NYHET Publicerad

Egenföretagare: Låt oss få friskvårdsbidrag

FRISKVÅRD Som egenföretagare är det inte tillåtet att göra avdrag för friskvård och motion. Efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som godkänner avdrag för golf och personliga tränare tycker nu många småföretagare att måttet rågat. "Självklart borde egenföretagare ha samma möjligheter som alla andra företagare”, säger företagaren Sara Bergqvist

Sara Bergqvist

Sara Bergqvist är egenföretagare som efterlyser avdragsgill friskvård.

Foto: Privat
Siv Öberg

Siv Öberg har arbetat som frisör i 45 år. Hon tycker att beslutsfattarna har en förlegad syn på småföretagare.

Foto: ©Photographer Anna Lauridsen Ku
Mattias Andersson

Mattias Andersson är näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas riksförbund.

Foto: Småföretagarnas riksförbund

Sara Bergqvist är en av landets cirka 330 000 egenföretagare. Hon arbetar med journalistik och media och är en hängiven motionär som försöker träna så ofta hon kan. Det var när hon arbetade med Bunkefloprojektet, en satsning på friskvård i Malmös skolor, som hon verkligen förstod hur viktigt det är med fysisk aktivitet.

– Projektet visade att de elever som fick fysisk aktivitet i skolan varje dag fick starkare skelett och hjärta, bättre motorik, friskare tänder, hade en hälsosam vikt och mådde bättre i stort. Dessutom presterade de bättre, säger Sara Bergqvist.

Men som enskild företagare kan hon inte göra avdrag för friskvård. Något som är en självklarhet för de flesta anställda och som är godkänt för företagare med aktiebolag.

– Det borde inte hänga på företagsformen om man kan få avdrag eller inte. Många enskilda företagare arbetar väldigt många timmar, ibland under ganska begränsade ekonomiska förhållanden. Att ge dem samma möjligheter som alla andra företagare borde vara en självklarhet.

Hon tycker även att det är viktigt att lyfta folkhälsoperspektivet i frågan. Det är till exempel konstigt att egenföretagare kan göra avdrag för rehabilitering efter att en förslitningsskada har uppstått.

– Det verkar dumt att man ska behöva ta omvägen om att bli sjuk för att kunna bli frisk. Att motionera och träna är ju förebyggande och en god hälsa är helt avgörande för att människor ska orka arbeta fler år, som säkert blir nödvändigt i framtiden.

– Och över 300 000 människor som mår bra och kan prestera bättre skulle få en direkt effekt på produktiviteten i företagen och därmed också på samhällsekonomin i stort, fortsätter Sara Bergqvist.

Annons

Siw Öberg, har arbetat som frisör i 45 år och är styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att beslutsfattarna har en så förlegad syn på småföretagare. Hon går så långt så att hon menar att de medvetet både kränker och särbehandlar jobbskapare.

– Jag som småföretagare med anställda kan alltså erbjuda friskvård till personalen som i regel är unga och friska men får själv inte den förmånen för att hålla mig på benen trots att vi som är företagare oftast är både äldre och behövs på företaget.

– Oavsett vilken form av företag vi bedriver borde friskvårdsbidraget gälla alla, något annat är otänkbart och orättvist anser jag, fortsätter Siw Öberg

Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas Riksförbund, berättar att man nu bedriver ett aktivt arbete gentemot de politiska partierna för att få till stånd att även företagare med enskild firma ska få göra avdrag för friskvård.

– Småföretagare arbetar i minst lika stor utsträckning som anställda under hård stress och har dessutom svårt att få tillgång till vårt sociala skyddsnät.  Detta är i sanning ytterligare ett bevis på att företagare har fler skyldigheter och färre rättigheter gentemot staten än andra grupper.

Detta gäller för friskvårdsbidrag

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge anställda möjlighet till olika slag av motion och friskvård på arbetsplatsen. Men egenföretagare och handelsbolag har inte den möjligheten eftersom de inte räknas som anställda. Företagare med aktiebolag kan däremot göra det. Maxbeloppet för avdrag är 5 000 kronor.

Tidigare var det Skatteverket som bestämde vilka typer av friskvård och motion som var avdragsgilla. "Dyra" sporter som ridning och golf var till exempel inte godkända. Men i en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från i januari 2018 blev det tillåtet att göra avdrag för "pay and play" golf. Det tolkar Skatteverket nu som gällande för alla dyra sporter. Därmed bestämmer inte myndigheten vilka aktiviteter som är godkända. Det gör numera arbetsgivaren. Avgörande är att aktiviteten är motion.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.