Betalade högst skatt i världen – nu lämnar han Dorotea

Bror_Lövbrand_Bottnia_kross_foto_Yngve_Johansson_Imega-promotion_6328
Foto: Yngve Johansson
1.256k

Skatt Serieentreprenören Bror Lövbrand hade världens högsta skatt. Nu har han lämnat Dorotea och tagit jobben med sig. ”Jag orkade inte se ett samhälle raseras”, säger han.

Bror Lövbrand
Foto: Yngve Johansson
Entreprenören Bror Lövbrand.

Sverige ligger i världstopp när det gäller höga marginalskatter. Och i Dorotea är marginalskatten återigen högst, eftersom de har den högsta kommunalskatten. Där har serieentreprenören Bror Lövbrand länge bott och drivit flera företag. Men för ett tag sedan fick han nog och flyttade till Umeå.

– Jag kan inte säga att jag gick omkring och tänkte på att jag betalade högst skatt i världen. Men det är förjävligt att Dorotea som har den högsta kommunalskatten inte kan erbjuda en bättre samhällsservice, säger han.

Han målar upp en deppig bild över sin förra hemkommun. Kaos i politiken, skidbackar och musikskolor som stänger, och transportvägar som inte håller måttet.

– Det är hål överallt. Vägarna är i ett sådant skick att både fordon och varor går sönder innan de kommer fram till sin destination. Då är det inte lätt att driva företag, säger han och understryker att han under flera års tid kämpade för att få kommunen att bygga bättre vägar till och från Borgafjäll som ligger i Dorotea kommun.

Eftersom situationen var ohållbar stod han själv redo att skjuta till åtskilliga miljoner för att bygga en 28 kilometer lång väg som är färdigprojekterad och som skulle binda ihop Borgafjäll med Norge. Men det var lönlöst, suckar han.

– Jag orkade inte se ett samhälle raseras, så för 1,5 år sedan gick flyttlasset till Umeå. Tyvärr gick det inte att vända den negativa stämningen, det var inget att göra, säger han.

Bror Lövbrand driver bland annat Bottnia Kross, som krossar berg i Bolidens gruva Aitik i Gällivare. Där har han investerat 125 miljoner kronor i en verksamhet som krossar fyra miljoner ton om året. Bror Lövbrand menar inte att strö salt i såren men poängterar ändå att Dorotea går miste om skattepengar, jobbtillfällen och entreprenörsdriv i och med hans flytt till Umeå.

Som exempel berättar han att han under 2016 betalade drygt 2,6 miljoner kronor i skatt. Hans fru betalade nästan en halv miljon kronor. Bror Lövbrand berättar att han fortfarande är en bra skattebetalare, även om han inte vill uppge exakt hur mycket som dras.

– Men jag vill ändå exemplifiera med hur mycket som kan gå förlorat, säger han.

Tillsammans med sin fru har Bror Lövbrand också drivit hotell, restaurang och skidanläggning med framgång under flera år i Borgarfjäll.

– Vi gjorde detta med flaggan i topp under 13 år. De som tog över hotellet för cirka fyra år sedan har det tufft och verksamheten genomgår en rekonstruktionsprocess, säger han.

De har fortfarande kvar ett område i anslutning till nuvarande skidbacke på 145 hektar med en färdig detaljplan för 137 fritidstomter och 309 bostadsrätter, även om detta också ska säljas.

Hur är det i Umeå då?

– Det är en fantastisk stad, men vi har också haft bra perioder i Dorotea sedan 1980 när vi flyttade dit från Stockholm. Våra barn har vuxit upp i Dorotea med en bra skola, och vi har byggt många företag genom åren. Men de senaste fyra åren har samhället stannat. I Dorotea startas det i princip bara enmansföretag utan ambitioner att växa, säger han.

En uppenbar risk, enligt många nationalekonomer, är att höga marginalskatter kan göra att antalet arbetade timmar hos högavlönade går ner när skatten äter upp det mesta av kakan. Fredrik Carlgren, nationalekonom och chef för Ekonomifakta, menar att höga marginalskatter även kan hämma utbildningsviljan och företagens möjligheter att locka kvalificerad arbetskraft till Sverige.

Bror Lövbrand arbetar trots allt på, men skattekronorna hamnar inte längre i Dorotea.

– Jag jobbar för att det är kul, säger han.

Högst marginalskatt i Sverige
 Inklusive arbetsgivaravgiftExklusive arbetsgivaravgift
Sverige69,1 procent59,4 procent
Belgien67,6 procent59,1 procent
Finland65,9 procent58,3 procent
Grekland62,7 procent53,4 procent
Italien62,7 procent50,9 procent
Källa: OECD taxing wages. För personer som tjänar x2 av genomsnittet, år 2017.
Högst och lägst kommunalskatt

Kommunalskatten varierar ganska kraftigt från kommun till kommun. Högst är den i Dorotea där den 2018 uppgår till 35,15 procent. Lägst är den i Vellinge: 29,19 procent.

Källa: Ekonomifakta

 

Daniel Mellwing