Företagsamt initiativ ger unga jobb

Unga För ett par månader sedan startade näringslivet i Östersund projektet "Upproret - Jobb till våra ungdomar". Ett femtiotal arbetsgivare träffades och kom överens om att de skulle hjälpa bygdens ungdomar att få ett jobb. Första delmålet var att erbjuda ungdomarna 50 praktikplatser.

kalle 1 jubredred

Satsningen ”Upproret – Jobb till våra ungdomar” drogs igång den 28 september tidigare i år efter ett initiativ av Swedbank, Diös fastigheter, Svenskt Näringsliv och Arbetsförmedlingen.

– Vi behöver alla en spark i baken för att komma igång. Vi har därför dragit igång ”Upproret”, och uppmanar nu alla företagare i länet att ta in en ungdom. Framtiden är våra ungdomar och vi vill vara ett föregångslän, säger Christer Sundin, vd på Diös fastigheter.

Hittills har ett femtiotal lokala företagare ställt upp med praktikplatser till ungdomarna i Östersund. 48 praktikplatser har redan tillsatts, och ytterligare 50 lediga praktikplatser finns hos cirka 30 företag.

Kalle Liljekvist, vd på Kalles kök i Östersund, är en av företagarna som ställer upp med praktikplats till ungdomarna.

– Satsningen väcker liv i ungdomarna. Det är viktigt att ungdomarna inte blir passiva och tappar attraktionskraft, säger han.

Restaurangbranschen är i skriande behov av personal, men i dagsläget är det många företag som inte vågar anställa så många som de vill. De har inte råd att göra felrekryteringar.

– Initiativet ger ungdomarna en gyllene möjlighet att visa upp sig. De allra flesta som jag har anställt genom åren har varit just praktikanter, säger han.

Statistik visar att närmare 50 procent av de som har en praktikplats får jobb efter avslutad praktik, ofta hos andra arbetsgivare än där praktiken utförs. Kalle Liljekvist hoppas att fler i näringslivet ska inspireras av projektet i Östersund.

– Den här satsningen är ett bevis på att vi i näringslivet kan göra skillnad för ungdomarna, även utan politikernas hjälp, säger han.

Daniel Mellwing