Berit Behring, Danske Dank.
Foto: Pressbild
NYHET Publicerad

Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

KVINNLIGA ENTREPRENÖRER Att kvinnor och män har samma möjligheter att starta företag och söka riskkapital är långt ifrån sant, visar tidigare studier. För Danske Banks vd Berit Behring är problematiken oerhört tydlig och hon menar att det är skadligt för hela samhället. ”Det handlar inte om rättvisa. Det handlar om affärsnytta”, säger hon.

Danske Bank startade förra året projektet The Hub, tillsammans med SUP46. Enligt Danske Banks vd  Berit Behring var syftet att göra det lättare för startups och entreprenörer att komma igång och lyckas med sina företag.

– Vi vill vara med och bidra till den ekonomiska tillväxten och vara engagerade i samhället. Efter att ha djupintervjuat 150 startups om deras utmaningar tog vi fram en plattform där de kan få hjälp med till exempel rekrytering och finansiering, säger hon.

Enligt Berit Behring noterade de tidigt att det var få kvinnliga entreprenörer som kom in via The Hub.

– Att det är färre kvinnor som söker sig till den här typen plattformar betyder inte att de är mindre intresserade. Det är en del av ett större strukturellt problem som vi vill vara med och lösa. Det är ett hot för landets tillväxt om vi inte tar till vara på den kompetens som kvinnor har. Vi som stöttar entreprenörer måste aktivt lyfta fram kvinnor så att maktbalansen inte blir skev. Det handlar inte om rättvisa - det handlar om affärsnytta.

Läs även: "Ni borde ha en manlig medgrundare"

För att locka kvinnor arrangerade Danske Bank Femtech, ett event där kvinnor inom techbranschen samlas. Enligt Berit Behring är det synd att satsningar på kvinnligt entreprenörskap ska behövas.

– Det är fortfarande relativt få kvinnor som är grundare av företag. Det vill jag vara med att ändra på. De som varit med på våra event har varit positivt överraskade över vilken stor plats de kunde ta och hur kvinnor kan stötta varandra när de samlas. Syftet med evenemanget var att stödja och uppmuntra kvinnor att utveckla och realisera sina affärsidéer. Något som är viktigt för att skapa en jämställd startup-community i Sverige, som idag har en manlig dominans.

Annons

Hon berättar att hon upplevde en stor variation av affärsidéer som representerades.

– Nästan alla affärsidéer som presenterades  hade inte sitt ursprung i typiskt kvinnodominerade intressen utan det var ett brett spektra av idéer och målgrupper. Det är inget fel på klassiska ”kvinnoidéer”, men det var kul att se bredden och att vi kunde slå hål på fördomarna om att kvinnor främst fokuserar på idéer inom mode och skönhet.

En annan spaning som Berit Behring har gjort är att de kvinnliga entreprenörerna som har lyckats har gjort det med mindre kapital än män har gjort.

– Det är självklart en konsekvens av att kvinnor både sökt och fått mindre riskkapital än män. Men det handlar också om att kvinnor lättare ser en samhällsnytta i sina affärsidéer vilket leder till mer affärsnytta.

Vad har du för råd till kvinnor som söker riskkapital?

– Jag skulle vilja att kvinnor vågar tro hårdare på sina idéer och står upp för det de tror på. Vässa argumenten och försvara din affärsidé om du  får mothugg av en investerare, på så sätt undviker du  osäkerhet.

Hur ska man kunna ändra på situationen?

– Det finns ingen quick fix utan det handlar om ett långsiktigt arbete. För och främst måste man  se till sig själv. Jag är kvinna och jag gör också fel, jag kan ibland tolka kvinnor och män olika trots att de säger samma sak. Det är först när man börjar förstå att det finns en könsnorm som man kan börja.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.