NYHET Publicerad

Entreprenörsskatten hindrar Texab från att växa

3:12-REGLERNA 1,6 miljoner kronor i ökade kostnader. Det blir notan för bemannings- och logistikföretaget Texab om förslaget till nya 3:12-regler blir verklighet, enligt företagets vd och grundare Torbjörn Ulf. Det är pengar han hellre satsat på företagets utveckling och på att anställa fler nyanlända.

Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab.

Torbjörn Ulf, vd för Texab, tycker att regeringens förslag till nya 3:12-regler dämpar viljan att driva företag. Det är värre än de ökande kostnaderna, anser han.

– Jag förstår inte motiven bakom de nya reglerna. De slår rakt av mot företag av alla storlekar och framför allt de mindre. Det är nog fler än jag som börjar tveka om varför man ska vara företagare.

Det säger Torbjörn Ulf, vd och grundare av Texab, ett bemanningsföretag inom lager och logistik med drygt 200 anställda och verksamhet på flera orter i landet.

Han är en av de drygt 167 000 företagare som drabbas om förslaget på nya 3:12-regler får gehör i riksdagen. Totalt rör det sig om en skattehöjning på tre miljarder kronor.

För att visa för finansdepartementet hur de ändrade 3:12-reglerna faktiskt slår i verkligheten valde Torbjörn Ulf att skicka in ett remissvar departementet där han räknat på vad förslaget innebär för Texab. 

– I svaret redogjorde vi exakt för hur förslaget kommer att slå mot oss, säger Torbjörn Ulf.

Enligt hans beräkningar blir de ökade kostnaderna för löneuttag (inkomst av tjänst) 1 350 000 kronor inklusive arbetsgivaravgifter. Dessutom tillkommer 250 000 kronor i ökade skattekostnader i och med att skatten på utdelningar höjs från 20 till 25 procent. Sammantaget ger det ökade kostnader på 1,6 miljoner kronor för Texab.

– Det är pengar som jag hellre hade satsat på att utveckla vår verksamhet. Det är också mycket pengar i förhållande till vår vinst som ligger på mellan 2,5 och 5 miljoner per år, säger Torbjörn Ulf.  

– Vinsten är redan liten i förhållande till det stora antalet anställda Texab har och de risker som vi som ägare tar. De nya reglerna gör det inte bättre precis, fortsätter han.  

Torbjörn Ulf vill gärna växa och anställa fler medarbetare, bland annat nyanlända svenskar som genom Texab kan få det som politikerna kallar ”enkla jobb”.

– Vi har anställt och integrerat över etthundra nyanlända personer. Dessa medarbetare kan nu bidra till samhället med sitt arbete och skapa välstånd både för sig själva och Sverige.

– Det nya förslaget minskar också valmöjligheterna. Nu tvingas vi, de år när vinsterna är lägre, att lägga allt eller stora delar på inkomst av tjänst i stället för utdelning. Varför ska vi företagare fortsätta att vara lokomotiv i samhället när vi samtidigt dräneras på kapital, vilket gör det svårare för oss att utveckla våra företag, säger Torbjörn Ulf.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.