NYHET Publicerad

Digital tidslinje skyddar mot idéstöld

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Hallå där Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo, en digital tidslinje som gör att upphovsmän och innovatörer kan bevisa att han eller hon kommit på en idé, produkt, design eller musik.

Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo.

Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo.

Vad innebär idén?

– Idén bygger på att det finns en lucka i den befintliga immaterialrättslagstiftningen. Man kan skydda text- och bildinnehåll med copyright samt processer och teknisk funktionalitet med patent eller form med mönsterskydd. Men idéer kan inte skyddas på samma sätt. iDefendo är en metod som låter uppfinnaren bevisa att hen är upphovsman till en idé, produkt, design eller musik. Vi låter uppfinnaren skapa en beviskedja som visar vem idén har delats med. Det kan användas som ett komplement till sekretessavtal och i sammanhang när sådana avtal inte låter sig skrivas, till exempel när man presenterar sin idé för potentiella investerare. Med hjälp av beviskedjan gör vi det möjligt för alla typer av upphovsrättsskapare att på ett tydligt sätt kunna bevisa tidslinjen för när något skapats.

Vem riktar den sig till?

– Vi vänder oss till alla som behöver presentera idéer och skapelser för personer eller i sammanhang där man inte kan vara helt säker på mottagarens välvilja. Ju enklare det är att kopiera en idé, desto viktigare är det att skydda den innan man presenterar den. Musik är ett väldigt tydligt exempel på det. Om du spelar upp en melodi för någon kan ju den personen utan svårighet memorera melodin och sedan hävda att den är hans eller hennes. Med vår tjänst kan man visa upp en tidslinje och bevisa att man själv hade låten innan den spelades upp första gången.

Är patentprocesserna för krångliga idag?

– Att patentera saker är snarare dyrt och tidsödande än vad det är krångligt. Det stora problemet är att mycket av det värdefulla som skapas inom ett företag inte ens kan patenteras. Patent gäller funktioner och tekniska processer, men mycket av det immateriella värde som skapas i företag handlar om annat. Som idéer, koncept eller massor av små kluriga lösningar som var och en kanske inte är så mycket värda, men som tillsammans ger innehavaren och upphovsmannen en fördel. Dessutom är processen från idé till patent ofta är väldigt lång och uppfinnaren måste som en del av patentprocessen ofta prata om sin idé med andra människor. Då är ju idén per definition oskyddad. Där kan vi hjälpa till.

Hur har responsen varit?

Annons

– Responsen har varit överväldigande. Detta är uppenbarligen en öm punkt för många människor och företag inom olika områden. Vi är precis i startgroparna, men räknar med att kunna presentera flera samarbeten med företag och organisationer som vill ha hjälp att skydda idéer och de investeringar i tid och engagemang som ligger bakom dem.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.