Företag i grannfejd tvingas bomma igen

Företagsklimat Filipstads Specialmaskiner tvingas bomma igen efter en lång och bitter grannfejd. Det står klart efter ett beslut i Miljödomstolen. "Jag är chockad. Drygt 20 personer förlorar jobbet på grund av rena lögner", säger vd Morgan Carlsson, som har överklagat domen.

morgan Filipstad_redigerad-1
Foto: Erik Mårtensson

Förra sommaren beslutade länsstyrelsen att företaget endast fick bedriva verksamhet mellan klockan 7-18 på vardagar.

– Alla våra jobb påverkades, vi kunde inte åka iväg på jobben i tid. Istället för att utöka verksamheten tvingades jag säga upp fyra personer, säger Morgan Carlsson, vd på Filipstads Specialmaskiner.

Men ett par grannar ville få bort verksamheten helt och hållet, och överklagade länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen. Även Morgan Carlsson överklagade.

Morgan Carlsson har bytt ut 80 procent av sina maskiner till mer tystgående alternativ. Dessutom har han vidtagit ett flertal åtgärder för att minska decibelnivån.

– Jag har åtgärdat allt som de har klagat på. Jag anlitade Previa för att göra nya bullermätningar, men grannen vägrade att låta Previa sätta upp mätinstrumenten på hans tomt.

För en månad sedan kom domen där Miljödomstolen gav grannarna rätt. Filipstads Specialmaskiner måste vara ute från sina lokaler senast den första april 2012.

– Jag är chockad. Beslutet grundar sig på rena lögner. Förutom nya maskiner, har vi kastat bort 300 000 kronor på att möta grannarnas krav.

Beslutet får inte bara stora konsekvenser för företaget.

– Drygt 20 personer kommer att förlora jobbet. Våra underleverantörer tvingas säga upp folk. Glasmästeriet som hyr lokaler av mig tvingas lägga ned. 20 förlorade jobb i Filipstad motsvarar 150 förlorade arbetstillfällen i Karlstad, säger han.

Hannes Fellsman, förvaltningschef på miljö och byggförvaltningen, anser att konsekvenserna har blivit orimligt stora.

– Man kan fråga sig om störningen är så pass stor. Av 30 fastigheter är det bara ett par som klagar.

Men än är inte den bittra fejden över. Morgan Carlsson har precis överklagat Miljödomstolens beslut.

– Men även om jag vinner kommer jag inte att driva verksamheten vidare här i Filipstad. Så länge grannen mittemot bor kvar går det inte att driva företag.

Flera av grannarna känner med Morgan och har dementerat bullret. En av grannarna berättade för Morgan om en tveksam namnlista mot företaget.

– Hennes namn fanns med på protestlistan utan hennes vetskap. Minst hälften av de som var med på listan var avlidna eller hade flyttat härifrån, säger han.

Daniel Mellwing