NYHET Publicerad

”Forskningsframgångarna har gjort life science mer intressant”

INNOVATION Även om bolag inom life science fortfarande är riskfyllda investeringar på grund av tidsglappet mellan investering och intäkt så har forskningen på senare år minskat glappet. Det gör sektorn het bland investerare.

Life science

Björn Odlander, vd för HealthCap, ett riskkapitalbolag med fokus på läkemedel och bioteknik.

– Varje år tittar vi på omkring 40 svenska bioteknikföretag. Av dessa väljer vi att gå in i ett eller två, säger Björn Odlander, som är vd för HealthCap, ett riskkapitalbolag med fokus på läkemedel och bioteknik.

I dagsläget har HealthCap investerat över 3 miljarder kronor i omkring 45 svenska bioteknikbolag. Utöver det har HealthCap även betydande investeringar i utländska bolag.

Men det är många bolag som HealthCap ratar eftersom de anses ha potential att bli lönsamma på sikt.  

– Bolaget måste ha en välpaketerad och patentskyddad teknik för att vi ska vara intresserade. Allra viktigast är förstås att produkten fyller ett behov och att den har en kommersiell framtid, säger Björn Odlander.

Men trots att HealthCap är väldigt selektiva så ser Björn Odlander ändå positivt life science-sektorn.

– Trenden nu är att många läkemedels- och medicinteknikbolag är inriktade på att hitta medel och behandlingar mot ovanliga sjukdomar, men där behoven ändå är stora, säger han och fortsätter:

– Forskningen har gjort att kunskaperna om många sjukdomar har ökat. Diagnoserna är mer precisa, vilket innebär att efterfrågan på mer precisa mediciner och behandlingar också ökar. Tidigare satte man ofta in en och samma behandling mot, vad man då trodde, var samma sjukdom.

Annons

Detta har, enligt Björn Odlander, inneburit en viktig och fördelaktig förändring när det gäller framtagningen av nya läkemedel.

– Tidigare var skillnaderna så pass begränsade, mellan ett nytt läkemedel jämfört med redan befintliga, att det krävdes omfattande studier med tio tusentals patienter för att en positiv effektiv med den nya medicinen skulle kunna påvisas. I dag, när det ofta handlar om ett nytt läkemedel mot en ny diagnos, räcker det ofta med mindre omfattande studier för att man ska kunna påvisa medicinens nytta, vilket kortat ned utvecklingsprocessen betydligt.

Men även om processen att fram ett nytt läkemedel är kortare i dag så är det fortfaranande det långa tidsglappet mellan investering och intäkter som gör life science-sketorn riskfylld.

– För många bolag tar finansieringen slut innan de har kommit tillräckligt långt. Följden blir en akut likviditetsbrist och därmed kan verksamheten inte fortsätta, säger Björn Odlander.

– Ett företag som lanserar exempelvis en ny app kan låta den testas av marknaden. De kan göra successiva förbättringar och uppdateringar efter att den börjat marknadsföras. Ett läkemedelsbolag måste ha en helt färdig och bevisat nyttig produkt innan bolaget kan gå ut med den på marknaden.

Det som dock lockar investerarna i slutändan är möjligheten till en betydande avkastning på satsat kapital.

– Det handlar alltid om samma sak, nämligen att komma med en produkt som är efterfrågad och som människor är villig att betala för, säger Björn Odlander.

Pär Krause

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.