"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

14

Bluffakturor Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.

Anders Carlsson
Foto: Lars Wallgren
Anders Carlsson kämpade mot blufföretagets krav på tusentals kronor.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Foto: Björn Mattisson
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Med jämna mellanrum kommer varningarna: Fejkade opinionsundersökningar och uppdatering av bolagsuppgifter som lurar företagare att skriva på avtal som kostar flera tusen kronor, utan att få något i gengäld. Företagarna blir förda bakom ljuset och skriver på i tron att det är legitima dokument.

Tidningen Entreprenörs medarbetare Anders Carlsson är en av alla småföretagare som har skrivit på en sådan uppdatering om bolagsuppgifter. Han lurades av blufföretaget Bolagsupplysningen.

Han fick hem en, trodde han, uppdatering från Bolagsverket. Han fyllde i svarsalternativ och skickade tillbaka dokumentet i det förfrankerade brevet. Först när fakturan på 9590 kronor kom, insåg Anders att han hade gjort ett misstag.

– Det gjorde mig förbannad. Det är klart att man skäms över att ha blivit lurad, men det är otroligt svårt att se att det inte är en seriös undersökning, säger han.

Istället för att tyst knyta näven i fickan, bestämde Anders sig för att ta upp fajten. Han bestred fakturan, men fick den tillbakaskickad. Anders skrev skriftliga bestridanden för varje ny faktura som kom, och möttes med hotelser.

– Jag fick fräcka svar tillbaka med underförstådda hot, och att jag blev förbannad gav mig mer energi till att bestrida det här. Jag vägrade låta dem vinna.

Han fortsatte att skicka tillbaka fakturorna, och blufföretaget fortsatte att skicka hotelser. Han bestämde sig för att se vem som var mest uthållig.

– Det blev en sjuk dans som höll på ett halvår, sen slutade den abrupt. Det var förvånande, allt det där fäktandet och hotandet och sen gav de bara upp.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, konstaterar att Anders agerande förmodligen är det bästa knepet för att komma ur avtalet.

– Man har redan begått ett misstag genom att skriva på, och då kan man räkna med att få kravbrev. Men jag tycker att man ska bestrida fakturorna, inte minst för att inte gynna personerna bakom bluffarna. Varenda krona de får in gör att de fortsätter, säger han.

Anders konstaterar att han har lärt sig sin läxa.  

– Det är klart att jag fyllde i något jag inte var uppmärksam på, och det har jag lärt mig av. Där och då reflekterade jag inte över det, det är sånt som händer när man sitter med sitt pappersarbete.

Samtidigt cirkulerar ännu en bluff, Propå 2017 från Företagsopinion. Den ser ut att vara en undersökning till företag, för att fråga om det finns intresse av att ta emot en nyanländ för arbete, till mycket subventionerade löner. Den väcker starka känslor.

– Den går över gränsen, för den är inte bara ute efter att lura mig som företagare, utan mig som medmänniska. De vill profitera på den svåra situation som många nyanlända har, och det är riktigt illa, säger Anders Carlsson.

Att spela på människors utsatthet och andras vilja att hjälpa till, är väldigt lågt, även för att komma från blufföretagen, konstaterar Per Geijer.

– Det här riktar sig mot företagare som vill hjälpa nyanlända in i arbete och minska avståndet på arbetsmarknaden. Det är riktigt, riktigt fult, säger han.

Både Bolagsupplysningen och Företagsopinion är rödlistade på Svensk Handels varningslista. Det innebär att man ska undvika att göra några som helst affärer med bolagen, och att det finns ett stort antal klagomål mot dem.

Enligt Per Geijer är polisens möjlighet att stoppa bluffarna närmast obefintliga, varför det är viktigt att företagarna hjälper till och varnar varandra.

– Så fort vi får in tips om detta, ju fler kan vi uppmärksamma på problemet, och förhoppningsvis skriver inte lika många på. Personerna bakom det här förtjänar inte en krona.

Anders håller med, och skräder inte orden när det kommer till blufföretagen.

– Det här är näringslivets dödgrävargäng som förstör sund affärsverksamhet.

LW