Butiksägare kräver fler poliser efter nazistbesök

2

Säkerhet Trosabon och Icahandlaren Jenni Steiner tvingades se på när nazistgruppen NMR spred sin propaganda utanför hennes butik. Nu riktar hon hård kritik mot politikernas slapphet mot företagens säkerhet. "Det måste åtgärdas nu. Inte efter valet", säger hon.

Jenni Steiner + ICA Trossen.
Foto: Pressbild+ Privat
Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Ludvika.
Foto: Ulf Palm/TT
Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Ludvika.
Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Foto: Stina Stjernkvist / TT
Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Butiksägaren Jenni Steiner, som driver Ica-butiken Trossen i sörmländska Trosa, har blivit den senaste symbolen för handlarnas utsatthet i Sverige.

Detta efter att medlemmar ur nazistrgruppen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, objudet samlades utanför butiksdörrarna förra veckan för att dela ut flygblad till förbipasserande. En manifestation som var allt annat än fredlig, berättar Jenni Steiner i ett uppmärksammat Facebook-inlägg.

”De betedde sig hotfullt mot människor som inte ville ta emot flygbladen. De vägrade att avlägsna sig och menade att de skulle besöka oss varje dag under två till tre veckors tid”.

När hon ringde polisen svarade de att de inte hade tid att komma. I stället fick de kalla till vaktbolaget som de hade anlitat, som befann sig tio mil bort.

”De skyndade sig och när de anlände så valde nazisterna att avlägsna sig. Men med det uttalade löftet om att komma tillbaka”, skriver hon.

 

När röken hade lagt sig ville Jenni Steiner lätta på den tunga stämningen och hissade prideflaggor utanför butiken. Det utlöste en positiv känslostorm på Facebook. I dag, mindre än en vecka efter händelsen, har inlägget delats över 8 000 gånger och Jenni Steiner, kunder och medarbetare har överösts med stöd från läsare.

Vi har mottagit mycket kärlek från otroligt många. Efter händelsen fick jag till och med flera mejl från äldre kunder som själva har levt under andra världskriget och som beskriver hur frustrerade och oroliga de är över vad som håller på att hända i landet, säger hon till Entreprenör.

Men med vetskapen om att det inte bara är Jenni Steiners butik som utsätts för liknande situationer runtom i landet, uttrycker hon en olustig känsla av maktlöshet.

 

Jag bli så less på alltihop. Ingen medarbetare ska någonsin behöva känna sig otrygg att stänga butiken vid 22-tiden. Ingen kund ska behöva vara rädd för att handla. Jag är så in i helvete trött på att ingen politiker vill ta tag i det här och göra det till en valfråga. De är för fega.

Vad tycker du behöver göras?

När man ringer polisen ska de komma. Det måste också finnas lagar som förbjuder grupper från att sprida sina vidrigheter utanför våra butiker. Det är inget hot mot yttrandefriheten när det handlar om sådana här budskap. Det får inte hända igen. Vi behöver se en förändring nu. Inte imorgon. Inte efter valet, utan före, säger hon.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, håller med om att handelsplatsen måste vara en fredad zon där kunder och medarbetare ska kunna röra sig fritt utan att känna något som helst obehag.

– Ingen handelsplats ska någonsin behöva bli en samlingsplats för politiska åsikter. Det gäller naturligtvis alla partier, men det är oändligt mycket värre när det handlar om extremister som sprider hotfull stämning.

Hur ser ni på kritiken om att politiker inte hörsammar frågan om butikernas utsatthet?

– Jag tror att det finns politiker som lyssnar, men samtidigt förstår jag att många står inför dilemmat att å ena sidan försvara demokratin och å andra sidan frånta medborgare rätten att uttrycka sina åsikter.

Men vad gäller polissatsningar är Mats Hedenström inne på samma spår som Jenni Steiner.

–  Det jag inte kan acceptera är att det inte kommer någon polis när man ringer. Detta visar på ett brutet samhällskontrakt. Här har politiker inte tagit vardagsbrottsligheten på allvar vilket tillåter mörka krafter att härja fritt.

Han menar att entreprenörer i handeln har tagits för givna allt för länge.

– Om vi inte står upp för dem kommer de inte orka längre och stänga ner sina verksamheter. Vi hör många löften om polissatsningar, men det måste gå från ord till handling.

Gabriel Cardona Cervantes