Erik Wästlund
Foto: Sabina Rislund / TT

Erik Wästlund, lektor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet.

NYHET Publicerad

En låda kommer lastad

DIGITAL HANDEL Tvål, hundleksaker, japanskt godis, parfym eller nyttigheter för ungkarlar. Idag kan du köpa nästan allt du kan tänka dig via prenumerationstjänster på nätet. Och trenden ökar. Nu köper även företag prenumerationstjänster på internet för att öka trivseln på arbetsplatsen.

a313c61b-e03f-4ada-aed7-439ad3bf4050-image
Foto: Sabina Rislund / TT

Erik Wästlund, lektor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet.

Lådföretag
a313c61b-e03f-4ada-aed7-439ad3bf4050-image

Erik Wästlund, lektor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet.

Foto: Sabina Rislund / TT

– Den digitala marknaden för handel, speciellt prenumerationer, har ökat stort de senaste åren. Man kan säga att fenomenet funnits länge, ända sedan man beställde saker via postorder. Men med det digitala kommer fenomenet i ny tappning och inom nya segment, säger Jonas Ogvall, vd för Svensk Digital Handel.

Enligt en rapport från forskningsstiftelsen MGI Research kommer den globala marknaden enbart för digitala mjukvaruprenumerationer att vara värd upp emot 100 miljarder svenska kronor år 2020. 2010 låg motsvarande siffra på 10 miljarder kronor. Till det ska andra fysiska tjänster läggas, så att säga att prenumerationstjänster är en växande bransch, är knappast en underdrift.

Det snabbt ökande intresset från konsumenter och företag har fått en rejäl skjuts av matkassen. Det var nämligen matkassen som öppnade ögonen hos många konsumenter för att ta hjälp med sysslor som gör vardagen lite enklare, enligt Erik Wästlund, lektor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet.

Poängen är, enligt honom, att ge kunderna det de vill ha utan att kundrna själva behöver ge sig ut för att skaffa varan eller tjänsten. Kunden är säker på vad han eller hon får eftersom de själva beställt tjänsten och med en liten extra överraskning är kundens lojalitet snabbt vunnen.

– Matkassen tydliggjorde ett behov. Vi är alla är lite stressade och lite lata. Därför tar vi gärna hjälp genom personliga tjänster. Tricket att lyckas är att tänka ut något som ger kunden en kombination av bekvämlighet och en individanpassad överraskning, säger Erik Wästlund.

Men det är inte bara privatpersoner som tjänar på bekvämligheten med en prenumeration. Allt fler företag satsar på att skapa en trevligare arbetsmiljö för sina anställda. Öppna kontorslandskap och rörliga arbetsplatser gör att vi inte längre kan ha ett skåp eller en låda med personliga tillhörigheter och hygienartiklar i. Det har företagen tagit fasta på, och till normen hör numera att det finns en fruktkorg, en kaffeautomat eller hygienprodukter på toaletterna på många företag.

– Många företag har ändrat sitt sätt att jobba på och då blir trivselfaktorn en allt viktigare del. Jag tror att prenumerationstjänster riktade mot företag bara kommer att öka, säger Erik Wästlund.

Annons

Enligt honom finns det två typer av prenumerationstjänster. Den första typen är den fysiska boxen, som Erik Wästlund kallar lådföretag, med olika produkter, där matkassen är föregångaren. Idag finns det lådor med godis, mat, hygienprodukter, blommor och en mängd olika produkter som du inte visste att du sakande.  

Den andra typen är de digitala nättjänsterna, där Netflix, Spotify och Dropbox gjort sig till kända namn. Vad som är speciellt med de så kallade mjukvaruföretagen, är att det främst handlar om leasing. Man köper inte en fysisk produkt som kommer hem i brevlådan, utan man betalar för att nyttjandet och servicen.

För nyföretagare som är sugna på att starta en verksamhet baserat på prenumerationstjänster, kan lådföretaget vara ett tacksamt sätt att starta på. Problem som restlager, returer, osäkra vinster och andra svårigheter, som nya företagare kan brottas med, finns inte på samma sätt i lådföretag.

– Fördelen med prenumerationer är att man vet precis hur många varor som ska plockas hem och sedan skicka ut, hur många betalningar som kommer in och hur många kunder man har, förklarar Erik Wästlund.

– Vill du starta ett företag, men inte har så mycket förkunskap, så är lådföretag ett utmärkt ide att börja med. Det är bekvämt och enkelt, både för företagaren och för kunden, fortsätter han.

En viktig beståndsdel som gör prenumerationerna så attraktiva för konsumenterna är säkerheten, enligt Erik Wästlund. Exempelvis använder vi gärna abonnemang när det kommer till mobiltelefoni, så att vi vet exakt vad räkningen blir varje månad. Hellre en säkerhet än att chansa och riskera att gå upp i utgifter, resonerar många.

– Konsumenterna är som sagt lite bekväma. Vi vill gärna veta vad saker och ting kostar oss, vilket man vet med en prenumeration. Då vet vi vad vi har kvar att röra oss med ekonomiskt efter att alla räkningar är betalda. Vi slipper otäcka överraskningar på, säger Erik Wästlund.

Att dessutom slippa obekväma bindningstider och kontrakt som knappt går att ta sig ur är lika viktigt. Man ska passa sig för att lura sina kunder, eller ge dem uppfattningen av det, framhåller Erik Wästlund.

– Det är väldigt farligt om kunden känner att hon eller han inte kan avsluta sin prenumeration. Vill företaget knyta kunder till sig ska de ge dem så god service att kunderna vill fortsätta frivilligt och inte för att de måste. Då skapas ingen goodwill och det är enormt viktigt, säger han.

Men även om säkerheten och känslan av frihet är viktigt i samband med prenumerationstjänsterna, så är nog ändå designen och bemötandet på sajten eller plattformen som viktigast. En snygg, enkel design som är funktionell och logisk att använda är a och o, enligt Erik Wästlund.

– Designen på din hemsida spelar väldigt stor roll. Om det är jobbigt eller tar lång tid att lista ut hur företagets hemsida funkar, vad varan som erbjuds är eller hur man ska betala, då skippar man hellre tjänsten helt. Vi har inget tålamod och vill ha saker och ting enkelt serverat, utan krångel, säger han.

Det krävs även en service som är något utöver det vanliga för att bryta igenom det digitala bruset.

– Det är inte varor som säljer längre, det är upplevelser, säger Erik Wästlund.

Men vad händer då med alla fysiska butiker när den digitala handeln ökar mer och mer?

– Butikerna löper stor risk att bli som showrooms. Det är ju redan vanligt att man provar kläder i en butik men att kunderna sedan går hem och beställer i lugn och ro i soffan. De fysiska butikerna står inför en jätteutmaning och det är något de redan tampas med. De måste ge en upplevelse som inte internet kan ge som gör det värt att komma till den fysiska butiken. Det är en stor omställning, säger Erik Wästlund.

Prenumerera på allt mellan himmel och jord

Tvålshoppen
http://www.tvalshoppen.se/manadens-tval
Oavsett om du älskar två eller bara glömmer köpa det, så finns lösningen nära. På Tvålshoppen kan du nämligen prenumerera på tvål och få nya dofter i brevlådan varje månad.

Bachelorbox
http://www.bachelorbox.se/
Ung kille som fortfarande inte förstår att toalettpapper och tandkräm måste inhandlas och inte automatiskt finns på toaletten? Eller att man ibland måste tvätta kläder? Bachelorbox hjälper till när ungkarlslivet blir verklighet.

Smakbox
https://www.smakbox.se/
Är du matintresserad och gillar att prova nya och spännande saker, men vet inte var du ska börja leta? Det gör Smartbox, lådföretaget som levererar nya smaker hem till dig. Kanske är den en ny krydda eller en ny dryck? Vem vet!

Japan candy box
http://www.japancandybox.com/
Lådan för dig som bara älskar japanskt godis! Och om du inte har smakat det än, så kanske det blir en ny favorit? Skeppas till Sverige utan kostnad.

Bullerbox
http://www.bullerbox.se/
Vad vore en lista med prenumerationstips om inte människans bästa vän fick en plats? Bullerbox ser till att våra underbara hundar får de leksaker, det godis och snacks som de förtjänar.

Beanportal
http://www.beanportal.com/subscribe
Förutom i Finland finns det ingen annanstans i världen det dricks så mycket kaffe som i Sverige. Så vi kan våra saker, och det kan framförallt gänget bakom Beanportal. De letar upp små rosterier för varje månad, så du får nytt kaffe från ett nytt rosteri vid varje leverans.

Sniph
http://www.sniph.com/
Svårt att hitta en favorit i parfymhyllan, reser mycket med handbagage eller bara sugen på att prova nytt? Med Sniph får du en ny doft hem i brevlådan varje månad, noggrant uträknad att hålla hela tiden tills du får nästa leverans!

Vinoteket
https://vinoteket.se/vinlador
Ingen fara på taket om du glömmer att gå till Systembolaget. Med Vinotekets vinlådor får du hem vin efter smak och mat. Glöm inte åldersgränsen bara.

Flowery
http://www.flowery.se/
Lagom till helgen kan du få en fräsch bukett blommor på din dörr. Ett blombud varje eller varannan vecka, det väljer du själv. Och ingen bukett är den andra lik.

 

Förutom alla prenumerationer i listan, finns det oändligt många fler. Och såklart finns det en sajt för det:
http://www.hittabox.se/. Här hittar du allt du kan tänkas behöva för att slippa gå utanför dörren!

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Kenyanska nyföretagare knyter affärskontakter i Sverige

TÄVLING Mobilappen Saver Pal och en spårningstjänst för färskvaror tog Catherine Wangari Mania och Edwin Muriuki Wanjiru högst upp på prispallen i Hand in Hand Youth Award. Under några intensiva dagar i maj besökte de keyanska nyföretagarna Sverige för att hämta inspiration från andra unga entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.