NYHET Publicerad

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.

Christina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård
Foto: JEZZICA SUNMO
Christina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård

Christina Tavakolinia driver Kavat Vård.

Foto: JEZZICA SUNMO
Fredrik Torehammar, Stockholms handelskammare
Foto: Foto: Felipe Morales

Stockholms handelskammare har låtit nationalekonomen Peter Stein ta fram demografiska beräkningar för kommunerna i Stockholms och Uppsala län. I flera kommuner kommer gruppen äldre över åttio år i det närmaste fördubblas. Det ställer stora krav på välfärdstjänster. Framförallt kommer behovet av äldreboenden att vara skriande.

– Inom några år kommer kapaciteten nå bristningsgränsen inom äldrevården om inget görs. Det driver på behovet av investeringar i såväl byggnader som tillkomsten av nya vårdinrättningar, säger Fredrik Torehammar, på Stockholms handelskammare.

Men en broms i utvecklingen är den så kallade Reepalu-utredningen som avser att begränsa möjligheterna att göra vinst för företag verksamma inom välfärden. Dess förslag skulle inte bara omöjliggöra framtida investeringar utan även leda till att många aktörer skulle få lägga ner sina verksamheter.

– Reepalus förslag skulle leda helt fel. De privata aktörerna inom välfärden är oerhört betydelsefulla för utvecklingen i dag. Men redan nu hämmar vinstdebatten investeringsviljan för en bransch som verkligen har möjlighet att bemöta den demografiska utmaningen, säger Fredrik Torehammar.

Kavat Vård AB är ett av företag i Stockholm som är verksamma inom äldreomsorgen. De har funnits i tio år och bara under denna period har de kunnat öppna hela tio äldreboenden.

Catharina Tavakolinia är en av grundarna. Fram till nyligen har hon varit vd, men numera arbetar hon med företagets nyetableringar. Vi träffar henne i ett av äldreboendena där hon genomför en form av praktik. Hon gör det regelbundet för att hålla sig à jour med att vården håller utlovad kvalitet.  

– Det är viktigt att företagsledningen då och då kommer ut och arbetar i verkligheten. Det är först då man ser vad som behöver förändras eller utvecklas, säger hon.

Annons

Catharina Tavakolinia ser goda möjligheter att fortsätta resan framåt och bygga ännu fler boenden. Men bara om företaget får rätt förutsättningar.

– Vi skulle kunna bidra med ett nytt äldreboenden om året. Men då måste vi även fortsättningsvis få göra vinst. Att starta ett äldreboende kräver mellan två och fyra miljoner kronor varje gång. Hur ska vi kunna starta fler om vi inte får samla på oss vinstmedel, undrar hon.

Catharina Tavakolinia sitter med i branschrådet i Stockholm stad. Där har man konstaterat att behovet i länet omfattar hela 37 nya boenden. Hon menar att politikerna är väl medvetna om utmaningen.

– Till och med det vänsterpartistiska äldreborgarrådet har vädjat till de privata vårdgivarna att starta äldreboenden för att klara de framtida utmaningarna, säger hon.

Stockholms handelskammares Fredrik Torehammar ser stora bekymmer med att välfärdsdiskussionen har kommit att domineras av vinstdebatten. I den uppkomna situationen borde man fokusera på kvaliteten hellre än huvudmannaskapet.

– Privata och kommunala vård- och omsorgsföretag borde ha lika förutsättningar av många anledningar. Det är i den privata sektorn som den snabbaste utvecklingen och de flesta innovationer sker. Det finns otaliga exempel på hur framgångsrika lösningar har uppkommit hos privata välfärdsföretag för att sedan anammas av de offentliga, säger Fredrik Torehammar.

– Jag tror och hoppas att politikerna kommer att sansa sig och inse vad som är bäst så småningom. När till och med vänsterpartiet tvingas vara pragmatiska och vädjar till den privata sektorn så borde man väl kunna lägga Reepalu-utredningen bakom sig, säger Catharina Tavakolinia.

Henrik Sjögren

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.