Finansman blir hedersdoktor

Hallå där... Sten K Johnson, entreprenör och Industriman, som utsetts till hedersdoktor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Förutom att ha utvecklat Skåne-Gripen till ett framgångsrikt industri- och handelsföretag driver du idag Tibia Konsult där Midway Holding koncernen ingår. Förra året skapade du rubriker när du donerade 20 miljoner kronor till Lunds universitet.

Sten K Johnson hoppas att hans donation ska leda till att fler framgångsrika entreprenörer utbildas vid Lunds universitet.
Entreprenören Sten K Johnson.

Grattis! Vad betyder det att få en hedersdoktorsutmärkelse?
– Tackar. För mig som arbetat aktivet för att förbättra relationen mellan näringsliv och högskola är det ett väldigt betydelsefullt erkännande av mitt engagemang i frågan.

2011 donerade du 20 miljoner kronor till forskning och undervisning i entreprenörskap vid Ekonomihögskolan i Lund. Pengarna användes till att starta ett centrum för entreprenörskap. Vilka är dina förväntningar på programmet?
– Långsiktigt hoppas jag naturligtvis att vi ska få fler och bättre företag sprungna ur den akademiska världen. Men också att programmet ska bidra till att skapa förståelse för företagens villkor samt skapa intressanta forskningsresultat.

Vad tycker du måste göras för att fler akademiker ska våga ta steget och ta sin forskning vidare ut i näringslivet.
– Jag tror på betydelsen av att lyfta fram positiva föredömen. Ju fler forskare som får möta människor från akademien som gjort karriär i näringslivet desto fler kommer att våga starta egna företag. Dessutom måste det bli enklare att arbeta växelvis ute i näringslivet och universitetsvärlden.

Att som entreprenör kombinera hållbart affärsmannaskap med ett intresse för bildning och kultur är ovanligt. Är det ett medvetet val?
– Med åren har jag funnit att det är viktigt att ha andra intressen utanför det affärsmässiga arbetet. Har man det så skapar det i sig nya möjligheter. Dessutom skulle livet bli väldigt tråkigt om fokus hela tiden låg på arbete.

Idag finns det en välgörenhets trend i näringslivet med entreprenörer, likt dig själv, som donerar pengar. Samtidigt som det talas mycket om socialtentreprenörskap. Varför ser vi denna trend just nu?
– Exakt var det kommer ifrån är svårt att säga, men klart är att det finns många med mig som känner att de vill dela med sig och ge något tillbaka av det de tjänat ihop. Det finns ett driv efter att vara med och bidra till ett bättre samhälle.

Du är ägare av Tibia konsult och du är även koncernchef i dotterbolaget Midway holding som köper utvecklingsbara företag. Vilka egenskaper letar du efter hos entreprenörerna bakom de företag som ni investerar i?
– Jag trycker det är viktigt ha en långsiktighet i sitt arbete. Det är en styrka som gör att man har möjligheten att se framåt när det går sämre. Alla företag råkar någon gång ut för att projekt inte går som man tänkt sig och då är det viktigt kunna fokusera på framtiden och arbeta för att vidareutveckla företaget.

PH