NYHET Publicerad

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.

Anders Carlsson
Foto: Lars Wallgren

Anders Carlsson kämpade mot blufföretagets krav på tusentals kronor.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: Björn Mattisson

Med jämna mellanrum kommer varningarna: Fejkade opinionsundersökningar och uppdatering av bolagsuppgifter som lurar företagare att skriva på avtal som kostar flera tusen kronor, utan att få något i gengäld. Företagarna blir förda bakom ljuset och skriver på i tron att det är legitima dokument.

Tidningen Entreprenörs medarbetare Anders Carlsson är en av alla småföretagare som har skrivit på en sådan uppdatering om bolagsuppgifter. Han lurades av blufföretaget Bolagsupplysningen.

Han fick hem en, trodde han, uppdatering från Bolagsverket. Han fyllde i svarsalternativ och skickade tillbaka dokumentet i det förfrankerade brevet. Först när fakturan på 9590 kronor kom, insåg Anders att han hade gjort ett misstag.

– Det gjorde mig förbannad. Det är klart att man skäms över att ha blivit lurad, men det är otroligt svårt att se att det inte är en seriös undersökning, säger han.

Istället för att tyst knyta näven i fickan, bestämde Anders sig för att ta upp fajten. Han bestred fakturan, men fick den tillbakaskickad. Anders skrev skriftliga bestridanden för varje ny faktura som kom, och möttes med hotelser.

– Jag fick fräcka svar tillbaka med underförstådda hot, och att jag blev förbannad gav mig mer energi till att bestrida det här. Jag vägrade låta dem vinna.

Han fortsatte att skicka tillbaka fakturorna, och blufföretaget fortsatte att skicka hotelser. Han bestämde sig för att se vem som var mest uthållig.

Annons

– Det blev en sjuk dans som höll på ett halvår, sen slutade den abrupt. Det var förvånande, allt det där fäktandet och hotandet och sen gav de bara upp.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, konstaterar att Anders agerande förmodligen är det bästa knepet för att komma ur avtalet.

– Man har redan begått ett misstag genom att skriva på, och då kan man räkna med att få kravbrev. Men jag tycker att man ska bestrida fakturorna, inte minst för att inte gynna personerna bakom bluffarna. Varenda krona de får in gör att de fortsätter, säger han.

Anders konstaterar att han har lärt sig sin läxa.  

– Det är klart att jag fyllde i något jag inte var uppmärksam på, och det har jag lärt mig av. Där och då reflekterade jag inte över det, det är sånt som händer när man sitter med sitt pappersarbete.

Samtidigt cirkulerar ännu en bluff, Propå 2017 från Företagsopinion. Den ser ut att vara en undersökning till företag, för att fråga om det finns intresse av att ta emot en nyanländ för arbete, till mycket subventionerade löner. Den väcker starka känslor.

– Den går över gränsen, för den är inte bara ute efter att lura mig som företagare, utan mig som medmänniska. De vill profitera på den svåra situation som många nyanlända har, och det är riktigt illa, säger Anders Carlsson.

Att spela på människors utsatthet och andras vilja att hjälpa till, är väldigt lågt, även för att komma från blufföretagen, konstaterar Per Geijer.

– Det här riktar sig mot företagare som vill hjälpa nyanlända in i arbete och minska avståndet på arbetsmarknaden. Det är riktigt, riktigt fult, säger han.

Både Bolagsupplysningen och Företagsopinion är rödlistade på Svensk Handels varningslista. Det innebär att man ska undvika att göra några som helst affärer med bolagen, och att det finns ett stort antal klagomål mot dem.

Enligt Per Geijer är polisens möjlighet att stoppa bluffarna närmast obefintliga, varför det är viktigt att företagarna hjälper till och varnar varandra.

– Så fort vi får in tips om detta, ju fler kan vi uppmärksamma på problemet, och förhoppningsvis skriver inte lika många på. Personerna bakom det här förtjänar inte en krona.

Anders håller med, och skräder inte orden när det kommer till blufföretagen.

– Det här är näringslivets dödgrävargäng som förstör sund affärsverksamhet.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.