Hotellet blir skola en vecka om året

Entreprenör En vecka. En hel skolklass på hotell. Det kan låta lyxigt, men det är en del av samarbetet mellan Greens Hotell i Tällberg och skolan St. Mikael i Mora. Eleverna får hjälpa till med alla sysslor som ska skötas på hotellet och kommer därifrån med nya kunskaper om arbetslivet och branschen.

St. Mikael klass 1 gör praktik på Green Hotel i Tällberg.

Allt började för fem år sedan. Hotellägaren Salka Börjeson Eynon var inbjuden till ett möte i Falun där hon berättade om livet som företagare för ett antal lärare och studievägledare. I slutet av mötet sa hon att hon gärna samverkade med skolan om intresse fanns. Dagen efter ringde en lärare från St. Mikaelskolan i Mora.

– Vi började prata om att få till en utökad praktik av något slag. Det var så veckan kom till, säger Salka Börjeson Eynon.

Sedan dess gör en hel klass på handelsprogrammets årskurs tre varje år en veckas praktik på Green Hotel i Tällberg. Det är alltså ingen branschspecifik praktik anpassad till utbildningen, utan snarare en vecka där de får testa väldigt många olika saker som kan komma att ingå i deras yrkesliv, inte minst samarbete. Eleverna bor på hotellet, lagar sin egen mat, serverar och städar. Arbetet utförs i grupper som roterar mellan arbetsuppgifterna. Det ingår även ett större projekt. Förra året byggde de till exempel en vedbod tillsammans.

– Jag tar också gärna tillfälle att samla gruppen en stund varje dag och prata om jobbet och branschen, säger Salka Börjeson Eynon.

För Salka och hennes medarbetare tar praktikveckan såklart lite tid, men tiden är väl spenderad om man ser till resultaten. Det handlar inte så mycket om resultat räknat i till exempel nya medarbetare. Istället är det andra värden hon räknar hem. För Salka ger det en personlig tillfredsställelse att veta att hon hjälper till att öppna ungdomarnas ögon för nya saker.

– Vi får kontakt med eleverna och känner verkligen att vi gör skillnad för vissa individer. Vi är tuffa och vågar vara väldigt tydliga. Under vår vecka kan vi, genom att vi ger dem självförtroende, bidra till att förändra en person från att knappt svara på tilltal till att bli anställningsbar.

När nu entreprenörskap finns inskrivet i skolplanen hoppas hon att fler företag vågar ta kontakt med skolan, men hon poängterar att initiativet till samverkan måste komma från skolans sida.

– Jag tror att det finns många företag som gärna ställer upp. Mitt råd till andra företag är att ta kontakt med de lokala skolorna och visa att de vill ha en relation.

Själva så planerar Green Hotel att fortsätta med det numera inarbetade konceptet med praktikvecka. Nu kommer handelsprogrammets elever också i årskurs ett under en dag för att se vad som väntar dem i årskurs tre. Praktiken har blivit lite av en snackis på skolan och något som många ser fram emot.

– Jag tror att det är viktigt att eleverna får se hur det fungerar, vad som får hjulen att snurra i samhället. Dessutom är det jätteroligt! I början kan nog alla, både elever och personal, tycka att det är lite jobbigt men ju längre veckan går desto bättre blir det, säger Salka Börjeson Eynon.

SJ