NYHET Publicerad

Entreprenörsskatten hindrar Texab från att växa

3:12-REGLERNA 1,6 miljoner kronor i ökade kostnader. Det blir notan för bemannings- och logistikföretaget Texab om förslaget till nya 3:12-regler blir verklighet, enligt företagets vd och grundare Torbjörn Ulf. Det är pengar han hellre satsat på företagets utveckling och på att anställa fler nyanlända.

Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab.

Torbjörn Ulf, vd för Texab, tycker att regeringens förslag till nya 3:12-regler dämpar viljan att driva företag. Det är värre än de ökande kostnaderna, anser han.

– Jag förstår inte motiven bakom de nya reglerna. De slår rakt av mot företag av alla storlekar och framför allt de mindre. Det är nog fler än jag som börjar tveka om varför man ska vara företagare.

Det säger Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab, ett bemanningsföretag inom lager och logistik med drygt 200 anställda och verksamhet på flera orter i landet.

Han är en av de drygt 167 000 företagare som drabbas om förslaget på nya 3:12-regler får gehör i riksdagen. Totalt rör det sig om en skattehöjning på tre miljarder kronor.

För att visa för finansdepartementet hur de ändrade 3:12-reglerna faktiskt slår i verkligheten valde Torbjörn Ulf att skicka in ett remissvar departementet där han räknat på vad förslaget innebär för Texab. 

– I svaret redogjorde vi exakt för hur förslaget kommer att slå mot oss, säger Torbjörn Ulf.

Enligt hans beräkningar blir de ökade kostnaderna för löneuttag (inkomst av tjänst) 1 350 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Dessutom tillkommer 250 000 kronor i ökade skattekostnader i och med att skatten på utdelningar höjs från 20 till 25 procent. Sammantaget ger det ökade kostnader på 1,6 miljoner kronor för Texab.

– Det är pengar som jag hellre hade satsat på att utveckla vår verksamhet. Det är också mycket pengar i förhållande till vår vinst som ligger på mellan 2,5 och 5 miljoner per år, säger Torbjörn Ulf.  

– Vinsten är redan liten i förhållande till det stora antalet anställda Texab har och de risker som vi som ägare tar. De nya reglerna gör det inte bättre precis, fortsätter han.  

Torbjörn Ulf vill gärna växa och anställa fler medarbetare, bland annat nyanlända svenskar som genom Texab kan få det som politikerna kallar ”enkla jobb”.

– Vi har anställt och integrerat över etthundra nyanlända personer. Dessa medarbetare kan nu bidra till samhället med sitt arbete och skapa välstånd både för sig själva och Sverige.

– Det nya förslaget minskar också valmöjligheterna. Nu tvingas vi, de år när vinsterna är lägre, att lägga allt eller stora delar på inkomst av tjänst i stället för utdelning. Varför ska vi företagare fortsätta att vara lokomotiv i samhället när vi samtidigt dräneras på kapital, vilket gör det svårare för oss att utveckla våra företag, säger Torbjörn Ulf.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.