NYHET Publicerad

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget företag som ni står bakom.

Mats Evergren är eventchef på Nyföretagarcentrum

Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum, vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Foto: Ingela Bjurenborg

Vad är nytt i år?

– En stor nyhet är temat ”Ny i Sverige – och vill starta business” fredagen den 11 november. Tanken är att guida de som är nyetablerade i Sverige och förklara hur det är att vara företagare här. Då står Nyföretagarcentrum, myndigheter och andra aktörer beredda att hjälpa till med rådgivning och kontakter. Det blir även inspirationsföreläsningar av andra personer som kommit till Sverige och som etablerat sig här och blivit framgångsrika företagare.

Vad är tankarna bakom Ny i Sverige?

– Vi vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. På så sätt kan de hitta försörjning, samtidigt som det ger fler nya jobb.

Varför satsar ni på den här gruppen?

– Det är vanligt att de som kommer hit har drivit verksamhet i sina hemländer där det finns en tradition av att skapa sin egen försörjning. För dem är steget mycket kortare till att ta ansvar och driva eget, än vad det är för en svensk, och det anser vi bör tas till vara bättre. Men även om de vet vad företagande handlar om behöver de lära sig svenska regler och hur det är att vara företagare i Sverige.

Vad hoppas ni uppnå?

– Det handlar om att visa att de som flytt hit på grund av krig och elände i sina hemländer är varmt välkomna. Vi ska göra vårt yttersta för att besökarna får informationen de behöver för att gå vidare. Det blir ett slags utbildningsdag om att driva företag i Sverige.

Vilka besöker Eget företag?

– Målgruppen är de som vill starta eget företag eller som redan driver företag sedan några år och vill utvecklas. De kan träffa rådgivare och experter, gå på föreläsningar, lyssna, inspireras, och få skarpa tips som kan leda till mer framgångsrik försäljning.

– Eget företag-mässan är det svenska vardagsrummet för företagsamhet dit människor från hela landet kommer för att mötas och samtala om möjligheterna att driva ett eget företag.

120 seminarier

Nordens största ny- och småföretagarmässa med personlig rådgivning, möten med experter, inspiration från totalt 120 seminarier, och många tillfällen att nätverka och hitta verktyg som förenklar för företagare.

Datum: 10–12 november 2016
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Arrangör: Nyföretagarcentrum Sverige
Partner: Almi Företagspartner, Entreprenör, Företagarna, Verksamt.se, Unionen Egenföretagare, Coompanion och Visma.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Franchising får hjulen att snurra snabbare

I PRAKTIKEN Genom att satsa på franchise kunde Andreas Nilsson snabbt expandera sitt uthyrningsföretag Lastbilen.se. Modellen bygger på att franchisetagaren investerar i egna lokaler och lastbilar. Nu är målet att rekrytera tre nya franchisetagare om året.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.
NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Aron Andersson: ”Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra”

TIO FRÅGOR Aron Andersson har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat till Paris – trots att han är rullstolsburen efter att ha drabbats av cancer som nioåring. I det egna företaget är han äventyrare och föreläsare, och dessutom har han dragit in miljontals kronor till Barncancerfonden.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.