NYHET Publicerad

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.

Anders Carlsson
Foto: Lars Wallgren

Anders Carlsson kämpade mot blufföretagets krav på tusentals kronor.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: Björn Mattisson

Med jämna mellanrum kommer varningarna: Fejkade opinionsundersökningar och uppdatering av bolagsuppgifter som lurar företagare att skriva på avtal som kostar flera tusen kronor, utan att få något i gengäld. Företagarna blir förda bakom ljuset och skriver på i tron att det är legitima dokument.

Tidningen Entreprenörs medarbetare Anders Carlsson är en av alla småföretagare som har skrivit på en sådan uppdatering om bolagsuppgifter. Han lurades av blufföretaget Bolagsupplysningen.

Han fick hem en, trodde han, uppdatering från Bolagsverket. Han fyllde i svarsalternativ och skickade tillbaka dokumentet i det förfrankerade brevet. Först när fakturan på 9590 kronor kom, insåg Anders att han hade gjort ett misstag.

– Det gjorde mig förbannad. Det är klart att man skäms över att ha blivit lurad, men det är otroligt svårt att se att det inte är en seriös undersökning, säger han.

Istället för att tyst knyta näven i fickan, bestämde Anders sig för att ta upp fajten. Han bestred fakturan, men fick den tillbakaskickad. Anders skrev skriftliga bestridanden för varje ny faktura som kom, och möttes med hotelser.

– Jag fick fräcka svar tillbaka med underförstådda hot, och att jag blev förbannad gav mig mer energi till att bestrida det här. Jag vägrade låta dem vinna.

Han fortsatte att skicka tillbaka fakturorna, och blufföretaget fortsatte att skicka hotelser. Han bestämde sig för att se vem som var mest uthållig.

Annons

– Det blev en sjuk dans som höll på ett halvår, sen slutade den abrupt. Det var förvånande, allt det där fäktandet och hotandet och sen gav de bara upp.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, konstaterar att Anders agerande förmodligen är det bästa knepet för att komma ur avtalet.

– Man har redan begått ett misstag genom att skriva på, och då kan man räkna med att få kravbrev. Men jag tycker att man ska bestrida fakturorna, inte minst för att inte gynna personerna bakom bluffarna. Varenda krona de får in gör att de fortsätter, säger han.

Anders konstaterar att han har lärt sig sin läxa.  

– Det är klart att jag fyllde i något jag inte var uppmärksam på, och det har jag lärt mig av. Där och då reflekterade jag inte över det, det är sånt som händer när man sitter med sitt pappersarbete.

Samtidigt cirkulerar ännu en bluff, Propå 2017 från Företagsopinion. Den ser ut att vara en undersökning till företag, för att fråga om det finns intresse av att ta emot en nyanländ för arbete, till mycket subventionerade löner. Den väcker starka känslor.

– Den går över gränsen, för den är inte bara ute efter att lura mig som företagare, utan mig som medmänniska. De vill profitera på den svåra situation som många nyanlända har, och det är riktigt illa, säger Anders Carlsson.

Att spela på människors utsatthet och andras vilja att hjälpa till, är väldigt lågt, även för att komma från blufföretagen, konstaterar Per Geijer.

– Det här riktar sig mot företagare som vill hjälpa nyanlända in i arbete och minska avståndet på arbetsmarknaden. Det är riktigt, riktigt fult, säger han.

Både Bolagsupplysningen och Företagsopinion är rödlistade på Svensk Handels varningslista. Det innebär att man ska undvika att göra några som helst affärer med bolagen, och att det finns ett stort antal klagomål mot dem.

Enligt Per Geijer är polisens möjlighet att stoppa bluffarna närmast obefintliga, varför det är viktigt att företagarna hjälper till och varnar varandra.

– Så fort vi får in tips om detta, ju fler kan vi uppmärksamma på problemet, och förhoppningsvis skriver inte lika många på. Personerna bakom det här förtjänar inte en krona.

Anders håller med, och skräder inte orden när det kommer till blufföretagen.

– Det här är näringslivets dödgrävargäng som förstör sund affärsverksamhet.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.