NYHET Publicerad

”Forskningsframgångarna har gjort life science mer intressant”

INNOVATION Även om bolag inom life science fortfarande är riskfyllda investeringar på grund av tidsglappet mellan investering och intäkt så har forskningen på senare år minskat glappet. Det gör sektorn het bland investerare.

Life science

Björn Odlander, vd för HealthCap, ett riskkapitalbolag med fokus på läkemedel och bioteknik.

– Varje år tittar vi på omkring 40 svenska bioteknikföretag. Av dessa väljer vi att gå in i ett eller två, säger Björn Odlander, som är vd för HealthCap, ett riskkapitalbolag med fokus på läkemedel och bioteknik.

I dagsläget har HealthCap investerat över 3 miljarder kronor i omkring 45 svenska bioteknikbolag. Utöver det har HealthCap även betydande investeringar i utländska bolag.

Men det är många bolag som HealthCap ratar eftersom de anses ha potential att bli lönsamma på sikt.  

– Bolaget måste ha en välpaketerad och patentskyddad teknik för att vi ska vara intresserade. Allra viktigast är förstås att produkten fyller ett behov och att den har en kommersiell framtid, säger Björn Odlander.

Men trots att HealthCap är väldigt selektiva så ser Björn Odlander ändå positivt life science-sektorn.

– Trenden nu är att många läkemedels- och medicinteknikbolag är inriktade på att hitta medel och behandlingar mot ovanliga sjukdomar, men där behoven ändå är stora, säger han och fortsätter:

– Forskningen har gjort att kunskaperna om många sjukdomar har ökat. Diagnoserna är mer precisa, vilket innebär att efterfrågan på mer precisa mediciner och behandlingar också ökar. Tidigare satte man ofta in en och samma behandling mot, vad man då trodde, var samma sjukdom.

Annons

Detta har, enligt Björn Odlander, inneburit en viktig och fördelaktig förändring när det gäller framtagningen av nya läkemedel.

– Tidigare var skillnaderna så pass begränsade, mellan ett nytt läkemedel jämfört med redan befintliga, att det krävdes omfattande studier med tio tusentals patienter för att en positiv effektiv med den nya medicinen skulle kunna påvisas. I dag, när det ofta handlar om ett nytt läkemedel mot en ny diagnos, räcker det ofta med mindre omfattande studier för att man ska kunna påvisa medicinens nytta, vilket kortat ned utvecklingsprocessen betydligt.

Men även om processen att fram ett nytt läkemedel är kortare i dag så är det fortfaranande det långa tidsglappet mellan investering och intäkter som gör life science-sketorn riskfylld.

– För många bolag tar finansieringen slut innan de har kommit tillräckligt långt. Följden blir en akut likviditetsbrist och därmed kan verksamheten inte fortsätta, säger Björn Odlander.

– Ett företag som lanserar exempelvis en ny app kan låta den testas av marknaden. De kan göra successiva förbättringar och uppdateringar efter att den börjat marknadsföras. Ett läkemedelsbolag måste ha en helt färdig och bevisat nyttig produkt innan bolaget kan gå ut med den på marknaden.

Det som dock lockar investerarna i slutändan är möjligheten till en betydande avkastning på satsat kapital.

– Det handlar alltid om samma sak, nämligen att komma med en produkt som är efterfrågad och som människor är villig att betala för, säger Björn Odlander.

Pär Krause

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.