NYHET Publicerad

Egenföretagare: Låt oss få friskvårdsbidrag

FRISKVÅRD Som egenföretagare är det inte tillåtet att göra avdrag för friskvård och motion. Efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som godkänner avdrag för golf och personliga tränare tycker nu många småföretagare att måttet rågat. "Självklart borde egenföretagare ha samma möjligheter som alla andra företagare”, säger företagaren Sara Bergqvist

Sara Bergqvist

Sara Bergqvist är egenföretagare som efterlyser avdragsgill friskvård.

Foto: Privat
Siv Öberg

Siv Öberg har arbetat som frisör i 45 år. Hon tycker att beslutsfattarna har en förlegad syn på småföretagare.

Foto: ©Photographer Anna Lauridsen Ku
Mattias Andersson

Mattias Andersson är näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas riksförbund.

Foto: Småföretagarnas riksförbund

Sara Bergqvist är en av landets cirka 330 000 egenföretagare. Hon arbetar med journalistik och media och är en hängiven motionär som försöker träna så ofta hon kan. Det var när hon arbetade med Bunkefloprojektet, en satsning på friskvård i Malmös skolor, som hon verkligen förstod hur viktigt det är med fysisk aktivitet.

– Projektet visade att de elever som fick fysisk aktivitet i skolan varje dag fick starkare skelett och hjärta, bättre motorik, friskare tänder, hade en hälsosam vikt och mådde bättre i stort. Dessutom presterade de bättre, säger Sara Bergqvist.

Men som enskild företagare kan hon inte göra avdrag för friskvård. Något som är en självklarhet för de flesta anställda och som är godkänt för företagare med aktiebolag.

– Det borde inte hänga på företagsformen om man kan få avdrag eller inte. Många enskilda företagare arbetar väldigt många timmar, ibland under ganska begränsade ekonomiska förhållanden. Att ge dem samma möjligheter som alla andra företagare borde vara en självklarhet.

Hon tycker även att det är viktigt att lyfta folkhälsoperspektivet i frågan. Det är till exempel konstigt att egenföretagare kan göra avdrag för rehabilitering efter att en förslitningsskada har uppstått.

– Det verkar dumt att man ska behöva ta omvägen om att bli sjuk för att kunna bli frisk. Att motionera och träna är ju förebyggande och en god hälsa är helt avgörande för att människor ska orka arbeta fler år, som säkert blir nödvändigt i framtiden.

– Och över 300 000 människor som mår bra och kan prestera bättre skulle få en direkt effekt på produktiviteten i företagen och därmed också på samhällsekonomin i stort, fortsätter Sara Bergqvist.

Annons

Siw Öberg, har arbetat som frisör i 45 år och är styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att beslutsfattarna har en så förlegad syn på småföretagare. Hon går så långt så att hon menar att de medvetet både kränker och särbehandlar jobbskapare.

– Jag som småföretagare med anställda kan alltså erbjuda friskvård till personalen som i regel är unga och friska men får själv inte den förmånen för att hålla mig på benen trots att vi som är företagare oftast är både äldre och behövs på företaget.

– Oavsett vilken form av företag vi bedriver borde friskvårdsbidraget gälla alla, något annat är otänkbart och orättvist anser jag, fortsätter Siw Öberg

Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas Riksförbund, berättar att man nu bedriver ett aktivt arbete gentemot de politiska partierna för att få till stånd att även företagare med enskild firma ska få göra avdrag för friskvård.

– Småföretagare arbetar i minst lika stor utsträckning som anställda under hård stress och har dessutom svårt att få tillgång till vårt sociala skyddsnät.  Detta är i sanning ytterligare ett bevis på att företagare har fler skyldigheter och färre rättigheter gentemot staten än andra grupper.

Detta gäller för friskvårdsbidrag

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge anställda möjlighet till olika slag av motion och friskvård på arbetsplatsen. Men egenföretagare och handelsbolag har inte den möjligheten eftersom de inte räknas som anställda. Företagare med aktiebolag kan däremot göra det. Maxbeloppet för avdrag är 5 000 kronor.

Tidigare var det Skatteverket som bestämde vilka typer av friskvård och motion som var avdragsgilla. "Dyra" sporter som ridning och golf var till exempel inte godkända. Men i en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från i januari 2018 blev det tillåtet att göra avdrag för "pay and play" golf. Det tolkar Skatteverket nu som gällande för alla dyra sporter. Därmed bestämmer inte myndigheten vilka aktiviteter som är godkända. Det gör numera arbetsgivaren. Avgörande är att aktiviteten är motion.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.