Förvaltningsrätten avgör abborrens stektemperatur

video spelare

5

Regelkrångel Mjäll och saftig. Så vill TV-kocken Mattias Larsson ha sin abborre. Olle Ryberg, miljöchef i Leksands kommun, sätter sig på tvären. Nu ska frågan hur en abborre ska tillagas avgöras i förvaltningsrätten.

Vill du äta färsk abborre när du färdas runt Siljan så gäller det att stanna till i rätt kommun.

Tällbergsgården som vill servera abborren mjäll och saftig har fått stopp av kommunens miljöinspektörer. Inte för att någon blivit sjuk men för ”att risken är större än obefintlig” säger Olle Ryberg miljöchef i Leksands kommun.

Helt galet kontrar TV-kocken Mattias Larsson som menar att vi måste utveckla och förädla våra lokala råvaror på bästa sätt.

”Ska de steka den torr och tråkig”, frågar han sig. ”Då kan vi lika gärna införa ett generellt förbud över hela landet mot att servera färsk abborre”.

I grannkommunen Rättvik tillagas och serveras abborre som Tällbergsgården och Fredagskocken vill göra. Olle Ryberg menar att så länge vi har tillsyn på kommunal nivå så kommer bedömningarna att vara olika mellan kommunerna.

Frågan ska nu avgöras i förvaltningsrätten och kanske får gästerna på den välrenommerade Tällbergsgården sätta tänderna i en saftig abborre som fiskats ur Siljan efter att juryn sagt sitt. 

Urban Ermling