Hamnade i polisförhör för olaglig dans

Danstillstånd
Foto: Mostphotos
51

Danstillståndet Att dansa på restaurang kan straffa företagaren. Det är innebörden av en föråldrad lag, som fortfarande är aktuell, trots att en enig riksdag vill avskaffa lagen. Företagaren Peter Sjöström, som driver O'Learys i Umeå, hamnade förra året i polisförhör för olaglig dans.

Lagen om danstillstånd ska avskaffas. Det klubbade en enig riksdag igenom för två år sedan. Men fortfarande jagas företagare av polisen för att de har gäster som vill dansa. Företagaren Peter Sjöström, som driver O'Learys i Umeå, hamnade förra året i polisförhör. Han hade anordnat en olaglig dans, enligt regelverket.

– I mitt fall handlade det om en miss från polisen. De hade gett mig fel uppgifter och sagt att danstillståndet skulle gälla längre än vad det faktiskt gjorde. Det var ganska bisarrt att hamna i polisförhör för att jag hade haft dansande gäster.

Han menar att det är orimligt att en klubb med ett dansgolv, men utan alkoholservering, ska straffas mer än en pub utan dansgolv.

– Det är inte när man börjar dansa som vettet går ur. Detsamma kan man inte säga om alkohol.

Efter att riksdagen hade röstat för ett avskaffande av danstillståndet i april 2016 tillsatte regeringen en utredning som ska presenteras 15 juni i år. Stefan Lundin, chefsjurist på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, berättar att han hoppas på ett förslag som innebär att danstillståndet avskaffas.

– Det är ett regelverk som tiden har sprungit förbi. Det är otroligt gammaldags och ett regelverk som medför tidsåtgång och administrativ börda för våra medlemsföretag utan att det finns något behov av det, säger han.

Han menar vidare att oavsett om en restaurangverksamhet anordnar dans eller inte, så ligger det i verksamhetens eget intresse att hålla ordning. Detta samtidigt som företagarna inom restaurangnäringen har väldigt många regler och krav att förhålla sig till.

Peter Sjöström berättar att det mest problematiska med danstillståndet är den tid och den administrativa börda som det leder till. Han berättar att danstillståndet gäller i ett år och företagaren måste ansöka varje år.

– Det är inte så att vi får någon påminnelse, utan har man glömt eller missat att ansöka så kan man hamna i polisförhör. Har man haft danstillstånd i flera år borde det gå på automatik. Jag vet att branschkollegor har dömts för avsaknad av danstillstånd och fått böta, säger han.

Frida Nygren