Berit Behring, Danske Dank.
Foto: Pressbild
NYHET Publicerad

Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

KVINNLIGA ENTREPRENÖRER Att kvinnor och män har samma möjligheter att starta företag och söka riskkapital är långt ifrån sant, visar tidigare studier. För Danske Banks vd Berit Behring är problematiken oerhört tydlig och hon menar att det är skadligt för hela samhället. ”Det handlar inte om rättvisa. Det handlar om affärsnytta”, säger hon.

Danske Bank startade förra året projektet The Hub, tillsammans med SUP46. Enligt Danske Banks vd  Berit Behring var syftet att göra det lättare för startups och entreprenörer att komma igång och lyckas med sina företag.

– Vi vill vara med och bidra till den ekonomiska tillväxten och vara engagerade i samhället. Efter att ha djupintervjuat 150 startups om deras utmaningar tog vi fram en plattform där de kan få hjälp med till exempel rekrytering och finansiering, säger hon.

Enligt Berit Behring noterade de tidigt att det var få kvinnliga entreprenörer som kom in via The Hub.

– Att det är färre kvinnor som söker sig till den här typen plattformar betyder inte att de är mindre intresserade. Det är en del av ett större strukturellt problem som vi vill vara med och lösa. Det är ett hot för landets tillväxt om vi inte tar till vara på den kompetens som kvinnor har. Vi som stöttar entreprenörer måste aktivt lyfta fram kvinnor så att maktbalansen inte blir skev. Det handlar inte om rättvisa - det handlar om affärsnytta.

Läs även: "Ni borde ha en manlig medgrundare"

För att locka kvinnor arrangerade Danske Bank Femtech, ett event där kvinnor inom techbranschen samlas. Enligt Berit Behring är det synd att satsningar på kvinnligt entreprenörskap ska behövas.

– Det är fortfarande relativt få kvinnor som är grundare av företag. Det vill jag vara med att ändra på. De som varit med på våra event har varit positivt överraskade över vilken stor plats de kunde ta och hur kvinnor kan stötta varandra när de samlas. Syftet med evenemanget var att stödja och uppmuntra kvinnor att utveckla och realisera sina affärsidéer. Något som är viktigt för att skapa en jämställd startup-community i Sverige, som idag har en manlig dominans.

Annons

Hon berättar att hon upplevde en stor variation av affärsidéer som representerades.

– Nästan alla affärsidéer som presenterades  hade inte sitt ursprung i typiskt kvinnodominerade intressen utan det var ett brett spektra av idéer och målgrupper. Det är inget fel på klassiska ”kvinnoidéer”, men det var kul att se bredden och att vi kunde slå hål på fördomarna om att kvinnor främst fokuserar på idéer inom mode och skönhet.

En annan spaning som Berit Behring har gjort är att de kvinnliga entreprenörerna som har lyckats har gjort det med mindre kapital än män har gjort.

– Det är självklart en konsekvens av att kvinnor både sökt och fått mindre riskkapital än män. Men det handlar också om att kvinnor lättare ser en samhällsnytta i sina affärsidéer vilket leder till mer affärsnytta.

Vad har du för råd till kvinnor som söker riskkapital?

– Jag skulle vilja att kvinnor vågar tro hårdare på sina idéer och står upp för det de tror på. Vässa argumenten och försvara din affärsidé om du  får mothugg av en investerare, på så sätt undviker du  osäkerhet.

Hur ska man kunna ändra på situationen?

– Det finns ingen quick fix utan det handlar om ett långsiktigt arbete. För och främst måste man  se till sig själv. Jag är kvinna och jag gör också fel, jag kan ibland tolka kvinnor och män olika trots att de säger samma sak. Det är först när man börjar förstå att det finns en könsnorm som man kan börja.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.