Brasiliansk fastighetskung världens bäste entreprenör

6

Entrepreneur of the Year Vinnaren i årets EY Entrepreneur of the Year 2018 är en fastighetsmagnat med sociala ambitioner. ”Alla ska få känna värdigheten i att äga sin bostad” är hans ledstjärna.

Ruben Menin vinnare 2018
Ruben Menin
Ruben Menins affärsidé har från starten varit att bygga hus och lägenheter som människor utan starka ekonomiska resurser kan bo i.

Det blev den brasilianska fastighetsföretagaren Ruben Menin som vann EY World Entrepreneur of the year 2018.

Han bildade sitt företag, MRV Engenharia e Participações S.A, 1979 när han var 21 år gammal. Idag är det av Latinamerikas största fastighetsbolag. 

Affärsidén har från starten varit att bygga hus och lägenheter som människor utan starka ekonomiska resurser kan bo i. Totalt har företaget byggt 320 000 hus och lägenheter runt om i Brasilien.

– När jag startade höll det på att växa upp stora favelor, kåkstäder. Jag såg en möjlighet att bygga billiga, men kvalitetsmässigt bättre hus än dem, sa Ruben Menin på presskonferensen efter segern.

– Det har hela tiden handlat om en vilja att leverera den värdighet som kommer av att äga sitt eget boende. Jag är väldigt stolt över att ha kommit så här långt, men jag tror att det går att ta våra projekt ännu längre. Jag är övertygad om att byggindustrin kan ha en ännu större positiv inverkan på civilsamhället, fortsätter han. 

EY:s globala chef Mark Weinberger hade bara lovord att strö över Ruben och hans företag.

– Rubens vision och hårda arbete har hjälpt oräkneliga brasilianska familjer att ta de första stegen på bostadstrappan. Han har också visat att det är möjligt att växa i ett land som genom åren haft stora ekonomiska problem. Ruben är verkligen en inspirerande vinnare.

MRV Engenharia var också det första latinamerikanska företag att vinna den globala tävlingen. Under företagets 38-åriga historia har Ruben Menin även investerat mer än 300 miljoner dollar i infrastruktur som vägar, avlopp, skolor och daghem. Företaget har också byggt olika offentliga byggnader och parker.

– Vi var väldigt imponerade av hans entreprenörskap och hans strävan efter en bättre och rättvisare värld, sa Jim Nixon, ordförande och vd för Nixon Energy Investments, samt ordförande i årets EY Entrepreneur of the year jurypanel.

Genom åren har Ruben Menin även breddat sin verksamhet. 1994 grundade han banken Banco Inter som är nära att noteras och 2012 startade han företaget American Housing Solutions som riktar sig låginkomsttagare i USA.

– Vi försöker göra något för de fattiga och som spenderar mer än halva sin inkomst på att hyra sin bostad.

Nu har han även plockat in sin son och dotter i företaget på olika roller.

–Han har verkligen lyckats förvandla MRV till ett riktigt familjeföretag och lyckats överföra sin egen optimism till nästa generation, konstaterade Mark Weinerberger på presskonferensen.

Fakta MRV:

År 2017 hade MRV ett rörelseresultat på 1,4 miljarder dollar och en direkt nettoinkomst 197 miljoner dollar. Företaget sysselsätter mer än 24 000 personer och bedriver verksamhet i 150 städer. Totalt har företaget byggt ungefär 300 000 fastigheter och I dessa städer bor en av två hundra i MRV:s hus.

Martin Berg