Life science

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.

NYHET Publicerad

”Drivkraften är att visa att våra idéer håller”

INNOVATION Lundaföretaget Xintela är ett av de svenska biomedicinbolag som anses ha en mycket lovande teknologi inom sin nisch. Förväntningarna är stora på att bolagets patentskyddade markörteknologi ska få betydelse för utvecklingen av bland annat stamscellsbehandlingar. Intresset var också stort när Xintela i början av året börsnoterades på Nasdaq First North.

– Det var när jag började fundera över hur vår upptäckt skulle kunna göra nytta som jag kom fram till att bästa sättet var att utveckla idén till en kommersiell produkt.

Det säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela, som är ett forskningsintensivt biomedicinbolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer.

Att det finns stora förväntningar på bolaget blev tydligt tidigare i år när den nyemission som genomfördes i samband med att börsnoteringen övertecknades. Den ursprungliga emissionsvolymen utökades från 30 till 35 miljoner kronor.

Bedömningen är att Xintela har en lovande produktportfölj på en marknad som inom ett par år bedöms vara värd mer än 50 miljarder kronor. Bolagets verksamhet vilar på två ben: ledbroskskador och hjärntumörer. Xintela har utvecklat en biomarkörteknologi, som gör det möjligt att identifiera broskceller och stamceller och även vissa cancerceller. Behovet av mer effektiva behandlingsmetoder anses vara stort inom just detta område.

Evy Lundgren-Åkerlund, som i grunden är forskare och docent vid Lunds universitet, är inte bara vd för Xintela, utan hon är också bolagets grundare. Den kombinationen är vanlig för bolag inom life science. Xintela bildades 2009 men utvecklingsarbetet påbörjades 2013. Bolaget har sin grund i Lunds Universitet och bolaget Cartela AB, som Evy Lundgren-Åkerlund också ligger bakom. 

– Det finns faktiskt många likheter mellan att vara forskare och företagsledare. I bägge fallen handlar det om att bygga ett kompetent och motiverat team och att jobba mot bestämda mål. Att sälja in sin idé samt att söka och säkerställa finansiering är också något som ingår i bägge rollerna, säger hon, och framhåller att när hon för drygt 15 år sedan valde att ta steget från laboratoriet till företagsvärlden så kändes det ganska naturligt.

– Det är till exempel mycket lättare att hantera och utveckla en patentportfölj om du har ett bolag i ryggen eftersom patent medför stora kostnader, fortsätter Evy Lundgren-Åkerlund, som ser flera fördelar med sin forskarbakgrund.

– Jag förstår ju tekniken, vilket gör det lättare för mig att sälja in idén. Jag tror också att det bidrar till att höja trovärdigheten. Samtidigt måste jag visa att jag tänker affärsmässigt och att jag är en entreprenör och företagsbyggare.

Evy Lundgren-Åkerlund tvekar inte när hon ska peka på det största problemet, eller kanske snarare den största utmaningen, med att leda ett företag som Xintela.

– Det är finansieringen, utan tvekan. Det gäller framförallt när projektet fortfarande är i ett tidigt skede. Då gäller det verkligen att kunna sälja in idén hos möjliga finansiärer.

Även om Xintela fortfarande befinner sig i tidig utvecklingsfas så ser Evy Lundgren-Åkerlund goda förutsättningar för att bolagets patentskyddade teknologi ska generera licensintäkter inom några få år. I likhet med andra företag inom medicin- och biotekniksektorn så finns naturligtvis också möjligheten att Xintela så småningom köps av ett annat, betydligt större, företag.

– Vi fokuserar på att utveckla och öka värdet av våra projekt. Om ett annat bolag så småningom tar över ett projekt och utvecklar det vidare till en kommersiell produkt så ser jag inget problem med det, säger Evy Lundgren-Åkerlund, som menar att det är en del av strategin.

– Det kan generera tidiga intäkter för oss, menar hon.

Evy Lundgren-Åkerlund tror inte att den nyligen gjorda marknadsnoteringen kommer att betyda så mycket för själva verksamheten.

– Att utveckla projekten mot tydliga mål och bygga värde i bolaget har alltid varit viktigt. Men det blir lättare med en betydande finansiering i grunden, vilket också var främsta orsaken till noteringen. Det gör att vi kan driva projekten snabbare framåt, säger hon.
I samband med noteringsemissionen som Xintela genomförde i februari har bolaget fått över 1 000 nya aktieägare. Evy Lundgren-Åkerlunds ägarandel minskade från 23 till 16 procent. 

– I och med att bolaget växer och utvecklas förändras ju också min roll i bolaget. Min roll som vd blir tydligare. Tidigare har jag varit lite av en allt-i-allo.

Hur viktigt är det då för Evy Lundgren-Åkerlund att tjäna pengar?


– Möjligheten att tjäna pengar är inte drivkraften. I istället är det viktigt att visa att våra idéer håller och att de kan komma till nytta. Sedan är det ju ingen nackdel att tjäna pengar. Jag ser det som en eventuell bonus på vägen.  

Pär Krause

Patenterad teknologi

Namn: Xintela
Startår: 2013
Verksamhet: Xintela är ett bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Fokus är att utveckla nya metoder för stamcellsbehandling av ledbroskskador hos hästar och människor och antikroppsbehandling av hjärntumörer. Xintela har utvecklat XINMARK, som är en teknikplattform som bland annat innehåller en unik markörteknologi. XINMARK skyddas av över 50 patent på marknaderna i USA, Kanada, Europa, Japan och Australien.
Huvudkontor: Lund
Antal anställda: 10
Vd: Evy Lundgren-Åkerlund
Styrelseordförande: Gregory Batcheller
Nettomsättning: 10 028 kronor 2014
Rörelseresultat: - 2 993 570 kronor 2014
Största ägare: Evy Lundgren-Åkerlund 16,5 procent, Fredrik Olsson 15,4 procent, Nordnet 13 procent, Almi Invest Småland & Öarna AB 10,8 procent och Oldentoft Holding AB 4,7 procent.
Listning:Nasdaq First North.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.