xx
Foto: Mostphotos/Dan Taylor/MediaPunk.io
NYHET Publicerad

6 tips: Så överlever du första året som startup

TIPS Även den som har ambitionen att skapa ett globalt bolag som tar över världen måste börja någonstans. När du registrerat ditt bolag och satt igång att jobba är det bara resten kvar - steg 1 är att överleva första året. Här listas startupexpertens bästa tips!

Entreprenör bad Stina Liland, startupexpert, om tips för hur du ska kunna överleva ditt första år som startup. Hon har tidigare varit programansvarig för 500Startups Nordics, arbetat som organisatör och mentor för Startup Weekend och medgrundat Startup Norway.

Nu är hon Sverigechef för TheHub.se, en digital plattform för startups skapad av SUP46 och Danske Bank. Under sina år i startupsbranschen har hon både sett startups lyfta och falla – och ser att det finns några grundläggande tips för hur man ska kunna överleva första året som startup.

Här är hennes bästa tips:

1. Teamet
- Se till att alla medgrundare har tydliga ansvarsområden och vet vad som förväntas av dem. Genom att undvika missförstånd och samarbeta effektivt i början kan ni lägga mer tid och energi där den behövs som mest.

- Företag med mångfald tenderar att visa bättre resultat. Att ha mångfald i åtanke redan i början av er startupresa tjänar ni snabbt in på längs vägens gång.

2. Planering
- Gör en realistisk tidsplan för det första året. Avsätt minst en månad för “lärdomar”.

3. Bredda ditt nätverk
- Bygg relationer. Ju fler personer du har i ditt nätverk desto större chans har du att både nå ut och få hjälp. Be om intros från personer du känner, gå på events där du vet att relevanta personer finns och håll kontakten efteråt.

Annons

- Var inte rädd för att kontakta någon i ditt nätverk för att be om hjälp när du behöver det oavsett om det handlar om produkttest eller strategiska frågor - och ställ upp när någon ber dig om hjälp.

4. Produkt
- Självklart måste du tro på din egen produkt när du lanserar den men släpp hellre en första version som är good enough än att sitta hemma och arbeta till perfektion.

- Se till att ha en pågående dialog med dina användare och var inte rädd för att ändra, utveckla och byta fokus utifrån den feedback du får.

5. Finansiering
- Investeringsrundor i all ära men späd ut ditt bolag så lite som möjligt i början. Sök bidrag från Vinnova, företagslån hos Almi eller se om det finns andra relevanta sätt som tävlingar att få in kapital utan att ge något annat än tid för det.

- Fokusera på att få in betalande kunder så snabbt som möjligt. Det minskar pressen, ger större säkerhet och betyder även att ni får värdefulla insikter kring vad er målgrupp tycker om tjänsten.

- Använd den hjälp och de verktyg som finns gratis. På till exempel TheHub.se finns grundaravtal, anställningsavtal, styrelseunderlag och mycket mer helt gratis.

6. Skapa en "sense of urgency"
- Att omge sig av folk i samma sits som du själv bidrar till att peppen och utvecklingsfarten hålls uppe även när energin tryter. Att ansöka till ett acceleratorsprogram kan vara en bra idé. Efter det är medlemsorganisationer som SUP46 med de nätverk och möjligheter det för med sig något jag rekommenderar.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.