Han betalar högst skatt i världen

Bror_Lövbrand_Bottnia_kross_foto_Yngve_Johansson_Imega-promotion_6328
Foto: Yngve Johansson
"Jag går inte runt och tänker på att jag betalar högst skatt i världen. Däremot är det hemskt att Dorotea som har högst skatt i landet inte har en bättre samhällsservice", säger företagaren Bror Lövbrand som nu tänker flytta företaget till Umeå.
98

Skatter Sverige har högst marginalskatt i hela världen. I Dorotea, där företagaren Bror Lövbrand är skriven, är skatten allra högst. ”Jag har väl inte direkt tänkt på att jag betalar högst skatt i världen. Mitt entreprenörskap drivs av helt andra saker”, säger han.

Redan innan den nuvarande regeringen gick ut med att de vill begränsa jobbskatteavdraget för dem som tjänar mest i landet låg Sverige i världstoppen när det gäller höga skatter. Sverige har den högsta marginalskatten i världen, 57 procent, enligt redovisningsföretaget KPMG:s kartläggning över 2014. På andra och tredjeplats ligger Danmark och Nederländerna. Vad som händer efter extra valet återstår att se.

Marginalskatt är den skatt som du betalar på den sist intjänande hundralappen. Alltså, om din inkomst ökar med 100 kronor och 57 kronor av dessa går till skatt så är marginalskatten 57 procent. Marginalskatten trappas upp i takt med inkomsten. Eftersom kommunalskatten är olika hög i landets kommuner så varierar den högsta marginalskattesatsen mellan 54,3 procent (Solna) och 60,2 procent (Dorotea).

Den som bor i Dorotea och har en inkomst över 615 700 kronor om året, då värnskatten träder in, hamnar högst upp på skattetrappan och får betala drygt 60 kronor i skatt på varje extra intjänad hundralapp. Det är högst i hela världen. Där är serieentreprenören Bror Lövbrand skriven.

– Jag kan inte säga att jag går runt och tänker på att jag betalar högst skatt i världen. Jag har råd att betala skatt och känner ett ansvar för bygden. Men det är hemskt att Dorotea som har högst kommunalskatt i landet inte har en bättre samhällsservice. Trots skatten får invånarna inte ta del av saker som samhället erbjuder på andra ställen, säger han.

Bror Lövbrand ser flera saker som skulle få företagandet i Dorotea att lyfta. Bland annat har han kämpat i åratal för att kommunen ska bygga bättre vägar till och från Dorotea. Han själv står redo att gå in med åtskilliga miljoner för att bygga en 28 kilometer lång väg till Norge, men inget händer.

– Det finns inget intresse för utveckling, inte konstigt att det knappt finns några företag kvar i Dorotea. Det är för dyrt att bo här och transporterna till och från kommunen funkar inte. Vägarna är i så dåligt skick att fordon och varor går sönder innan de kommer fram. Då är det svårt att driva företag. Jag är därför i full färd med att flytta företaget till Umeå, säger han.

Bror Lövbrand är dock van vid tuffa förutsättningar. Det är det som har format hans entreprenörskap. Han är född i Torneådalen och berättar att han är uppvuxen med ordspråket ”det är ingen idé”. Det fick han höra när han drog igång sitt första företag som 18-åring när han tog sin pappas epatrailer och en lingrävmaskin och drog till Stockholm. Budskapet ekar än i dag och fungerar som tändvätska. Han och hans familj har startat och drivit en rad företag i norr och söder, från klädbutiker till fastigheter och hotell till tyngre industriverksamheter.

Dessutom tjänade familjen Lövbrand många miljoner på 90-talet genom att leverera gratis reklamfinansierad internet. De sålde sitt internetbolag Bip 1999 och fick omkring 100 miljoner kronor i kontanter. I dag ligger dock fokus på företaget Bottnia Kross, som bland annat krossar berg i Bolidens gruva Aitik i Gällivare. Där har han investerat 60 miljoner kronor i stora krossmaskiner.

– Det som behövs i Dorotea är inte högre skatt, utan sänkt skatt och ökad konkurrens. Egentligen är det hemskt att jag betalar så mycket skatt när pengarna hade kunnat användas till att finansiera företag som kan skapa verklig tillväxt i glesbygden. I Dorotea startas det i princip bara enmansföretag som inte har några ambitioner att växa, säger han.

En uppenbar risk enligt vedertagen ekonomisk teori är att antalet arbetade timmar hos högavlönade minskar när skatten äter upp det mesta av kakan. Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, betonar också att den höga marginalskatten hämmar viljan att utbilda sig och gör det svårt för företag att locka kvalificerad arbetskraft till landet. Men Bror Lövbrand betonar att han inte jobbar mindre på grund av den höga marginalskatten.

– Jag har aldrig tänkt så. Jag jobbar för att det är roligt. Även fast jag är 64 år så vill jag inte pensionera mig. Det kommer att vara full fart framåt ända in i kaklet, säger han.

Högst marginalskatt i landet

Dorotea: 60,2 procent
Bräcke: 60,1 procent
Ragunda:
60,0 procent
Dals-Ed: 59,8 procent
Hofors: 59,7 procent

Skattesatserna inkluderar genomsnittlig begravningsavgift för kommunen. Kyrkoavgift exkluderas. Källa Scb.

Lägst marginalskatt i landet

Solna: 54,3 procent
Vellinge: 54,4 procent
Kävlinge: 54,4 procent
Stockholm: 54,5 procent
Danderyd: 54,6 procent

Skattesatserna inkluderar genomsnittlig begravningsavgift för kommunen. Kyrkoavgift exkluderas. Källa Scb.

Daniel Mellwing