NYHET Publicerad

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.

Anders Carlsson
Foto: Lars Wallgren

Anders Carlsson kämpade mot blufföretagets krav på tusentals kronor.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: Björn Mattisson

Med jämna mellanrum kommer varningarna: Fejkade opinionsundersökningar och uppdatering av bolagsuppgifter som lurar företagare att skriva på avtal som kostar flera tusen kronor, utan att få något i gengäld. Företagarna blir förda bakom ljuset och skriver på i tron att det är legitima dokument.

Tidningen Entreprenörs medarbetare Anders Carlsson är en av alla småföretagare som har skrivit på en sådan uppdatering om bolagsuppgifter. Han lurades av blufföretaget Bolagsupplysningen.

Han fick hem en, trodde han, uppdatering från Bolagsverket. Han fyllde i svarsalternativ och skickade tillbaka dokumentet i det förfrankerade brevet. Först när fakturan på 9590 kronor kom, insåg Anders att han hade gjort ett misstag.

– Det gjorde mig förbannad. Det är klart att man skäms över att ha blivit lurad, men det är otroligt svårt att se att det inte är en seriös undersökning, säger han.

Istället för att tyst knyta näven i fickan, bestämde Anders sig för att ta upp fajten. Han bestred fakturan, men fick den tillbakaskickad. Anders skrev skriftliga bestridanden för varje ny faktura som kom, och möttes med hotelser.

– Jag fick fräcka svar tillbaka med underförstådda hot, och att jag blev förbannad gav mig mer energi till att bestrida det här. Jag vägrade låta dem vinna.

Han fortsatte att skicka tillbaka fakturorna, och blufföretaget fortsatte att skicka hotelser. Han bestämde sig för att se vem som var mest uthållig.

Annons

– Det blev en sjuk dans som höll på ett halvår, sen slutade den abrupt. Det var förvånande, allt det där fäktandet och hotandet och sen gav de bara upp.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, konstaterar att Anders agerande förmodligen är det bästa knepet för att komma ur avtalet.

– Man har redan begått ett misstag genom att skriva på, och då kan man räkna med att få kravbrev. Men jag tycker att man ska bestrida fakturorna, inte minst för att inte gynna personerna bakom bluffarna. Varenda krona de får in gör att de fortsätter, säger han.

Anders konstaterar att han har lärt sig sin läxa.  

– Det är klart att jag fyllde i något jag inte var uppmärksam på, och det har jag lärt mig av. Där och då reflekterade jag inte över det, det är sånt som händer när man sitter med sitt pappersarbete.

Samtidigt cirkulerar ännu en bluff, Propå 2017 från Företagsopinion. Den ser ut att vara en undersökning till företag, för att fråga om det finns intresse av att ta emot en nyanländ för arbete, till mycket subventionerade löner. Den väcker starka känslor.

– Den går över gränsen, för den är inte bara ute efter att lura mig som företagare, utan mig som medmänniska. De vill profitera på den svåra situation som många nyanlända har, och det är riktigt illa, säger Anders Carlsson.

Att spela på människors utsatthet och andras vilja att hjälpa till, är väldigt lågt, även för att komma från blufföretagen, konstaterar Per Geijer.

– Det här riktar sig mot företagare som vill hjälpa nyanlända in i arbete och minska avståndet på arbetsmarknaden. Det är riktigt, riktigt fult, säger han.

Både Bolagsupplysningen och Företagsopinion är rödlistade på Svensk Handels varningslista. Det innebär att man ska undvika att göra några som helst affärer med bolagen, och att det finns ett stort antal klagomål mot dem.

Enligt Per Geijer är polisens möjlighet att stoppa bluffarna närmast obefintliga, varför det är viktigt att företagarna hjälper till och varnar varandra.

– Så fort vi får in tips om detta, ju fler kan vi uppmärksamma på problemet, och förhoppningsvis skriver inte lika många på. Personerna bakom det här förtjänar inte en krona.

Anders håller med, och skräder inte orden när det kommer till blufföretagen.

– Det här är näringslivets dödgrävargäng som förstör sund affärsverksamhet.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.