Gino utvisas efter 16 år i Sverige – skapar känslostorm på nätet

Gino - Cihat Karahan
Cihat "Gino" Karahan.
1.958k

KOMPETENSUTVISNING Efter 16 år i Sverige ska Gino utvisas för att han har fått för lite semesterersättning. Nu kämpar han mot klockan för att häva beslutet. ”Det kan ta ett år innan jag kan återförenas med min familj”, säger han.

”Var med på protesten mot Migrationsverkets helt ologiska beslut.”

Så lyder inledningen på den namninsamling som vänner och familj har startat för att uppmärksamma utvisningen av Cihat ”Gino” Karahan till Turkiet efter 16 år i Sverige. Bakom sig lämnar han sin fru och sin nyfödda son.

– Det känns förjävligt. Om jag blir utvisad kan det ta ett år innan jag kan återförenas med min familj. Det borde inte gå till så här i Sverige. Man kan inte bara splittra en familj på det här sättet, säger han till Entreprenör.

Utvisningen bottnar i hans tid som delägare i restaurangen Empati på Södermalm 2012–2014.

Han berättar att han då var väldigt noga med att ha över till skatter och sociala avgifter. Men inget av detta skulle spela någon roll. För när han var berättigad att ansöka om permanent uppehållstillstånd för två år sedan, var det semesterersättningen som Migrationsverket siktade in sig på.

– De sa att jag inte hade tagit ut tillräckligt mycket semesterersättning och att jag inte längre har rätt att bo kvar i Sverige. Det konstiga är att när jag ansökte om förlängt arbetstillstånd två år tidigare och då lyfte de inte upp det här som ett problem. Det var först när jag sökte om permanent uppehållstillstånd som de upptäckte detaljerna om semesterersättningen, säger han.

Han tycker att det hela känns så surrealistiskt eftersom han tvingas åka till ett land som han efter alla dessa år har klippt alla band med.

– Jag har ingenting att hämta i Turkiet. Även om det är mitt hemland har jag tappat kontakt med alla efter 16 år i Sverige. Dessutom har mycket förändrats sen dess och mentalt sett så pratar jag inte samma ”språk” som de. Jag menar kom igen, jag vet inte ens hur jag ska börja för att få ett jobb.

Men allt är inte förlorat. Innan månaden är slut ska Gino träffa representanter från Migrationsverket som ska pröva om han har rätt till uppehållstillstånd på grund av sin anknytning till sitt barn.

Till dess hoppas han att namninsamlingen ska engagera tillräckligt många och och skapa uppmärksamhet. Sedan den startades igår har antalet påskrifter ökat till nära 1 500 där flera kritiska röster höjs mot regelverket:

”Tycker att de som jobbar ska inte utvisas. Det känns fel att utvisa någon som jobbar och redan bor i Sverige så lång tid.”

”Självklart ska Gino stanna i Sverige! De är en självklarhet... Att man ens funderar på utvisning i ett sånt här läge är skrämmande och kränkande!!”

”Det är helt absurt att Gino ska utvisas på dessa grunder. Gör om, gör rätt!”

Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket säger till P4 Gävleborg att utvisningsreglerna grundar sig i lagar som har stiftats av våra politiker.

– Lagen säger att medborgare från ett land utanför EU ska ha samma rättigheter på den arbetsmarknaden som svenska medborgare exempelvis gäller lön, semesterersättning och försäkringar. Tyvärr, så som lagstiftningen ser ut i dag är det arbetstagaren som drabbas även om det är arbetsgivaren som begår misstaget, som i det här fallet.

Hon vill ändå påpeka att det finns på plats en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen förra året som ger myndigheten nya instruktioner om hur man ska göra sina bedömningar och tolka lagstiftningen.

– Då ska inte en person kunna utvisas på grund av mindre misstag utan då tittar man i stället på helheten, säger hon till radiokanalen.

Gabriel Cardona Cervantes