Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

Per Westermark och Tomas Wiklöf krävs på 200 000 kronor av Skatteverket.
Trots att Per Westermark och Tomas Wiklöf flera gånger kollade med Skatteverket vilken momssats som de skulle använda gav myndigheten felaktiga svar. Senare tvingades företagarduon betala 200 000 kronor för att de använt fel momssats, men nu får de tillbaka 150 000 kronor.
257

Momsstrid Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor. ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.

Vd för stiftelsen "Rättvis Saktteprocess" är Carl Göransson, jurist och kommunikationskonsult.
Juristen Carl Göransson, vd för stiftelsen Rättvis Skatteprocess.

Tomas Wiklöf och Per Westermark jobbar båda som säljare åt Nilfisk respektive Bosch, men är även stora dansfantaster. Tillsammans började de för några år sedan arrangera danskvällar i Folkets hus i Sundsvall, via bolaget Tope Consulting. Tomas Wiklöf berättar att de från början var osäkra på vilken momssats som skulle tas ut på biljetterna, så de frågade Skatteverket. Då fick de höra att det var sex procent, trots att momsen i själva verket är 25 procent.

– Vi frågade till och med flera gånger och fick samma besked, säger han.

Ett par år senare upptäckte Skatteverket den felaktiga skattesatsen på entrébiljetterna och beslutade att upptaxera företaget och även kräva skattetillägg.

Tomas och Per valde då att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och senare även till kammarrätten, men förlorade i båda instanserna. Skatteskulden inklusive skattetilläggen uppgick till drygt 200 000 kronor – vilket duon betalade in.

Rätten menade att det inte fanns några bevis som styrkte att Skatteverket gett en felaktig upplysning.

– Men vi kunde då lägga fram två telefoninspelningar där skatteupplysningen svarade att det är sex procent moms på entrébiljetter till dansarrangemang, säger Tomas Wiklöf.

Efter förlusterna i två instanser tog Per och Tomas hjälp av stiftelsen Rättvis Skatteprocess. Tillsammans lämnade de i början av 2017 in skadeståndskrav till Skatteverket. I oktober kom domen som visade att duon hade rätt och får tillbaka 150 000 kronor av de 173 000 kronor som de ursprungligen krävde.

– Det är en otrolig lättnad. Vi visste att vi gjort rätt för oss. Att Skatteverket nu medger att de gjort fel och att vi har fått rätt i sakfrågan är otroligt viktigt för oss, säger Tomas Wiklöf.

Enligt Tomas Wiklöf hade de aldrig kunnat starta upp verksamheten om de vetat att momsen varit 25 procent från början. 

– Vi vågade starta just på grund av att momsen var så låg. Vi ville aldrig göra stora vinster utan bara anordna danser. Och sen på grund av Skatteverkets miss så blev det alldeles för dyrt för oss driva verksamheten vidare. Det var verkligen tråkigt, säger Tomas Wiklöf.

Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess, hoppas att domen nu kommer att öppna upp för att fler småföretagare kan få rätt mot myndigheten.

– Man ska kunna lita på vad Skatteverket säger. En expertmyndighet ska inte kunna ändra sig och backa från vad man tidigare sagt. Vi kommer nu att driva fler fall som detta, säger han.

Frida Nygren