NYHET Publicerad

Almega: ”Sverige håller på att stänga för kompetensinvandring”

KOMPETENSUTVISNINGARNA Arbetskraftsinvandringen behöver öka rejält, men istället sätter myndigheterna stopp för människor som kommer till Sverige för att arbeta. Det konstaterar bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega i en rapport som släpptes idag.

Gränskontroll
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Andreas Åström, näringspolitiskt chef på Almega.

Andreas Åström menar att om vi inte skapar bättre regler för kompetensinvandring, så riskerar vi att få en företagsutvandring.

Foto: Pressbild

Rapporten visar att avslagen på förlängt arbetstillstånd har ökat dramatiskt på senare år. 2012 var de drygt 300, medan de under 2017 uppgick till över 1 800, alltså en sexdubbling jämfört med för fem år sedan.

– Sverige håller på att stänga gränsen för kompetensinvandring, säger Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Just nu är behovet av arbetskraft på historiskt höga nivåer i Sverige. När frågan ställdes samtliga branschorganisationer inom Svenskt Näringsliv visade det sig att alla utom en menade att kompetensförsörjningen var deras viktigaste fråga eller bland de viktigaste.

–  Kompetensbristen är skyhög och företagen skriker efter arbetskraft. Läget är mycket mycket allvarligt, säger Andreas Åström.

Rapporten säger att antalet inrikes födda i arbetsför ålder kommer att minska med 50 000 till år 2035. Samtidigt ökar vård- och omsorgsbehoven kraftigt. Statistik från SCB visar att det kommer behövas 260 000 fler sysselsatta bara inom vård och omsorg till år 2035.

Inom såväl Almegas kompetensområden som många andra finns behov av programmerare och it-tekniker, men behoven handlar också om kockar, bagare, byggarbetare och många fler. Många företag skulle kunna anställa många fler medarbetare, om kompetensen fanns i Sverige.

– Det finns en uppenbar risk att om vi inte skapar bättre regler för kompetensinvandring, så riskerar vi att få en företagsutvandring, säger Andreas Åström.

Annons

I december fällde Migrationsöverdomstolen en dom som många då trodde skulle innebära att praxis ändrades och att många av de kompetensutvisningar som grundar sig på små misstag av arbetsgivare eller till och med myndigheter stoppades. Nu erfar erfar att flera personer trots det har fått nej på sina ansökningar om förlängda arbetstillstånd även efter domen.

Regeringen har föreslagit en lagändring för att stoppa en del av kompetensutvisningarna. Lagändringen ska träda i kraft till sommaren. Men Andreas Åström menar att de inte räcker och Almega har därför föreslagit ett antal åtgärder. Det handlar bland annat om att skapa en nationell strategi för att Sverige ska kunna locka till sig talanger, men även också om att Migrationsverket bör ändra på sina rutiner och krav, för att det ska bli enklare för människor att få stanna.

– Ändringen i lagstiftningen är små myrsteg i rätt riktning. Vi behöver en aktiv politik för att öka arbetskraftsinvandring, menar Andreas Åström.

– I avvaktan på att lagstiftningen ändras borde kompetensutvisningarna stoppas, avslutar han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.