Hans Twitterkupp räddade konkurshotat bolag

Andreas Adelgren - webb 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Andreas Adelgren använde Twitter för att ta över aktiemajoriteten i bolaget ASTG.
180

Entreprenör Svenska företaget ASTG hade misskötts under flera år, men börsentusiasten Andreas Adelgren såg potential. Via Twitter samlade han ett stort antal personer att köpa aktier i bolaget för att tillsammans avsätta den gamla ledningen. Det tog inte ens ett år har innan han lyckats rädda företaget från ruinens brant.

Allt började våren 2015. Andreas Adelgren började analysera företaget Advanced Stabilized Technologies Group AB, ASTG AB. Han hade en bekant som köpt aktier för miljonbelopp och blev därför intresserad. Företaget tillverkar antenner för satellitkommunikation som fungerar under extrema förhållanden, som kyla, hetta och blåst. 

– Jag började kolla upp bolaget. De hade en unik produkt och kunder av världsdignitet så bolaget borde gått bra, säger Andreas Adelgren.

Bland annat fanns betydande kunder i Israel och Spanien med på kundlistan. Men bra gick det inte. ASTG var i fritt fall på börsen. Från juli 2014 till april 2015 hade aktiekursen gått från 1 krona till 7 öre. Andreas Adelgren började gräva i hur bolaget egentligen sköttes. Det han upptäckte var vad han beskriver som en misskötsel utan dess like.

– Den tidigare ledningen brände pengar på löpande band. Det var alltifrån telefonräkningar, lägenheter och förstaklassbiljetter ner till fabriken som byggts i Singapore. Utöver det fanns det obetalda fakturor till konsulter och leverantörer. Det handlade om sammantaget över en miljard i tappat börsvärde och instoppat riskkapital i en mängd emissioner under år av fagra löften och total verklighetsflykt, säger Andreas Adelgren.

Trots att en fabrik hade byggts på plats i Singapore, producerades i stort sett ingenting av värde, berättar han.

– Produkten borde ha varit fantastisk. Kunderna hade blivit lovade leveranser och trots att företaget inte levererade väntade kunderna. Israelerna hade kunnat vända sig till ett inhemskt företag, men det gjorde de inte, säger han.

Började Twittra

Andreas Adelgren visste att det fanns potential i bolaget och han kände sig förpliktigad att rädda företaget. Han skaffade ett konto på Twitter och fick snabbt ett par tusen följare. Han uppmanade sina följare att köpa aktier i bolaget under devisen noll eller en krona. Planen var att få aktiemajoritet och avsätta ledningen i bolaget.

Andreas Adelgren förde ett twitterkrig mot den sittande ledningen i ASTG under maj och juni. I början av juli 2015 kom det första bombnedslaget. Den dåvarande vd:n Jan Otterling offentliggjorde att han skulle avgå. Egentligen hade han meddelat styrelsen sin avgång redan i februari samma år utan att detta offentliggjordes.

Andreas Adelgren och ägargruppen flyttade fram sina positioner, genom att offentliggöra att de hade ett förslag på ny vd. Dessutom uppmanades den sittande styrelsen att låta bli att nominera någon ny vd innan årsstämman, som skulle ske några veckor senare. 

”Det vore ytterst beklagligt av sittande styrelse att innan ordinarie årsstämma alternativt innan begärd extra stämma gå emot majoriteten av aktier och röster i bolaget och tillsätta ny vd utan vårt godkännande”, skrev den nya ägargruppen i ett pressmeddelande.

Något sista försök från den sittande styrelsen kom inte. Istället avgick hela styrelsen en timme före årsstämman.

– Det var ingen representant från bolaget på årsstämman. Twitter gjorde det möjligt för mig att samla ihop tillräckligt med folk så att vi kunde peta den gamla ledningen.

Företaget skuldfritt

Andreas Adelgren tillsattes som vd. När Entreprenör pratar med honom har han varit på sin första ledighet sedan juli. 

– Jag har jobbat 60 till 70 timmar i veckan sedan förra sommaren med att vända företaget, säger han.

En ny ledning har tillsatts. Den före detta vd:n Jan Otterling arbetar nu på företaget som tekniker och enligt Andreas Adelgren bekräftar Jan Otterling att företaget sköttes på ett tvivelaktigt sätt tidigare.

I dagsläget har företaget städat bort skulder om cirka 50 miljoner kronor till priset av cirka 15 miljoner kronor och börskursen står idag runt kronan. Enligt Adelgren är bolaget skuldfritt, i bemärkelsen att det inte finns några förfallna fakturor. Företaget är i skrivande stund inne i slutfasen av att testa satelitantennen. Dessutom har potentiella kunder utöver ingångna serietillverkningsavtal hört av sig från både Nordamerika och Asien.

Trots framgången berättar Andreas Adelgren att han inte riktigt insåg vad han gav sig in i.

– Det var tur att jag inte såg allt det här framför mig när jag började. Det värsta är inte vad du vet utan vad du inte vet. Konkursförvaltaren i de dotterbolag som var bortom all räddning sa till exempel att dessa bolag var i bland det värsta skick denne någonsin sett ett bolag i. Det känns nästintill som ett mirakel att vi lyckades vända företaget.

Hur skulle du reagera om någon utförde en liknande Twitterkupp mot dig?

– Det är enkelt att svara på. Om ett bolag är i sådant skick som ASTG var när vi tog över ägarmajoriteten skulle jag välkomna att någon gjorde en liknande sak.

HN