NYHET Publicerad

Entreprenörsskatten hindrar Texab från att växa

3:12-REGLERNA 1,6 miljoner kronor i ökade kostnader. Det blir notan för bemannings- och logistikföretaget Texab om förslaget till nya 3:12-regler blir verklighet, enligt företagets vd och grundare Torbjörn Ulf. Det är pengar han hellre satsat på företagets utveckling och på att anställa fler nyanlända.

Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab.

Torbjörn Ulf, vd för Texab, tycker att regeringens förslag till nya 3:12-regler dämpar viljan att driva företag. Det är värre än de ökande kostnaderna, anser han.

– Jag förstår inte motiven bakom de nya reglerna. De slår rakt av mot företag av alla storlekar och framför allt de mindre. Det är nog fler än jag som börjar tveka om varför man ska vara företagare.

Det säger Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab, ett bemanningsföretag inom lager och logistik med drygt 200 anställda och verksamhet på flera orter i landet.

Han är en av de drygt 167 000 företagare som drabbas om förslaget på nya 3:12-regler får gehör i riksdagen. Totalt rör det sig om en skattehöjning på tre miljarder kronor.

För att visa för finansdepartementet hur de ändrade 3:12-reglerna faktiskt slår i verkligheten valde Torbjörn Ulf att skicka in ett remissvar departementet där han räknat på vad förslaget innebär för Texab. 

– I svaret redogjorde vi exakt för hur förslaget kommer att slå mot oss, säger Torbjörn Ulf.

Enligt hans beräkningar blir de ökade kostnaderna för löneuttag (inkomst av tjänst) 1 350 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Dessutom tillkommer 250 000 kronor i ökade skattekostnader i och med att skatten på utdelningar höjs från 20 till 25 procent. Sammantaget ger det ökade kostnader på 1,6 miljoner kronor för Texab.

– Det är pengar som jag hellre hade satsat på att utveckla vår verksamhet. Det är också mycket pengar i förhållande till vår vinst som ligger på mellan 2,5 och 5 miljoner per år, säger Torbjörn Ulf.  

– Vinsten är redan liten i förhållande till det stora antalet anställda Texab har och de risker som vi som ägare tar. De nya reglerna gör det inte bättre precis, fortsätter han.  

Torbjörn Ulf vill gärna växa och anställa fler medarbetare, bland annat nyanlända svenskar som genom Texab kan få det som politikerna kallar ”enkla jobb”.

– Vi har anställt och integrerat över etthundra nyanlända personer. Dessa medarbetare kan nu bidra till samhället med sitt arbete och skapa välstånd både för sig själva och Sverige.

– Det nya förslaget minskar också valmöjligheterna. Nu tvingas vi, de år när vinsterna är lägre, att lägga allt eller stora delar på inkomst av tjänst i stället för utdelning. Varför ska vi företagare fortsätta att vara lokomotiv i samhället när vi samtidigt dräneras på kapital, vilket gör det svårare för oss att utveckla våra företag, säger Torbjörn Ulf.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.