Drönare
Foto: Droneify
NYHET Publicerad

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Björn Bergman

Björn Bergman

Björn Bergman har varit kritisk till beslutet sedan det klubbades igenom i högsta förvaltningsdomstolen förra hösten. Han är drönarfotograf och sitter i styrelsen för Bildleverantörernas förening och har tillsammans med föreningen drivit för att ändra lagen sedan den trädde i kraft i oktober 2016.

– Det är klart att vi har haft ett egenintresse för att ändra på de galenskaper som lagen innebar, både för oss företagare och för våra medlemmar, som även dom är företagare, säger han.

Lagen innebar att det krävdes kameraövervakingstillstånd för alla drönare med kamera. Detta efter att en dom i högsta förvaltningsdomstolen som ansåg att drönare med kamera kunde jämföras med övervakningskameror. Därmed ansågs det som kränkande mot enskildas personliga integritet.

Kritiken mot lagen var hård och regeringen tillsatte en snabbutredning för att ändra lagen. Från den 1 augusti är det återigen tillåtet att flyga med kameraförsedd drönare.

Enligt Björn Bergman har kameraövervakingstillstånd i princip varit omöjliga att få för drönare och den nya lagändringen innebär att den "jätteindustri” som nu kan fortsätta utvecklas med hjälp av drönare försedda med kameror kan återuppstå.

– Kamerorna används till allt från att inventera skog, mäta skördar, landskapskartläggning, värmedetektering, byggnadsprojekt, lasermätningar, miljöforskning, mäklaruppdrag till att söka efter försvunna personer, säger han.

Han menar att vi  nu efter lagändringen återigen börja ta emot kunder som vill anlita drönarfotografer – vilket är en stor del av hans affärsidé som fotograf.

Annons

– Det känns som en tidig julklapp. Det är framförallt glädjande att myndigheterna verkligen lyssnade på drönarindustrin och hur snabbt lagen kunde ändras. Vanligtvis brukar det ta flera år att ändra en lag men jag tror att de nu insåg att de hade gjort fel bedömning från början.

Även Marc Zacharoff och Jimmy Svensson som driver företaget Droneify som levererar bland annat flygfilmer och flygbilder till kunder är nöjda över att lagen har ändrats.

– Vi är självklart glada över att det blev en lagändring då det visar hur viktig drönare är för Svenskt näringsliv. En ny teknik som många kanske är rädda för men som skapar otroliga möjligheter i flera områden. Vi tycker att det är viktigt att lagar och förordningar anpassas till den moderna tekniken. Det gör det inte bara lättare för oss som jobbar med detta dagligen, utan skapar även en tryggare miljö för alla, säger de.

De menar vidare att den nya lagändringen gör att de kan fortsätta satsa i Sverige.

– Den nya lagen gör att vi enklare kan fortsätta vara med och utveckla maskiner inom bland annat industriell inspektion. Vi kommer även att satsa mer mot Svensk filmindustri där vi redan nu kan erbjuda professionell flygfilm med tyngre kameror så som RED. Framtiden för tjänster med drönare ser ljus ut och vi ser fram emot att nå våra mål innan året är slut.

Finns några hinder kvar?

– Det finns hinder kvar, men detta är ett steg i rätt riktning. Det finns fortfarande lagar och förordningar som behöver anpassas för drönartekniken. Vi ser med spänning fram emot att se hur detta kommer utvecklas och hoppas att Sverige blir ett ledande land i utvecklingen av drönarteknik.

Särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen

"För att förenkla för företag vill regeringen göra ett särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen."

Den nya lagen gäller från den 1 augusti 2017.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.