Drönare
Foto: Droneify
NYHET Publicerad

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Björn Bergman

Björn Bergman

Björn Bergman har varit kritisk till beslutet sedan det klubbades igenom i högsta förvaltningsdomstolen förra hösten. Han är drönarfotograf och sitter i styrelsen för Bildleverantörernas förening och har tillsammans med föreningen drivit för att ändra lagen sedan den trädde i kraft i oktober 2016.

– Det är klart att vi har haft ett egenintresse för att ändra på de galenskaper som lagen innebar, både för oss företagare och för våra medlemmar, som även dom är företagare, säger han.

Lagen innebar att det krävdes kameraövervakingstillstånd för alla drönare med kamera. Detta efter att en dom i högsta förvaltningsdomstolen som ansåg att drönare med kamera kunde jämföras med övervakningskameror. Därmed ansågs det som kränkande mot enskildas personliga integritet.

Kritiken mot lagen var hård och regeringen tillsatte en snabbutredning för att ändra lagen. Från den 1 augusti är det återigen tillåtet att flyga med kameraförsedd drönare.

Enligt Björn Bergman har kameraövervakingstillstånd i princip varit omöjliga att få för drönare och den nya lagändringen innebär att den "jätteindustri” som nu kan fortsätta utvecklas med hjälp av drönare försedda med kameror kan återuppstå.

– Kamerorna används till allt från att inventera skog, mäta skördar, landskapskartläggning, värmedetektering, byggnadsprojekt, lasermätningar, miljöforskning, mäklaruppdrag till att söka efter försvunna personer, säger han.

Han menar att vi  nu efter lagändringen återigen börja ta emot kunder som vill anlita drönarfotografer – vilket är en stor del av hans affärsidé som fotograf.

Annons

– Det känns som en tidig julklapp. Det är framförallt glädjande att myndigheterna verkligen lyssnade på drönarindustrin och hur snabbt lagen kunde ändras. Vanligtvis brukar det ta flera år att ändra en lag men jag tror att de nu insåg att de hade gjort fel bedömning från början.

Även Marc Zacharoff och Jimmy Svensson som driver företaget Droneify som levererar bland annat flygfilmer och flygbilder till kunder är nöjda över att lagen har ändrats.

– Vi är självklart glada över att det blev en lagändring då det visar hur viktig drönare är för Svenskt näringsliv. En ny teknik som många kanske är rädda för men som skapar otroliga möjligheter i flera områden. Vi tycker att det är viktigt att lagar och förordningar anpassas till den moderna tekniken. Det gör det inte bara lättare för oss som jobbar med detta dagligen, utan skapar även en tryggare miljö för alla, säger de.

De menar vidare att den nya lagändringen gör att de kan fortsätta satsa i Sverige.

– Den nya lagen gör att vi enklare kan fortsätta vara med och utveckla maskiner inom bland annat industriell inspektion. Vi kommer även att satsa mer mot Svensk filmindustri där vi redan nu kan erbjuda professionell flygfilm med tyngre kameror så som RED. Framtiden för tjänster med drönare ser ljus ut och vi ser fram emot att nå våra mål innan året är slut.

Finns några hinder kvar?

– Det finns hinder kvar, men detta är ett steg i rätt riktning. Det finns fortfarande lagar och förordningar som behöver anpassas för drönartekniken. Vi ser med spänning fram emot att se hur detta kommer utvecklas och hoppas att Sverige blir ett ledande land i utvecklingen av drönarteknik.

Särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen

"För att förenkla för företag vill regeringen göra ett särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen."

Den nya lagen gäller från den 1 augusti 2017.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.