Göteborgs Stad - överkryssad
NYHET Publicerad

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.

David Lega, (KD), kommunalråd Göteborg.

David Lega, (KD), kommunalråd Göteborg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Daniel Bernmar, (V), kommunalråd Göteborg

Daniel Bernmar, (V), kommunalråd Göteborg

Foto: Magnus Gotander

Från och med den 1 februari har göteborgare möjlighet att välja utförare av sin hemtjänst och därmed öppnas marknaden för privata hemtjänstföretag, enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV). Hittills är det endast sju företag som har blivit beviljade, varav de flesta är små och nystartade bolag. De stora aktörerna har inte ens visat intresse.

­– Vår slogan säger att Göteborg är öppet för världen, men den öppenheten tycks inte gälla företag, säger oppositionsråd David Lega (KD).

Det var det parlamentariska läget som uppstod efter valet 2014, med ett rödgrönt minoritetsstyre, som möjliggjorde för oppositionspartierna i Göteborgs stad att driva igenom valfrihet inom hemtjänsten, något de kämpat för länge. Men David Lega menar att de har blivit aktivt motarbetade från början.

– Nöjdheten bland kommunens äldre vad gäller hemtjänst ligger på en pinsam 283:e plats bland landets 290 kommuner vilket borde mana till en viss självkritik hos det rödgröna styret. Men trots detta har de valt att aktivt motarbeta nya aktörer som skulle kunna lyfta oss från bottenplaceringen, säger David Lega.

Vänsterpartiet har med stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tagit alla tillfällen i akt att lägga hinder i vägen för privata utförare att ta sig in på marknaden, menar han. Det har handlat om bordläggningar, återremisser och andra typer av förhalningar. De har inte heller budgeterat några pengar till den enhet som skulle hantera valfriheten inom hemtjänsten. Dessutom har de försökt avbryta arbetet med att införa LOV.

– Att försvåra genomförande av demokratiskt fattade fullmäktigebeslut är både respektlöst och uppseendeväckande. Det strider mot den allmänna viljan hos de äldre i Göteborg och bevisligen har de fått sin vilja igenom nu när företagen inte vågar nappa, säger David Lega.

Daniel Bernmar är vänsterpartistiskt kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Göteborgs stad. Enligt honom beror oviljan hos företagen på något helt annat. Han ser det som ett tecken på att det saknas seriösa aktörer på den privata marknaden som kan leva upp till kraven.

Annons

– Hemtjänstföretagen har själva beskrivit att det handlar om de tuffa kraven. Det ser inte vi som något negativt. Vi har kommit överens blocköverskridande om att vi endast vill ha seriösa aktörer i Göteborg, det är därför vi ställt tuffa krav i förfrågningsunderlaget, säger Daniel Bernmar.

Kommer alla kommunala utförare att kunna leva upp till kvalitetskraven ni ställer i förfrågningsunderlaget?

– Det hoppas vi. Vi har ställt höga men rimliga krav. Kontrollenheten som inrättats i samband med LOV ska följa upp både kommunens hemtjänst och de privata utförarna.

Har ditt parti aktivt motarbetat LOV i hemtjänsten?

– Jag har drivit mitt partis linje i frågan, likväl som David Lega drivit sitt partis linje. Det gäller även budgeten. Vi finansierar våra politiska förslag, inte borgarnas, säger Daniel Bernmar.

Att det skulle saknas seriösa företagare inom hemtjänsten är enligt David Lega ett häpnadsväckande uttalande som tyder på både arrogans och okunskap.

– Jag undrar om vänsterstyret tror att de kommunala utförarna kommer att klara de krav som ställs på de privata utan att gå med underskott. Ingen vore gladare än jag om de lyckas med detta. Men med tanke på det låga nöjdhetsbetyget så misstänker jag att detta är en önskedröm, säger David Lega.

– Om inte Göteborgs stad har en fungerande valfrihet när jag blir gammal så tänker i alla fall jag flytta härifrån, avslutar David Lega.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.