Bank mot strömmen

Hallå där... Thommy Mossinger, ansvarig för Handelsbankens svenska regionrörelse.

Mossinger 1

Ni är den enda bank i Sverige som valt att behålla era kontor på landsorten. Varför väljer ni inte bort kontanter?

– Vi tror på det personliga mötet. Samtidigt som det faktiskt är så att banker fortfarande förknippas med kontanter. Folk vill kunna ta ut pengar och tömma sin sparbössa och då ska de kunna göra det.

– Det glöms ofta bort att omkring sju miljoner av Sveriges 9.3 miljoner invånare bor utanför Stockholm, Malmö och Göteborg. De har också rätt till bra service. Vi finns på 461 orter och har inga planer på att lägga ner några kontor, snarare att öppna fler.

Vad vinner ni på att behålla era kontor?

– Nya kunder. I takt med att bankkontoren blir färre är jag övertygad om att fler personer kommer att vända sig till Handelsbanken. Vi märker redan idag av irritation bland människor på mindre orter när de blir kontantlösa. Det finns många små- och medelstora företag på mindre orter som vill ha banken nära sig.

När får vi ett kontantlöst samhälle?

– Det är naturligtvis svårt att svara på. Men om vi tittar på en överblickbar framtid så tror jag att det är länge tills kontanter spelat ut sin roll. Även om kreditkorten blir ett allt vanligare betalningsmedel så kommer vi att använda kontanter en lång tid framöver.

PH