Han är Sveriges främsta entreprenör

20

ENTREPRENÖRSKAP Under torsdagskvällen delades det prestigefyllda priset EY Entrepreneur Of The Year ut i stadshuset i Stockholm. Vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year blev Urban Edenström, Stronghold Invest AB.

Urban Edenström, Entrepreneur of the year 2018
Foto: Maja Cronstedt
Urban Edenström, Entrepreneur of the year 2018

Stronghold Invest AB grundades i Stockholm 1994, omsätter i dag 2 051 mkr och har 1616 anställda.

– Det är ett erkännande för allt slit man har lagt ned under åren. Man får en kick av det här, säger vinnaren Urban Edenström.

När Urban Edenström startade Stronghold Invest AB för cirka 20 år sedan hade han aldrig trott att han en dag skulle utses till Sveriges främsta entreprenör.

– Jag visste inte ens att jag skulle bli nominerad. Däremot fick jag en bra känsla när jag träffade juryn under dagen. Då tyckte jag att jag hade en chans.

Juryn motiverar huvudpriset bland annat med att Urban Edenström ”med uthållighet, revanschlust och tävlingsinstinkt har byggt ett framgångsrikt imperium.”

Urban Edenström kommer i juni att representera Sverige i den internationella tävlingen i Monaco.

– Det känns bra. Det är alltid trevligt att åka till Monaco, säger han.

Andra av kvällens vinnare var:

Årets kvinnliga stjärnskott: Moa Gürbüzer, MRG Wines.

– Det känns fantastiskt att få ljuset på en sådan viktig social fråga. Alkoholfria alternativ blir alltmer vanligt och att vilja avstå alkohol blir mer och mer avdramatiserat. Det känns bra att kunna bidra till detta, säger hon.

Årets manliga stjärnskott blev Alexander Blad, A-Plast AB.

– Det är en oerhörd stolthet jag känner. Det är väldigt många duktiga entreprenörer som tävlar om detta och det är hedrande för alla våra 65 anställda att kunna nå hela vägen fram, säger Alexander Blad.

Vinnare i kategorin bästa internationella tillväxt: Michael Byström och Fredrik Petersson, Ymer Technology AB.

– Det är såklart ett stort erkännande för oss men framförallt är det ett stort erkännande för vår personal, som trots att vi finns över hela vårt jordklot är sammansvetsade, säger Michael Byström.

Fakta om Stronghold Invest:

Grunden lades 1999 när Urban köpte loss NewsSec från Wallenbergföretaget Investor. I dag är Stronghold Invest norra Europas ledande fastighetsförvaltare och fastighetsrådgivare med verksamhet i nio länder.