Bryggerientreprenören Peter tog inte ut lön – nu utvisas han

1.221k

Kompetensutvisning Kompetensutvisningarna fortsätter. Peter Lincoln är entreprenör och driver det växande företaget Brewing Költur. Nu utvisas han på grund av att han inte tagit ut lön. ”Vi är ett växande företag som valt att investera allt i företaget”, berättar Peter Lincoln för Entreprenör.

Peter Lincoln och Daniel Norlindh.
Företagarna Peter Lincoln och Daniel Norlindh.
artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare
Foto: Foto: Stephanie Wiegner
Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Det var för nio år sedan som Peter Lincoln kom till Sverige för att avluta en masterutbildning i turism vid Umeå Universitet. Därefter flyttade han till Stockholm för att starta bryggeriet Brewing Költur tillsammans med vännen Daniel Norlindh.

–  Vi sålde den första ölen 2014 och nu levererar vi till fem stycken lokala systembolag och ett antal krogar och restauranger, säger Daniel Norlindh.

I början av 2017 fick Peter Lincoln besked om att han skulle utvisas. Anledningen var att han inte tagit ut lön från företaget och reglerna säger att arbetskraftsinvandrare måste kunna försörja sig själva efter två år.

– Vi har hela tiden varit inriktade på att investera i företaget. Jag har också visat Migrationsverket att jag har egna besparingar och medel från USA som jag kan leva på, säger Peter Lincoln.

– Vi har också visat vilka investeringar vi gjort i företaget och vad de kostat, fortsätter han.

Det har varit en jobbig tid efter beskedet. Han har överklagat Migrationsverkets beslut två gånger och berättar om en känsla av osäkerhet och ofrihet. Han tycker inte att Migrationsverkets regelverk är helt solklart. 

– Mitt intryck är att det är en gråzon och att det inte är helt lätt att förstå att om du inte kan visa upp ett lönebesked efter två år så utvisas du punkt slut. Särskilt inte om du faktiskt kan visa att du kan försörja dig.

Hans första intryck av företagarsverige har också förändrats totalt. Möjligheten att driva företag i Sverige verkade så bra men verkligheten kom snart ikapp den föreställningen.

– På papperet verkade det mycket lättare att driva företag i Sverige än i USA men ganska snart förstod jag att regelverket är väldigt snårigt och att det är väldigt byråkratiskt.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, anser att Sverige skjuter sig självt i foten när landet utvisar entreprenörer som Peter.

– Min spontana reaktion är att man ska välkomna entreprenörer. Inte slänga ut dom. Här har vi en entreprenör som vågar satsa och investera och i förlängningen kanske skapa jobb och så utvisar vi honom. Vad ger det för signaler till andra som vill pröva lyckan i Sverige.

Peter Lincoln tycker att det borde vara skillnad på om du flyttar till Sverige för att pröva dig fram som entreprenör och om du här är för att arbeta en begränsad tid.

– Jag har valt att stanna här och satsa på ett företag och ett liv här. Jag försöker involvera mig så mycket jag kan i samhället. Det är därför jag valt att stanna här. Jag gillar Sverige men det är inte för landets skull jag vill stanna.

Planet tillbaka till USA avgår på eftermiddagen den 22 oktober. Peter ska ansöka om ett förnyat visum men räknar med att det tar minst sex månader. Under tiden ska han försöka fortsätta driva företaget tillsammans med Daniel.

– Det kommer bli svårt men vi ska försöka. Det är ändå sex timmars tidsskillnad, men Daniel kommer att fortsätta jobba med bryggeriet här i Sverige och jag ska försöka knyta viktiga affärskontakter i USA, säger Peter.

Martin Berg