almlöf.

Varför har ni inriktat er forskning på just skilsmässor?

– Familjeföretag är den vanligaste företagsformen i Sverige samtidigt som skilsmässostatistiken ligger runt femtio procent. En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder om företagets fortlevnad äventyras.

Hur kan en skilsmässa ställa till det för ett företag?

– Alla tillgångar ska delas i skilsmässan – så även företaget. Som ägare i aktiebolag är det viktigt att vara medveten om att aktierna i ett aktiebolag ingår i en bodelning. Värdet på aktierna ska, enligt utgångpunkten, motsvara bolagets marknadsvärde. Om företaget exempelvis äger en fastighet eller en maskinpark är värdet snabbt uppe i mångmiljonbelopp.

Vad händer då om företaget dras in i en skilsmässa?

– Den enklaste lösningen är oftast att förtagaren direkt kompenserar maken och ensam behåller företaget. Tyvärr finns inte alltid sådana belopp att tillgå. Då kvarstår alternativen att försöka låna ihop pengarna, avtala om att senarelägga och/eller dela upp betalningen eller att dela på aktieinnehavet.

– Samtliga alternativ har betydande nackdelar. Vårt bästa tips till företagare är att ”inventera” vad en skilsmässa skulle kunna innebära för dels familjen, dels företaget.

Annons

Vilka är era råd till den som vill undvika den här typen av problem?

– Det vanligaste rådet en företagare får i dessa frågor är att göra aktierna i företaget till enskild egendom, vilket innebär att de inte kommer att ingå i en eventuell bodelning. Detta är en juridisk enkel lösning, men forskning indikerar att så sällan sker.

– Vi vill gärna uppmärksamma företagare på att äktenskapsförordet kan utformas på ett balanserat sätt. Exempelvis kan tillgångar i form av villan, sommarstugan, båten, eller arvegodset tillskrivas den som inte får aktierna. Ett annat alternativ är ett långsiktigt pensionssparande till förmån för den andra. Ett balanserat äktenskapsförord fråntar inte svårigheten att föra skilsmässorisken på tal, men underlättar ändå diskussionen då det understryker att det inte handlar om att sko sig på den andras bekostnad.

Vågar man var så oromantisk så att man gör upp om företaget på förhand?

– I våra intervjuer med rådgivare framkommer att frågan om äktenskapsförord ofta är på tal, men ej fullföljs på grund av frågans känsliga natur. Entreprenörens utmaning är att våga ta steget till en lösning som på sikt är bättre för såväl företagaren, ex-maken som företaget. Det är ju sällan eftersträvansvärt för någon att genomgå en skilsmässa för att istället bli kompanjoner.

Mer om forskarna

Kajsa Haag är ek. dr och universitetslektor i företagsekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hennes forskningsintressen är strategisk utveckling av familjeföretag samt ägar- och ledarskiften.

Hanna Almlöf är jur. dr och universitetslektor i affärsrätt vid Linköpings Universitet samt forskare vid Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Hennes forskning är främst inriktad mot bolagsrättsliga aspekter av ägarledda bolag och regleringsteoretiska frågeställningar.

Tillsammans forskar de om orsaker, effekter och reglering av ägarförändringar i ägarledda aktiebolag. En orsak till förändring i ägarkretsen som de särskilt studerat är att entreprenören just skiljer sig. Mer om deras forskning hittar du här.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 
NYHET Publicerad:

Konkursen gav nya affärsidé – Splitgrid hjälper butiker med likviditeten

NYKLÄCKT När Göran Erikssons klädbutik gick i konkurs slogs han av tanken: Varför ska handlare behöva låsa in en massa pengar i varulager och varför ska leverantörerna behöva vänta på att få betalt? Tanken blev en ny affärsidé – en programvara för säkra betalningar mellan butiker och leverantörer.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.