NYHET Publicerad

Från nyanländ till vd – nu ger hon svenskakurser till anställda

VÄLFÄRD Städentreprenören Elina Sjöberg erbjuder sina anställda språkkurser i ”städsvenska” för att de ska få bättre självförtroende och en chans till en nystart i Sverige. "Jag kan arbeta mer självständigt", säger Rita Nikiforova från Lettland.

Städentreprenören Elina Sjöberg.
Foto: Mostphotos/Privat

Elina Sjöberg startade sitt företag några år efter att Rut-reformen hade sjösatts.

Rita Nikiforova

Rita Nikiforova är nöjd med de språkkunskaper hon fått av att gå kursen.

Elina Sjöberg kom till Sverige från Lettland i början av 2000-talet då hon var i sjuttonårsåldern. Idag är hon 34 år och vd för städföretaget Rent08 med cirka 150 anställda och en omsättning på 40 miljoner kronor.

– Jag var en ung tjej i Sverige som hade varit arbetslös i ett år. Det var i princip alla fel för att starta företag och jag hade ingen erfarenhet av städbranschen. Men jag visste att det skulle gå att hitta bra personal och att det var bra efterfrågan på städtjänster. Därför vågade jag ta steget, säger Elina Sjöberg. 

Rent08 startades några år efter att Rut-reformen hade sjösatts och efterfrågan på städtjänster växte snabbt. Ganska snart började Elina anställa personer från framförallt Baltikum och Östeuropa. De talade i princip bara lettiska eller ryska och väl medveten om att språket är en viktig nyckel till att bygga en framtid i ett nytt land började Elina erbjuda personalen kurser i ”städsvenska”.

– Det är helt frivilligt och sedan starten har ett 100-tal personer gått utbildningen. De får lära sig fraser som är relevanta för arbetet som "ska jag dammsuga och moppa golvet", eller namnen på olika städmedel men också artighetsfraser som "är ni nöjda med arbetet", säger Elina Sjöberg.

Elina upplever att de som gått kursen får bättre självförtroende och därmed växer som personer.

– Det är positivt både för medarbetaren och hela samhället, konstaterar Elina Sjöberg”

– De flesta av våra kunder förväntar sig inte heller att städpersonalen kan någon svenska alls och blir positivt överraskade, fortsätter hon.

Annons

Rita Nikforova kommer från Lettland och har arbetat på Rent08 i 3,5 år. Hon är nöjd med de språkkunskaper hon fått av att gå kursen.

– Jag använder mina kunskaper varje dag. Jag förstår vad kunden vill ha hjälp med. Det underlättar vårt samarbete och jag kan jobba mer självständigt. 

Fakta

Till hösten planerar företaget att utveckla en applikation där kunderna ska kunna kommunicera direkt med Rent08:s personal om vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Kunden kan skriva in instruktioner direkt i applikationen som sedan kan översätta instruktionerna till medarbetarens språk

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.