Ulla Hamilton, vd, Friskolornas riksförbund.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund, anser att gymnasieminister Anna Ekström drar förhastade slutsatser av Skolverkets rapport.

NYHET Publicerad

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg, men rapporten hon hänvisar till är ofullständig och påståendet saknar därför grund. Det säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, och riktar skarp kritik mot gymnasieministerns senaste utspel i friskoledebatten.

Anna Ekström, gymnasieminister

Anna Ekström, gymnasieminister, anser att friskolor sätter glädjebetyg.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

En nyligen publicerad rapport från Skolverket visar att gymnasieelever från friskolor får sämre resultat än elever från kommunala skolor efter första året på högskolan. Endast 61 procent av friskoleeleverna klarar 75 procent av högskolepoängen. Bland de kommunala eleverna är det 66 procent som klarar 75 procent av högskolepoängen. En skillnad på fem procent.

Uppgifterna från Skolverket fick gymnasieminister Anna Ekström att snabbt gå ut med hård kritik mot Sveriges friskolor och anklagar dem för att ge glädjebetyg. Till tidningen Skolvärlden har hon sagt att höga medelbetyg har blivit ett marknadsföringsmedel för friskolorna att locka fler elever.

– Anna Ekström var inte sen med att gå ut och svartmåla friskolorna. Men det går inte dra någon slutsats från Skolverkets rapport då den är ofullständig och saknar analys av varför det ser ut som det gör. Skolverket säger att de ska göra analysen i nästa steg. Trots detta har Anna Ekström redan dragit slutsatsen att friskolor skulle sätta glädjebetyg, säger Ulla Hamilton.

I TV4 morgon den 26 februari gav Anna Ekström också sin syn på hela friskolesystemet då hon i en debatt med Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade valfriheten inom skolan för ”roten till det onda” och att man måste se över friskolornas ”helt obegränsade möjligheter att ta ut vinst”.

– Ingen vet i skrivande stund vad som är orsaken till siffrorna. Det är mycket förvånande att Skolverket väljer att presentera en rapport som saknar analys. Det ger intrycket av att arbetet med rapporten har politiska avsikter och att gymnasieministern vill använda den som ett slagträ i debatten om friskolornas vara eller inte vara, säger Ulla Hamilton.

Ulla Hamilton är medveten om att betygsinflation har förekommit under längre tid i det svenska skolväsendet. Men friskolereformen är inte orsaken.

– Betygsinflationen började långt innan friskolorna fick den marknadsandel de har i dag. Och ännu i dag är andelen friskolor endast 15 procent på grundskolan. Det borde vara viktigare för gymnasieministern att ta reda på orsakerna till betygsinflation generellt i stället för att gissa att det beror på friskolorna, säger Ulla Hamilton.

Annons

Hon hänvisar även till den en tidigare rapport från Skolverket (2016) som visar att bedömning av prov mellan kommunala skolor och friskolor i själva verket är mycket liten.

– Betygsinflation är ett otyg, men det ska inte framställas som att det är ett unikt friskoleproblem. Det är ett generellt problem. Det finns heller ingen forskning som kan bevisa att just vinstintresse och betygsinflation skulle ha ett samband. Därför är det orättvist av Anna Ekström att använda denna nya rapport i sin argumentation mot vinster i skolverksamheten generellt, säger Ulla Hamilton.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.