Drönare
Foto: Droneify
NYHET Publicerad

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Björn Bergman

Björn Bergman

Björn Bergman har varit kritisk till beslutet sedan det klubbades igenom i högsta förvaltningsdomstolen förra hösten. Han är drönarfotograf och sitter i styrelsen för Bildleverantörernas förening och har tillsammans med föreningen drivit för att ändra lagen sedan den trädde i kraft i oktober 2016.

– Det är klart att vi har haft ett egenintresse för att ändra på de galenskaper som lagen innebar, både för oss företagare och för våra medlemmar, som även dom är företagare, säger han.

Lagen innebar att det krävdes kameraövervakingstillstånd för alla drönare med kamera. Detta efter att en dom i högsta förvaltningsdomstolen som ansåg att drönare med kamera kunde jämföras med övervakningskameror. Därmed ansågs det som kränkande mot enskildas personliga integritet.

Kritiken mot lagen var hård och regeringen tillsatte en snabbutredning för att ändra lagen. Från den 1 augusti är det återigen tillåtet att flyga med kameraförsedd drönare.

Enligt Björn Bergman har kameraövervakingstillstånd i princip varit omöjliga att få för drönare och den nya lagändringen innebär att den "jätteindustri” som nu kan fortsätta utvecklas med hjälp av drönare försedda med kameror kan återuppstå.

– Kamerorna används till allt från att inventera skog, mäta skördar, landskapskartläggning, värmedetektering, byggnadsprojekt, lasermätningar, miljöforskning, mäklaruppdrag till att söka efter försvunna personer, säger han.

Han menar att vi  nu efter lagändringen återigen börja ta emot kunder som vill anlita drönarfotografer – vilket är en stor del av hans affärsidé som fotograf.

Annons

– Det känns som en tidig julklapp. Det är framförallt glädjande att myndigheterna verkligen lyssnade på drönarindustrin och hur snabbt lagen kunde ändras. Vanligtvis brukar det ta flera år att ändra en lag men jag tror att de nu insåg att de hade gjort fel bedömning från början.

Även Marc Zacharoff och Jimmy Svensson som driver företaget Droneify som levererar bland annat flygfilmer och flygbilder till kunder är nöjda över att lagen har ändrats.

– Vi är självklart glada över att det blev en lagändring då det visar hur viktig drönare är för Svenskt näringsliv. En ny teknik som många kanske är rädda för men som skapar otroliga möjligheter i flera områden. Vi tycker att det är viktigt att lagar och förordningar anpassas till den moderna tekniken. Det gör det inte bara lättare för oss som jobbar med detta dagligen, utan skapar även en tryggare miljö för alla, säger de.

De menar vidare att den nya lagändringen gör att de kan fortsätta satsa i Sverige.

– Den nya lagen gör att vi enklare kan fortsätta vara med och utveckla maskiner inom bland annat industriell inspektion. Vi kommer även att satsa mer mot Svensk filmindustri där vi redan nu kan erbjuda professionell flygfilm med tyngre kameror så som RED. Framtiden för tjänster med drönare ser ljus ut och vi ser fram emot att nå våra mål innan året är slut.

Finns några hinder kvar?

– Det finns hinder kvar, men detta är ett steg i rätt riktning. Det finns fortfarande lagar och förordningar som behöver anpassas för drönartekniken. Vi ser med spänning fram emot att se hur detta kommer utvecklas och hoppas att Sverige blir ett ledande land i utvecklingen av drönarteknik.

Särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen

"För att förenkla för företag vill regeringen göra ett särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen."

Den nya lagen gäller från den 1 augusti 2017.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.