Bryggeriföretagare utvisad efter nio år i Sverige

video spelare

177

Webb-TV Amerikanen och bryggeriföretagaren Peter Lincoln tvingas lämna Sverige efter nio år på grund av Migrationsverkets utvisningbeslut. ”Vi har inte betalat ut löner till oss själva för att företaget ska bli större och bättre. Nu är vi där, men då får han åka hem”, säger Daniel Norlindh som driver Brewing Költur tillsammans med Peter.

Peter Lincoln blir nekad att stanna eftersom han inte tagit ut lön i sin verksamhet.

– Vi har inte betalat ut löner till oss själva, vi har valt att göra så för att företaget ska bli större och bättre. Och nu är vi där, men då får han åka hem, säger Daniel Norlindh som driver företaget Brewing Költur tillsammans med Peter.

Peter Lincoln har svårt att förstå hur myndigheten tänker. Han gör rätt för sig.

– Jag har aldrig varit till sjukhus, pendlar kommunalt och betalar skatt, säger han.

Dessutom kan han försörja sig själv. Dels med kapital som han har sparat i USA, dels eftersom han jobbar och får lön från Katarina Ölkafé, där han även är minoritetsägare.

Det finns en stelbenthet i reglerna och Migrationsverkets tolkningar, menar Daniel Norlindh.

– De ser inte helheten. Man kan läsa i domen att Migrationsverket inte tar i beaktande att han tjänar pengar från flera håll, säger han.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet och framkallat starka reaktioner.

– Det är förkastligt, inte minst med tanke på att han driver ett företag i stark tillväxt. Och hans sätt att driva företaget är fult rimligt, det vill säga att återinvestera allt i företaget. Så han borde absolut få stanna, säger Joakim Bergman, Unibärsum Bryggeri.

Peter Lincoln har byggt upp sitt liv i Sverige, och beskedet är tungt.  

– Det här är slutet, det känns inte bra. Men nästa steg är att komma tillbaka, och fixa för framtiden, säger han.

R