Ulla Hamilton, vd, Friskolornas riksförbund.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund, anser att gymnasieminister Anna Ekström drar förhastade slutsatser av Skolverkets rapport.

NYHET Publicerad

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg, men rapporten hon hänvisar till är ofullständig och påståendet saknar därför grund. Det säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, och riktar skarp kritik mot gymnasieministerns senaste utspel i friskoledebatten.

Anna Ekström, gymnasieminister

Anna Ekström, gymnasieminister, anser att friskolor sätter glädjebetyg.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

En nyligen publicerad rapport från Skolverket visar att gymnasieelever från friskolor får sämre resultat än elever från kommunala skolor efter första året på högskolan. Endast 61 procent av friskoleeleverna klarar 75 procent av högskolepoängen. Bland de kommunala eleverna är det 66 procent som klarar 75 procent av högskolepoängen. En skillnad på fem procent.

Uppgifterna från Skolverket fick gymnasieminister Anna Ekström att snabbt gå ut med hård kritik mot Sveriges friskolor och anklagar dem för att ge glädjebetyg. Till tidningen Skolvärlden har hon sagt att höga medelbetyg har blivit ett marknadsföringsmedel för friskolorna att locka fler elever.

– Anna Ekström var inte sen med att gå ut och svartmåla friskolorna. Men det går inte dra någon slutsats från Skolverkets rapport då den är ofullständig och saknar analys av varför det ser ut som det gör. Skolverket säger att de ska göra analysen i nästa steg. Trots detta har Anna Ekström redan dragit slutsatsen att friskolor skulle sätta glädjebetyg, säger Ulla Hamilton.

I TV4 morgon den 26 februari gav Anna Ekström också sin syn på hela friskolesystemet då hon i en debatt med Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade valfriheten inom skolan för ”roten till det onda” och att man måste se över friskolornas ”helt obegränsade möjligheter att ta ut vinst”.

– Ingen vet i skrivande stund vad som är orsaken till siffrorna. Det är mycket förvånande att Skolverket väljer att presentera en rapport som saknar analys. Det ger intrycket av att arbetet med rapporten har politiska avsikter och att gymnasieministern vill använda den som ett slagträ i debatten om friskolornas vara eller inte vara, säger Ulla Hamilton.

Ulla Hamilton är medveten om att betygsinflation har förekommit under längre tid i det svenska skolväsendet. Men friskolereformen är inte orsaken.

– Betygsinflationen började långt innan friskolorna fick den marknadsandel de har i dag. Och ännu i dag är andelen friskolor endast 15 procent på grundskolan. Det borde vara viktigare för gymnasieministern att ta reda på orsakerna till betygsinflation generellt i stället för att gissa att det beror på friskolorna, säger Ulla Hamilton.

Annons

Hon hänvisar även till den en tidigare rapport från Skolverket (2016) som visar att bedömning av prov mellan kommunala skolor och friskolor i själva verket är mycket liten.

– Betygsinflation är ett otyg, men det ska inte framställas som att det är ett unikt friskoleproblem. Det är ett generellt problem. Det finns heller ingen forskning som kan bevisa att just vinstintresse och betygsinflation skulle ha ett samband. Därför är det orättvist av Anna Ekström att använda denna nya rapport i sin argumentation mot vinster i skolverksamheten generellt, säger Ulla Hamilton.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.