NYHET Publicerad

Digital tidslinje skyddar mot idéstöld

SNILLEBLIXTARNA, DEL TVÅ Hallå där Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo, en digital tidslinje som gör att upphovsmän och innovatörer kan bevisa att han eller hon kommit på en idé, produkt, design eller musik.

Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo.

Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo.

Vad innebär idén?

– Idén bygger på att det finns en lucka i den befintliga immaterialrättslagstiftningen. Man kan skydda text- och bildinnehåll med copyright samt processer och teknisk funktionalitet med patent eller form med mönsterskydd. Men idéer kan inte skyddas på samma sätt. iDefendo är en metod som låter uppfinnaren bevisa att hen är upphovsman till en idé, produkt, design eller musik. Vi låter uppfinnaren skapa en beviskedja som visar vem idén har delats med. Det kan användas som ett komplement till sekretessavtal och i sammanhang när sådana avtal inte låter sig skrivas, till exempel när man presenterar sin idé för potentiella investerare. Med hjälp av beviskedjan gör vi det möjligt för alla typer av upphovsrättsskapare att på ett tydligt sätt kunna bevisa tidslinjen för när något skapats.

Vem riktar den sig till?

– Vi vänder oss till alla som behöver presentera idéer och skapelser för personer eller i sammanhang där man inte kan vara helt säker på mottagarens välvilja. Ju enklare det är att kopiera en idé, desto viktigare är det att skydda den innan man presenterar den. Musik är ett väldigt tydligt exempel på det. Om du spelar upp en melodi för någon kan ju den personen utan svårighet memorera melodin och sedan hävda att den är hans eller hennes. Med vår tjänst kan man visa upp en tidslinje och bevisa att man själv hade låten innan den spelades upp första gången.

Är patentprocesserna för krångliga idag?

– Att patentera saker är snarare dyrt och tidsödande än vad det är krångligt. Det stora problemet är att mycket av det värdefulla som skapas inom ett företag inte ens kan patenteras. Patent gäller funktioner och tekniska processer, men mycket av det immateriella värde som skapas i företag handlar om annat. Som idéer, koncept eller massor av små kluriga lösningar som var och en kanske inte är så mycket värda, men som tillsammans ger innehavaren och upphovsmannen en fördel. Dessutom är processen från idé till patent ofta är väldigt lång och uppfinnaren måste som en del av patentprocessen ofta prata om sin idé med andra människor. Då är ju idén per definition oskyddad. Där kan vi hjälpa till.

Hur har responsen varit?

Annons

– Responsen har varit överväldigande. Detta är uppenbarligen en öm punkt för många människor och företag inom olika områden. Vi är precis i startgroparna, men räknar med att kunna presentera flera samarbeten med företag och organisationer som vill ha hjälp att skydda idéer och de investeringar i tid och engagemang som ligger bakom dem.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.