NYHET Publicerad

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.

Christina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård
Foto: JEZZICA SUNMO
Christina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård

Christina Tavakolinia driver Kavat Vård.

Foto: JEZZICA SUNMO
Fredrik Torehammar, Stockholms handelskammare
Foto: Foto: Felipe Morales

Stockholms handelskammare har låtit nationalekonomen Peter Stein ta fram demografiska beräkningar för kommunerna i Stockholms och Uppsala län. I flera kommuner kommer gruppen äldre över åttio år i det närmaste fördubblas. Det ställer stora krav på välfärdstjänster. Framförallt kommer behovet av äldreboenden att vara skriande.

– Inom några år kommer kapaciteten nå bristningsgränsen inom äldrevården om inget görs. Det driver på behovet av investeringar i såväl byggnader som tillkomsten av nya vårdinrättningar, säger Fredrik Torehammar, på Stockholms handelskammare.

Men en broms i utvecklingen är den så kallade Reepalu-utredningen som avser att begränsa möjligheterna att göra vinst för företag verksamma inom välfärden. Dess förslag skulle inte bara omöjliggöra framtida investeringar utan även leda till att många aktörer skulle få lägga ner sina verksamheter.

– Reepalus förslag skulle leda helt fel. De privata aktörerna inom välfärden är oerhört betydelsefulla för utvecklingen i dag. Men redan nu hämmar vinstdebatten investeringsviljan för en bransch som verkligen har möjlighet att bemöta den demografiska utmaningen, säger Fredrik Torehammar.

Kavat Vård AB är ett av företag i Stockholm som är verksamma inom äldreomsorgen. De har funnits i tio år och bara under denna period har de kunnat öppna hela tio äldreboenden.

Catharina Tavakolinia är en av grundarna. Fram till nyligen har hon varit vd, men numera arbetar hon med företagets nyetableringar. Vi träffar henne i ett av äldreboendena där hon genomför en form av praktik. Hon gör det regelbundet för att hålla sig à jour med att vården håller utlovad kvalitet.  

– Det är viktigt att företagsledningen då och då kommer ut och arbetar i verkligheten. Det är först då man ser vad som behöver förändras eller utvecklas, säger hon.

Annons

Catharina Tavakolinia ser goda möjligheter att fortsätta resan framåt och bygga ännu fler boenden. Men bara om företaget får rätt förutsättningar.

– Vi skulle kunna bidra med ett nytt äldreboenden om året. Men då måste vi även fortsättningsvis få göra vinst. Att starta ett äldreboende kräver mellan två och fyra miljoner kronor varje gång. Hur ska vi kunna starta fler om vi inte får samla på oss vinstmedel, undrar hon.

Catharina Tavakolinia sitter med i branschrådet i Stockholm stad. Där har man konstaterat att behovet i länet omfattar hela 37 nya boenden. Hon menar att politikerna är väl medvetna om utmaningen.

– Till och med det vänsterpartistiska äldreborgarrådet har vädjat till de privata vårdgivarna att starta äldreboenden för att klara de framtida utmaningarna, säger hon.

Stockholms handelskammares Fredrik Torehammar ser stora bekymmer med att välfärdsdiskussionen har kommit att domineras av vinstdebatten. I den uppkomna situationen borde man fokusera på kvaliteten hellre än huvudmannaskapet.

– Privata och kommunala vård- och omsorgsföretag borde ha lika förutsättningar av många anledningar. Det är i den privata sektorn som den snabbaste utvecklingen och de flesta innovationer sker. Det finns otaliga exempel på hur framgångsrika lösningar har uppkommit hos privata välfärdsföretag för att sedan anammas av de offentliga, säger Fredrik Torehammar.

– Jag tror och hoppas att politikerna kommer att sansa sig och inse vad som är bäst så småningom. När till och med vänsterpartiet tvingas vara pragmatiska och vädjar till den privata sektorn så borde man väl kunna lägga Reepalu-utredningen bakom sig, säger Catharina Tavakolinia.

Henrik Sjögren

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.