NYHET Publicerad

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget företag som ni står bakom.

Mats Evergren är eventchef på Nyföretagarcentrum

Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum, vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Foto: Ingela Bjurenborg

Vad är nytt i år?

– En stor nyhet är temat ”Ny i Sverige – och vill starta business” fredagen den 11 november. Tanken är att guida de som är nyetablerade i Sverige och förklara hur det är att vara företagare här. Då står Nyföretagarcentrum, myndigheter och andra aktörer beredda att hjälpa till med rådgivning och kontakter. Det blir även inspirationsföreläsningar av andra personer som kommit till Sverige och som etablerat sig här och blivit framgångsrika företagare.

Vad är tankarna bakom Ny i Sverige?

– Vi vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. På så sätt kan de hitta försörjning, samtidigt som det ger fler nya jobb.

Varför satsar ni på den här gruppen?

– Det är vanligt att de som kommer hit har drivit verksamhet i sina hemländer där det finns en tradition av att skapa sin egen försörjning. För dem är steget mycket kortare till att ta ansvar och driva eget, än vad det är för en svensk, och det anser vi bör tas till vara bättre. Men även om de vet vad företagande handlar om behöver de lära sig svenska regler och hur det är att vara företagare i Sverige.

Vad hoppas ni uppnå?

Annons

– Det handlar om att visa att de som flytt hit på grund av krig och elände i sina hemländer är varmt välkomna. Vi ska göra vårt yttersta för att besökarna får informationen de behöver för att gå vidare. Det blir ett slags utbildningsdag om att driva företag i Sverige.

Vilka besöker Eget företag?

– Målgruppen är de som vill starta eget företag eller som redan driver företag sedan några år och vill utvecklas. De kan träffa rådgivare och experter, gå på föreläsningar, lyssna, inspireras, och få skarpa tips som kan leda till mer framgångsrik försäljning.

– Eget företag-mässan är det svenska vardagsrummet för företagsamhet dit människor från hela landet kommer för att mötas och samtala om möjligheterna att driva ett eget företag.

120 seminarier

Nordens största ny- och småföretagarmässa med personlig rådgivning, möten med experter, inspiration från totalt 120 seminarier, och många tillfällen att nätverka och hitta verktyg som förenklar för företagare.

Datum: 10–12 november 2016
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Arrangör: Nyföretagarcentrum Sverige
Partner: Almi Företagspartner, Entreprenör, Företagarna, Verksamt.se, Unionen Egenföretagare, Coompanion och Visma.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.