NYHET Publicerad

Almega: ”Sverige håller på att stänga för kompetensinvandring”

KOMPETENSUTVISNINGARNA Arbetskraftsinvandringen behöver öka rejält, men istället sätter myndigheterna stopp för människor som kommer till Sverige för att arbeta. Det konstaterar bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega i en rapport som släpptes idag.

Gränskontroll
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Andreas Åström, näringspolitiskt chef på Almega.

Andreas Åström menar att om vi inte skapar bättre regler för kompetensinvandring, så riskerar vi att få en företagsutvandring.

Foto: Pressbild

Rapporten visar att avslagen på förlängt arbetstillstånd har ökat dramatiskt på senare år. 2012 var de drygt 300, medan de under 2017 uppgick till över 1 800, alltså en sexdubbling jämfört med för fem år sedan.

– Sverige håller på att stänga gränsen för kompetensinvandring, säger Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Just nu är behovet av arbetskraft på historiskt höga nivåer i Sverige. När frågan ställdes samtliga branschorganisationer inom Svenskt Näringsliv visade det sig att alla utom en menade att kompetensförsörjningen var deras viktigaste fråga eller bland de viktigaste.

–  Kompetensbristen är skyhög och företagen skriker efter arbetskraft. Läget är mycket mycket allvarligt, säger Andreas Åström.

Rapporten säger att antalet inrikes födda i arbetsför ålder kommer att minska med 50 000 till år 2035. Samtidigt ökar vård- och omsorgsbehoven kraftigt. Statistik från SCB visar att det kommer behövas 260 000 fler sysselsatta bara inom vård och omsorg till år 2035.

Inom såväl Almegas kompetensområden som många andra finns behov av programmerare och it-tekniker, men behoven handlar också om kockar, bagare, byggarbetare och många fler. Många företag skulle kunna anställa många fler medarbetare, om kompetensen fanns i Sverige.

– Det finns en uppenbar risk att om vi inte skapar bättre regler för kompetensinvandring, så riskerar vi att få en företagsutvandring, säger Andreas Åström.

Annons

I december fällde Migrationsöverdomstolen en dom som många då trodde skulle innebära att praxis ändrades och att många av de kompetensutvisningar som grundar sig på små misstag av arbetsgivare eller till och med myndigheter stoppades. Nu erfar erfar att flera personer trots det har fått nej på sina ansökningar om förlängda arbetstillstånd även efter domen.

Regeringen har föreslagit en lagändring för att stoppa en del av kompetensutvisningarna. Lagändringen ska träda i kraft till sommaren. Men Andreas Åström menar att de inte räcker och Almega har därför föreslagit ett antal åtgärder. Det handlar bland annat om att skapa en nationell strategi för att Sverige ska kunna locka till sig talanger, men även också om att Migrationsverket bör ändra på sina rutiner och krav, för att det ska bli enklare för människor att få stanna.

– Ändringen i lagstiftningen är små myrsteg i rätt riktning. Vi behöver en aktiv politik för att öka arbetskraftsinvandring, menar Andreas Åström.

– I avvaktan på att lagstiftningen ändras borde kompetensutvisningarna stoppas, avslutar han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.