NYHET Publicerad

Entreprenörsskatten hindrar Texab från att växa

3:12-REGLERNA 1,6 miljoner kronor i ökade kostnader. Det blir notan för bemannings- och logistikföretaget Texab om förslaget till nya 3:12-regler blir verklighet, enligt företagets vd och grundare Torbjörn Ulf. Det är pengar han hellre satsat på företagets utveckling och på att anställa fler nyanlända.

Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab.

Torbjörn Ulf, vd för Texab, tycker att regeringens förslag till nya 3:12-regler dämpar viljan att driva företag. Det är värre än de ökande kostnaderna, anser han.

– Jag förstår inte motiven bakom de nya reglerna. De slår rakt av mot företag av alla storlekar och framför allt de mindre. Det är nog fler än jag som börjar tveka om varför man ska vara företagare.

Det säger Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab, ett bemanningsföretag inom lager och logistik med drygt 200 anställda och verksamhet på flera orter i landet.

Han är en av de drygt 167 000 företagare som drabbas om förslaget på nya 3:12-regler får gehör i riksdagen. Totalt rör det sig om en skattehöjning på tre miljarder kronor.

För att visa för finansdepartementet hur de ändrade 3:12-reglerna faktiskt slår i verkligheten valde Torbjörn Ulf att skicka in ett remissvar departementet där han räknat på vad förslaget innebär för Texab. 

– I svaret redogjorde vi exakt för hur förslaget kommer att slå mot oss, säger Torbjörn Ulf.

Enligt hans beräkningar blir de ökade kostnaderna för löneuttag (inkomst av tjänst) 1 350 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Dessutom tillkommer 250 000 kronor i ökade skattekostnader i och med att skatten på utdelningar höjs från 20 till 25 procent. Sammantaget ger det ökade kostnader på 1,6 miljoner kronor för Texab.

– Det är pengar som jag hellre hade satsat på att utveckla vår verksamhet. Det är också mycket pengar i förhållande till vår vinst som ligger på mellan 2,5 och 5 miljoner per år, säger Torbjörn Ulf.  

– Vinsten är redan liten i förhållande till det stora antalet anställda Texab har och de risker som vi som ägare tar. De nya reglerna gör det inte bättre precis, fortsätter han.  

Torbjörn Ulf vill gärna växa och anställa fler medarbetare, bland annat nyanlända svenskar som genom Texab kan få det som politikerna kallar ”enkla jobb”.

– Vi har anställt och integrerat över etthundra nyanlända personer. Dessa medarbetare kan nu bidra till samhället med sitt arbete och skapa välstånd både för sig själva och Sverige.

– Det nya förslaget minskar också valmöjligheterna. Nu tvingas vi, de år när vinsterna är lägre, att lägga allt eller stora delar på inkomst av tjänst i stället för utdelning. Varför ska vi företagare fortsätta att vara lokomotiv i samhället när vi samtidigt dräneras på kapital, vilket gör det svårare för oss att utveckla våra företag, säger Torbjörn Ulf.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.