NYHET Publicerad

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget företag som ni står bakom.

Mats Evergren är eventchef på Nyföretagarcentrum

Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum, vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Foto: Ingela Bjurenborg

Vad är nytt i år?

– En stor nyhet är temat ”Ny i Sverige – och vill starta business” fredagen den 11 november. Tanken är att guida de som är nyetablerade i Sverige och förklara hur det är att vara företagare här. Då står Nyföretagarcentrum, myndigheter och andra aktörer beredda att hjälpa till med rådgivning och kontakter. Det blir även inspirationsföreläsningar av andra personer som kommit till Sverige och som etablerat sig här och blivit framgångsrika företagare.

Vad är tankarna bakom Ny i Sverige?

– Vi vill lyfta upp företagandet och se till att det prioriteras som en viktig väg för nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. På så sätt kan de hitta försörjning, samtidigt som det ger fler nya jobb.

Varför satsar ni på den här gruppen?

– Det är vanligt att de som kommer hit har drivit verksamhet i sina hemländer där det finns en tradition av att skapa sin egen försörjning. För dem är steget mycket kortare till att ta ansvar och driva eget, än vad det är för en svensk, och det anser vi bör tas till vara bättre. Men även om de vet vad företagande handlar om behöver de lära sig svenska regler och hur det är att vara företagare i Sverige.

Vad hoppas ni uppnå?

– Det handlar om att visa att de som flytt hit på grund av krig och elände i sina hemländer är varmt välkomna. Vi ska göra vårt yttersta för att besökarna får informationen de behöver för att gå vidare. Det blir ett slags utbildningsdag om att driva företag i Sverige.

Vilka besöker Eget företag?

– Målgruppen är de som vill starta eget företag eller som redan driver företag sedan några år och vill utvecklas. De kan träffa rådgivare och experter, gå på föreläsningar, lyssna, inspireras, och få skarpa tips som kan leda till mer framgångsrik försäljning.

– Eget företag-mässan är det svenska vardagsrummet för företagsamhet dit människor från hela landet kommer för att mötas och samtala om möjligheterna att driva ett eget företag.

120 seminarier

Nordens största ny- och småföretagarmässa med personlig rådgivning, möten med experter, inspiration från totalt 120 seminarier, och många tillfällen att nätverka och hitta verktyg som förenklar för företagare.

Datum: 10–12 november 2016
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö
Arrangör: Nyföretagarcentrum Sverige
Partner: Almi Företagspartner, Entreprenör, Företagarna, Verksamt.se, Unionen Egenföretagare, Coompanion och Visma.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny utredning hyllar entreprenörerna

ENTREPRENÖRSKAP Se entreprenörskap som ett yrke och gör det lättare att komma tillbaka efter en konkurs. Det är två av förslagen i en statlig utredning av hur förutsättningarna för entreprenörskapet i Sverige ska förbättras.
NYHET Publicerad:

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget Företag som ni står bakom.
NYHET Publicerad:

Späckat program i Café Entreprenör

EGET FÖRETAG Uppfinnaren Nina Ottosson gjorde succé men hamnade i patentbråk, Jon Widegren sålde hamburgare som inte fanns, Ola Lauritzson gjorde karriär av sitt ohälsosamma leverne och Andreas Adelgren räddade ett konkurshotat bolag genom en Twitterkup. Dessa fyra och många fler inspirerande entreprenörer får du chansen att träffa i Café Entreprenör under mässan Eget Företag den 10-12 november.
NYHET Publicerad:

De har knäckt nöten till framgång

VAD HÄNDE SEN De började med cashewnötter och är nu uppe i drygt 20 olika produkter. Men den ursprungliga strategin ligger fast: Hållbar produktion hos leverantörerna och samma pris som konkurrenterna i butikerna här hemma. Efter tre år har de fyra bakom The Smiling Group knäckt nöten till framgång.
NYHET Publicerad:

Inget handelsavtal med Obama

FRIHANDEL EU:s handelsministrar ger klartecken till frihandelsavtal med Kanada men motståndet mot TTIP växer. Och nu ger man officiellt upp hoppet om ett avtal under Obamas tid som president.
NYHET Publicerad:

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.
NYHET Publicerad:

Pingis Hadenius: "Att tjäna pengar är det ultimata beviset på att man gör rätt"

TIO FRÅGOR En god affärsidé kan gå hur långt som helst, menar entreprenören och ekonomen Pingis Ingegerd Hadenius. Det visar hon själv i de företag hon driver tillsammans med affärspartnern, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, där skönhetsmärket Löwengrip Care & Color är flaggskeppet.
NYHET Publicerad:

Liten klättring uppåt för Eda

FÖRETAGSKLIMAT Tidningen Entreprenör har följt värmländska Edas arbete med att ta sig från botten av Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Resultatet blev en liten uppryckning.
NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. "Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat", säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Tvingas vänta 13 månader på ett arbetstillstånd

MYNDIGHETSKRÅNGEL Tacton har flera segdragna ärenden om förlängda arbetstillstånd hos Migrationsverket. Ett har pågått i 13 månader. I de anställdas arbetsuppgifter ingår möten utomlands, men så länge handläggning pågår kan de inte lämna Sverige. ”Konsekvensen blir att våra medarbetare inte kan göra sina jobb”, säger Christer Wallberg, vice ordförande.
NYHET Publicerad:

Startade vårdcentral mitt i debattstorm

ENTREPRENÖR Lora Leijoned kom till Sverige från Ryssland för att studera konst, men bestämde sig för att bli jurist istället. Men efter en karriär på Skatteverket och inom försäkringsbranschen gjorde hon helt om. Utan erfarenhet och mitt under den brinnande debatten om vinstförbud i välfärden öppnade Lora Leijoned en vårdcentral i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Kärleken till kakao driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Den lilla chokladfabriken i Umeå drivs med hjälp av äkta råvaror och en aldrig sinande kärlek till kakao. Trots ökande efterfrågan håller Jenny Berg igen på produktionstakten. Tillverkningen av chokladkakor är bara en del i ambitionen på att göra världen lite bättre.
NYHET Publicerad:

Avskalat koncept banade väg ut på digital världsmarknad

I PRAKTIKEN När SmartSign bildades 1998 tillverkade de skärmar för digital skyltning. Men den stora framgången kom efter att de vågat renodla sitt koncept och endast sälja programvaran. ”Vi har ökat omsättningen rejält och kommer att fortsätta öka framöver”, spår försäljningschefen Dan Arrias.
NYHET Publicerad:

Fria tyglar ger extra skjuts till egen startup

I PRAKTIKEN När Lundalogik inte fick säljverktyget LIME Go att fungera som de ville drog de igång en start-up. ”Eftersom tjänsten skilde sig så mycket från våra andra produkter och arbetssätt satte vi ihop en självständig enhet med siktet på att göra business på nya sätt, säger Lars Andersson ansvarig för LIME Go.
NYHET Publicerad:

Douglas Roos: "Jag kommer aldrig sluta jobba. Det gör man inte som entreprenör."

TIO FRÅGOR Efter att ha sålt av sin del av Ladbrokes Norden, hade Douglas Roos kunnat leva ett tillbakalutat liv i bekvämlighet. Men det lockas han inte av överhuvudtaget. För honom är företagandet ett livselixir.