Drönare
Foto: Droneify
NYHET Publicerad

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Marc Zacharoff och Jimmy Svensson driver företaget Droneify.

Björn Bergman

Björn Bergman

Björn Bergman har varit kritisk till beslutet sedan det klubbades igenom i högsta förvaltningsdomstolen förra hösten. Han är drönarfotograf och sitter i styrelsen för Bildleverantörernas förening och har tillsammans med föreningen drivit för att ändra lagen sedan den trädde i kraft i oktober 2016.

– Det är klart att vi har haft ett egenintresse för att ändra på de galenskaper som lagen innebar, både för oss företagare och för våra medlemmar, som även dom är företagare, säger han.

Lagen innebar att det krävdes kameraövervakingstillstånd för alla drönare med kamera. Detta efter att en dom i högsta förvaltningsdomstolen som ansåg att drönare med kamera kunde jämföras med övervakningskameror. Därmed ansågs det som kränkande mot enskildas personliga integritet.

Kritiken mot lagen var hård och regeringen tillsatte en snabbutredning för att ändra lagen. Från den 1 augusti är det återigen tillåtet att flyga med kameraförsedd drönare.

Enligt Björn Bergman har kameraövervakingstillstånd i princip varit omöjliga att få för drönare och den nya lagändringen innebär att den "jätteindustri” som nu kan fortsätta utvecklas med hjälp av drönare försedda med kameror kan återuppstå.

– Kamerorna används till allt från att inventera skog, mäta skördar, landskapskartläggning, värmedetektering, byggnadsprojekt, lasermätningar, miljöforskning, mäklaruppdrag till att söka efter försvunna personer, säger han.

Han menar att vi  nu efter lagändringen återigen börja ta emot kunder som vill anlita drönarfotografer – vilket är en stor del av hans affärsidé som fotograf.

Annons

– Det känns som en tidig julklapp. Det är framförallt glädjande att myndigheterna verkligen lyssnade på drönarindustrin och hur snabbt lagen kunde ändras. Vanligtvis brukar det ta flera år att ändra en lag men jag tror att de nu insåg att de hade gjort fel bedömning från början.

Även Marc Zacharoff och Jimmy Svensson som driver företaget Droneify som levererar bland annat flygfilmer och flygbilder till kunder är nöjda över att lagen har ändrats.

– Vi är självklart glada över att det blev en lagändring då det visar hur viktig drönare är för Svenskt näringsliv. En ny teknik som många kanske är rädda för men som skapar otroliga möjligheter i flera områden. Vi tycker att det är viktigt att lagar och förordningar anpassas till den moderna tekniken. Det gör det inte bara lättare för oss som jobbar med detta dagligen, utan skapar även en tryggare miljö för alla, säger de.

De menar vidare att den nya lagändringen gör att de kan fortsätta satsa i Sverige.

– Den nya lagen gör att vi enklare kan fortsätta vara med och utveckla maskiner inom bland annat industriell inspektion. Vi kommer även att satsa mer mot Svensk filmindustri där vi redan nu kan erbjuda professionell flygfilm med tyngre kameror så som RED. Framtiden för tjänster med drönare ser ljus ut och vi ser fram emot att nå våra mål innan året är slut.

Finns några hinder kvar?

– Det finns hinder kvar, men detta är ett steg i rätt riktning. Det finns fortfarande lagar och förordningar som behöver anpassas för drönartekniken. Vi ser med spänning fram emot att se hur detta kommer utvecklas och hoppas att Sverige blir ett ledande land i utvecklingen av drönarteknik.

Särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen

"För att förenkla för företag vill regeringen göra ett särskilt undantag för drönare i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen."

Den nya lagen gäller från den 1 augusti 2017.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.