Berit Behring, Danske Dank.
Foto: Pressbild
NYHET Publicerad

Danske Banks vd: Kvinnliga entreprenörer lyckas med mindre kapital

KVINNLIGA ENTREPRENÖRER Att kvinnor och män har samma möjligheter att starta företag och söka riskkapital är långt ifrån sant, visar tidigare studier. För Danske Banks vd Berit Behring är problematiken oerhört tydlig och hon menar att det är skadligt för hela samhället. ”Det handlar inte om rättvisa. Det handlar om affärsnytta”, säger hon.

Danske Bank startade förra året projektet The Hub, tillsammans med SUP46. Enligt Danske Banks vd  Berit Behring var syftet att göra det lättare för startups och entreprenörer att komma igång och lyckas med sina företag.

– Vi vill vara med och bidra till den ekonomiska tillväxten och vara engagerade i samhället. Efter att ha djupintervjuat 150 startups om deras utmaningar tog vi fram en plattform där de kan få hjälp med till exempel rekrytering och finansiering, säger hon.

Enligt Berit Behring noterade de tidigt att det var få kvinnliga entreprenörer som kom in via The Hub.

– Att det är färre kvinnor som söker sig till den här typen plattformar betyder inte att de är mindre intresserade. Det är en del av ett större strukturellt problem som vi vill vara med och lösa. Det är ett hot för landets tillväxt om vi inte tar till vara på den kompetens som kvinnor har. Vi som stöttar entreprenörer måste aktivt lyfta fram kvinnor så att maktbalansen inte blir skev. Det handlar inte om rättvisa - det handlar om affärsnytta.

Läs även: "Ni borde ha en manlig medgrundare"

För att locka kvinnor arrangerade Danske Bank Femtech, ett event där kvinnor inom techbranschen samlas. Enligt Berit Behring är det synd att satsningar på kvinnligt entreprenörskap ska behövas.

– Det är fortfarande relativt få kvinnor som är grundare av företag. Det vill jag vara med att ändra på. De som varit med på våra event har varit positivt överraskade över vilken stor plats de kunde ta och hur kvinnor kan stötta varandra när de samlas. Syftet med evenemanget var att stödja och uppmuntra kvinnor att utveckla och realisera sina affärsidéer. Något som är viktigt för att skapa en jämställd startup-community i Sverige, som idag har en manlig dominans.

Annons

Hon berättar att hon upplevde en stor variation av affärsidéer som representerades.

– Nästan alla affärsidéer som presenterades  hade inte sitt ursprung i typiskt kvinnodominerade intressen utan det var ett brett spektra av idéer och målgrupper. Det är inget fel på klassiska ”kvinnoidéer”, men det var kul att se bredden och att vi kunde slå hål på fördomarna om att kvinnor främst fokuserar på idéer inom mode och skönhet.

En annan spaning som Berit Behring har gjort är att de kvinnliga entreprenörerna som har lyckats har gjort det med mindre kapital än män har gjort.

– Det är självklart en konsekvens av att kvinnor både sökt och fått mindre riskkapital än män. Men det handlar också om att kvinnor lättare ser en samhällsnytta i sina affärsidéer vilket leder till mer affärsnytta.

Vad har du för råd till kvinnor som söker riskkapital?

– Jag skulle vilja att kvinnor vågar tro hårdare på sina idéer och står upp för det de tror på. Vässa argumenten och försvara din affärsidé om du  får mothugg av en investerare, på så sätt undviker du  osäkerhet.

Hur ska man kunna ändra på situationen?

– Det finns ingen quick fix utan det handlar om ett långsiktigt arbete. För och främst måste man  se till sig själv. Jag är kvinna och jag gör också fel, jag kan ibland tolka kvinnor och män olika trots att de säger samma sak. Det är först när man börjar förstå att det finns en könsnorm som man kan börja.

Tipsa Entreprenör

Har du eller någon du känner en liknande erfarenhet? Tipsa oss på redaktionen! Mejla till redaktionen@entreprenor.se och berätta mer.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.