Life science

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.

NYHET Publicerad

”Drivkraften är att visa att våra idéer håller”

INNOVATION Lundaföretaget Xintela är ett av de svenska biomedicinbolag som anses ha en mycket lovande teknologi inom sin nisch. Förväntningarna är stora på att bolagets patentskyddade markörteknologi ska få betydelse för utvecklingen av bland annat stamscellsbehandlingar. Intresset var också stort när Xintela i början av året börsnoterades på Nasdaq First North.

– Det var när jag började fundera över hur vår upptäckt skulle kunna göra nytta som jag kom fram till att bästa sättet var att utveckla idén till en kommersiell produkt.

Det säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela, som är ett forskningsintensivt biomedicinbolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer.

Att det finns stora förväntningar på bolaget blev tydligt tidigare i år när den nyemission som genomfördes i samband med att börsnoteringen övertecknades. Den ursprungliga emissionsvolymen utökades från 30 till 35 miljoner kronor.

Bedömningen är att Xintela har en lovande produktportfölj på en marknad som inom ett par år bedöms vara värd mer än 50 miljarder kronor. Bolagets verksamhet vilar på två ben: ledbroskskador och hjärntumörer. Xintela har utvecklat en biomarkörteknologi, som gör det möjligt att identifiera broskceller och stamceller och även vissa cancerceller. Behovet av mer effektiva behandlingsmetoder anses vara stort inom just detta område.

Evy Lundgren-Åkerlund, som i grunden är forskare och docent vid Lunds universitet, är inte bara vd för Xintela, utan hon är också bolagets grundare. Den kombinationen är vanlig för bolag inom life science. Xintela bildades 2009 men utvecklingsarbetet påbörjades 2013. Bolaget har sin grund i Lunds Universitet och bolaget Cartela AB, som Evy Lundgren-Åkerlund också ligger bakom. 

– Det finns faktiskt många likheter mellan att vara forskare och företagsledare. I bägge fallen handlar det om att bygga ett kompetent och motiverat team och att jobba mot bestämda mål. Att sälja in sin idé samt att söka och säkerställa finansiering är också något som ingår i bägge rollerna, säger hon, och framhåller att när hon för drygt 15 år sedan valde att ta steget från laboratoriet till företagsvärlden så kändes det ganska naturligt.

– Det är till exempel mycket lättare att hantera och utveckla en patentportfölj om du har ett bolag i ryggen eftersom patent medför stora kostnader, fortsätter Evy Lundgren-Åkerlund, som ser flera fördelar med sin forskarbakgrund.

– Jag förstår ju tekniken, vilket gör det lättare för mig att sälja in idén. Jag tror också att det bidrar till att höja trovärdigheten. Samtidigt måste jag visa att jag tänker affärsmässigt och att jag är en entreprenör och företagsbyggare.

Evy Lundgren-Åkerlund tvekar inte när hon ska peka på det största problemet, eller kanske snarare den största utmaningen, med att leda ett företag som Xintela.

– Det är finansieringen, utan tvekan. Det gäller framförallt när projektet fortfarande är i ett tidigt skede. Då gäller det verkligen att kunna sälja in idén hos möjliga finansiärer.

Även om Xintela fortfarande befinner sig i tidig utvecklingsfas så ser Evy Lundgren-Åkerlund goda förutsättningar för att bolagets patentskyddade teknologi ska generera licensintäkter inom några få år. I likhet med andra företag inom medicin- och biotekniksektorn så finns naturligtvis också möjligheten att Xintela så småningom köps av ett annat, betydligt större, företag.

– Vi fokuserar på att utveckla och öka värdet av våra projekt. Om ett annat bolag så småningom tar över ett projekt och utvecklar det vidare till en kommersiell produkt så ser jag inget problem med det, säger Evy Lundgren-Åkerlund, som menar att det är en del av strategin.

– Det kan generera tidiga intäkter för oss, menar hon.

Evy Lundgren-Åkerlund tror inte att den nyligen gjorda marknadsnoteringen kommer att betyda så mycket för själva verksamheten.

– Att utveckla projekten mot tydliga mål och bygga värde i bolaget har alltid varit viktigt. Men det blir lättare med en betydande finansiering i grunden, vilket också var främsta orsaken till noteringen. Det gör att vi kan driva projekten snabbare framåt, säger hon.
I samband med noteringsemissionen som Xintela genomförde i februari har bolaget fått över 1 000 nya aktieägare. Evy Lundgren-Åkerlunds ägarandel minskade från 23 till 16 procent. 

– I och med att bolaget växer och utvecklas förändras ju också min roll i bolaget. Min roll som vd blir tydligare. Tidigare har jag varit lite av en allt-i-allo.

Hur viktigt är det då för Evy Lundgren-Åkerlund att tjäna pengar?


– Möjligheten att tjäna pengar är inte drivkraften. I istället är det viktigt att visa att våra idéer håller och att de kan komma till nytta. Sedan är det ju ingen nackdel att tjäna pengar. Jag ser det som en eventuell bonus på vägen.  

Pär Krause

Patenterad teknologi

Namn: Xintela
Startår: 2013
Verksamhet: Xintela är ett bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Fokus är att utveckla nya metoder för stamcellsbehandling av ledbroskskador hos hästar och människor och antikroppsbehandling av hjärntumörer. Xintela har utvecklat XINMARK, som är en teknikplattform som bland annat innehåller en unik markörteknologi. XINMARK skyddas av över 50 patent på marknaderna i USA, Kanada, Europa, Japan och Australien.
Huvudkontor: Lund
Antal anställda: 10
Vd: Evy Lundgren-Åkerlund
Styrelseordförande: Gregory Batcheller
Nettomsättning: 10 028 kronor 2014
Rörelseresultat: - 2 993 570 kronor 2014
Största ägare: Evy Lundgren-Åkerlund 16,5 procent, Fredrik Olsson 15,4 procent, Nordnet 13 procent, Almi Invest Småland & Öarna AB 10,8 procent och Oldentoft Holding AB 4,7 procent.
Listning:Nasdaq First North.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.