NYHET Publicerad

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget företag som ni står bakom.

Mats Evergren är eventchef på Nyföretagarcentrum

Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum, vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Foto: Ingela Bjurenborg

Vad är nytt i år?

– En stor nyhet är temat ”Ny i Sverige – och vill starta business” fredagen den 11 november. Tanken är att guida de som är nyetablerade i Sverige och förklara hur det är att vara företagare här. Då står Nyföretagarcentrum, myndigheter och andra aktörer beredda att hjälpa till med rådgivning och kontakter. Det blir även inspirationsföreläsningar av andra personer som kommit till Sverige och som etablerat sig här och blivit framgångsrika företagare.

Vad är tankarna bakom Ny i Sverige?

– Vi vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. På så sätt kan de hitta försörjning, samtidigt som det ger fler nya jobb.

Varför satsar ni på den här gruppen?

– Det är vanligt att de som kommer hit har drivit verksamhet i sina hemländer där det finns en tradition av att skapa sin egen försörjning. För dem är steget mycket kortare till att ta ansvar och driva eget, än vad det är för en svensk, och det anser vi bör tas till vara bättre. Men även om de vet vad företagande handlar om behöver de lära sig svenska regler och hur det är att vara företagare i Sverige.

Vad hoppas ni uppnå?

– Det handlar om att visa att de som flytt hit på grund av krig och elände i sina hemländer är varmt välkomna. Vi ska göra vårt yttersta för att besökarna får informationen de behöver för att gå vidare. Det blir ett slags utbildningsdag om att driva företag i Sverige.

Vilka besöker Eget företag?

– Målgruppen är de som vill starta eget företag eller som redan driver företag sedan några år och vill utvecklas. De kan träffa rådgivare och experter, gå på föreläsningar, lyssna, inspireras, och få skarpa tips som kan leda till mer framgångsrik försäljning.

– Eget företag-mässan är det svenska vardagsrummet för företagsamhet dit människor från hela landet kommer för att mötas och samtala om möjligheterna att driva ett eget företag.

120 seminarier

Nordens största ny- och småföretagarmässa med personlig rådgivning, möten med experter, inspiration från totalt 120 seminarier, och många tillfällen att nätverka och hitta verktyg som förenklar för företagare.

Datum: 10–12 november 2016
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Arrangör: Nyföretagarcentrum Sverige
Partner: Almi Företagspartner, Entreprenör, Företagarna, Verksamt.se, Unionen Egenföretagare, Coompanion och Visma.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Långsam generationsväxling räddar familjeföretaget

I PRAKTIKEN I 16 år har Ingrid och Anders Johnsen förberett Tractive för barnens intåg i företaget. Det är just tidsaspekten som är nyckeln till ett framgångsrikt överlämnande. "Det handlar både om kunskapsöverföring och överföring av företagets värderingar", säger Ingrid Johnsen.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack, jag har för kul”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.
NYHET Publicerad:

Uppmärksammade utvisningar sätter press på regeringen

KOMPETENS Pressen på regeringen att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring ökar efter ett antal uppmärksammade utvisningar av personer som själva har ordnat jobb i Sverige. I många fall har de utvisats på grund av formaliamissar orsakade av andra.
NYHET Publicerad:

Ikea raggar it-folk i Finland

REKRYTERING I Finland finns det många arbetslösa it-experter. I Sverige råder det däremot brist på it-folk. Därför åker nu flera företag till Finland för att ragga personal, till exempel Ikea.
NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Lars Wallin: ”Att få stänga av telefonen är lyx för mig”

TIO FRÅGOR Sveriges okrönte haute couture-kung Lars Wallin har skapat vackra klänningar åt en rad kvinnor, inklusive kungahuset, i 25 år. Men trots flera erkännanden, längtar han efter att känna en trygghet i sitt arbete.
NYHET Publicerad:

Konstnärer och företagare hand i hand stärker Ale

SAMVERKAN Kan ett byggföretag hitta nya affärsmöjligheter via en installationskonstnär? Ja, svarar näringslivsenheten i Ale som tussat ihop åtta kreatörer och konstnärer med lika många företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Han bygger virtuell mobilbank för barn

NYKLÄCKT Gimis app Veckopengen är Sveriges största digitala spargris för barn. Sedan starten 2015 har appen över 125 000 användare. Nu har den lanserats i Norden.
NYHET Publicerad:

Drivs av viljan att trygga barns skolgång

NYKLÄCKT När Peter Jonsson och Tobias Ekenstråle diskuterade den ökande osäkerheten i svenska skolor väcktes tanken på det som skulle bli det gemensamma företaget Svensk Skolsäkerhet.
NYHET Publicerad:

Unga webbentreprenörer vill ge tillbaka

UNGA BOOSTAR UNGA Entreprenörsduon Andreas Glimbrant och Nils Engvall är bara 24 respektive 25 år gamla. Men redan har de drivit webbyrån Wasabi Web i Uppsala i fyra år och har 20 anställda. Nu har de instiftat ett stipendium för att ge tillbaka till samhället och stötta andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Regeringen stoppar flera tusen praktikplatser

INTEGRATION Fredrik Gren, vd på Ambea, är en av de många företagare som på eget bevåg antagit utmaningen att hjälpa asylsökande i arbete. Sedan ett halvår tillbaka har vårdkoncernen erbjudit praktikplatser i sina verksamheter, men nu tvingas de avbryta projektet när regeringen fördelar om ansvaret för satsningar mot nyanlända.