Göteborgs Stad - överkryssad
NYHET Publicerad

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.

David Lega, (KD), kommunalråd Göteborg.

David Lega, (KD), kommunalråd Göteborg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Daniel Bernmar, (V), kommunalråd Göteborg

Daniel Bernmar, (V), kommunalråd Göteborg

Foto: Magnus Gotander

Från och med den 1 februari har göteborgare möjlighet att välja utförare av sin hemtjänst och därmed öppnas marknaden för privata hemtjänstföretag, enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV). Hittills är det endast sju företag som har blivit beviljade, varav de flesta är små och nystartade bolag. De stora aktörerna har inte ens visat intresse.

­– Vår slogan säger att Göteborg är öppet för världen, men den öppenheten tycks inte gälla företag, säger oppositionsråd David Lega (KD).

Det var det parlamentariska läget som uppstod efter valet 2014, med ett rödgrönt minoritetsstyre, som möjliggjorde för oppositionspartierna i Göteborgs stad att driva igenom valfrihet inom hemtjänsten, något de kämpat för länge. Men David Lega menar att de har blivit aktivt motarbetade från början.

– Nöjdheten bland kommunens äldre vad gäller hemtjänst ligger på en pinsam 283:e plats bland landets 290 kommuner vilket borde mana till en viss självkritik hos det rödgröna styret. Men trots detta har de valt att aktivt motarbeta nya aktörer som skulle kunna lyfta oss från bottenplaceringen, säger David Lega.

Vänsterpartiet har med stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tagit alla tillfällen i akt att lägga hinder i vägen för privata utförare att ta sig in på marknaden, menar han. Det har handlat om bordläggningar, återremisser och andra typer av förhalningar. De har inte heller budgeterat några pengar till den enhet som skulle hantera valfriheten inom hemtjänsten. Dessutom har de försökt avbryta arbetet med att införa LOV.

– Att försvåra genomförande av demokratiskt fattade fullmäktigebeslut är både respektlöst och uppseendeväckande. Det strider mot den allmänna viljan hos de äldre i Göteborg och bevisligen har de fått sin vilja igenom nu när företagen inte vågar nappa, säger David Lega.

Daniel Bernmar är vänsterpartistiskt kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Göteborgs stad. Enligt honom beror oviljan hos företagen på något helt annat. Han ser det som ett tecken på att det saknas seriösa aktörer på den privata marknaden som kan leva upp till kraven.

Annons

– Hemtjänstföretagen har själva beskrivit att det handlar om de tuffa kraven. Det ser inte vi som något negativt. Vi har kommit överens blocköverskridande om att vi endast vill ha seriösa aktörer i Göteborg, det är därför vi ställt tuffa krav i förfrågningsunderlaget, säger Daniel Bernmar.

Kommer alla kommunala utförare att kunna leva upp till kvalitetskraven ni ställer i förfrågningsunderlaget?

– Det hoppas vi. Vi har ställt höga men rimliga krav. Kontrollenheten som inrättats i samband med LOV ska följa upp både kommunens hemtjänst och de privata utförarna.

Har ditt parti aktivt motarbetat LOV i hemtjänsten?

– Jag har drivit mitt partis linje i frågan, likväl som David Lega drivit sitt partis linje. Det gäller även budgeten. Vi finansierar våra politiska förslag, inte borgarnas, säger Daniel Bernmar.

Att det skulle saknas seriösa företagare inom hemtjänsten är enligt David Lega ett häpnadsväckande uttalande som tyder på både arrogans och okunskap.

– Jag undrar om vänsterstyret tror att de kommunala utförarna kommer att klara de krav som ställs på de privata utan att gå med underskott. Ingen vore gladare än jag om de lyckas med detta. Men med tanke på det låga nöjdhetsbetyget så misstänker jag att detta är en önskedröm, säger David Lega.

– Om inte Göteborgs stad har en fungerande valfrihet när jag blir gammal så tänker i alla fall jag flytta härifrån, avslutar David Lega.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.