Ica-handlare anställde egen ordningsvakt för att slippa kriminella gäng

ICA-handlaren Andreas Bylger anställde ordningsvakten Sebastian Kallander till butiken.
Foto: Claudio Bresciani/TT
ICA-handlaren Andreas Bylger anställde ordningsvakten Sebastian Kallander till butiken.
951

Kriminalitet Ica-handlaren Andreas Bylger hade stora problem med kriminella gäng som stal och hotade hans personal. Nu har han, som den första Ica-handlaren i Sverige, löst problemet genom att anställa en egen ordningsvakt.

På kvällarna drar ordningsvakten Sebastian Kallander på sig ordningsvaktuniformen och på dagarna kan han rycka in i kassan vid behov.
Foto: TT
På kvällarna drar ordningsvakten Sebastian Kallander på sig ordningsvaktuniformen och på dagarna kan han rycka in i kassan vid behov.

I den södra Stockholmsförorten Sätra driver Andreas Bylger en Ica Nära-butik sedan 2005. Problemen med kriminalitet har eskalerat de senaste åren. Främst handlar det om olika gäng som bedriver narkotikahandel och som uppträder hotfullt.

Flera av gängmedlemmarna har i princip också betraktat butiken som sitt personliga skafferi och gått in och tagit vad de vill ha, och om butikspersonalen försökt stoppa dem har de kunnat bli mycket hotfulla.

– Vi har haft flera incidenter med pistolhot mot kassapersonalen, berättar Andreas Bylger.

För att komma till rätta med problemen anlitade Andreas en väktare för två år sen men det fungerade inte. De kriminella vet ofta att väktare inte har särskilt långtgående befogenheter att ingripa eller tillgripa våld.

– Det var inget fel på väktarna, men det fick ett abrupt slut när ett gäng släpade ut en av väktarna och misshandlade honom. Efter den händelsen vill inte vaktbolagen jobba i Sätra centrum, berättar Andreas Bylger.

Då blev han mer eller mindre tvungen att testa ett helt nytt och unikt grepp. Som den första Ica-handlaren i Sverige ansökte han om att själv få anställa en ordningsvakt (se faktaruta). Något som vanligtvis går via vaktbolagen.

– Jag ansökte hos polisen i Skärholmen och de sa ja på en gång. De hänvisade till den extrema situationen som råder i Sätra centrum och att de själva inte hinner med.

Läs även: Handeln och kommunerna slår larm: ”Vi är inte säkra på att polisen klarar av det här”

Nu arbetar den erfarna ordningsvakten och tillika Sätrabon Sebastian Kallander i butiken. På kvällarna drar han på sig ordningsvaktuniformen och på dagarna kan han rycka in i kassan vid behov.

– Han behövde bara ryta till en gång. Sen spred sig ryktet som en löpeld och sedan dess har vi i princip inte haft några problem med gängen.

Sebastian Kallander menar att det faktum att han själv är Sätrabo är avgörande.

– De flesta känner, eller känner i alla fall igen mig här i området, säger Sebastian Kallander.

Han berättar också att han stormtrivs butiken.

– Det är väldigt roligt att lära sig kassa- och butiksyrket. Jämför det med att stå utanför Riksdagen i 30 minusgrader, säger han och skrattar.

– Det är också mycket bättre än att vara anställd av ett vaktbolag. Deras villkor är ofta sämre och ibland har man känslan av att vara utnyttjad, fortsätter han.

Andreas Bylger är så klart väldigt glad att slippa problemen med gängen. Personalen känner sig lugnare och butikssvinnet har minskat, men han tycker samtidigt att det finns en stor fara i att han som företagare måste ta ansvar för sin och personalens säkerhet.

– Om polisen vänjer sig vid det tycker jag att man naggar på samhällskontraktet där skydd av egendom ingår, även om jag förstår att polisen inte kan vara närvarande jämnt.

Per Geijer är säkerhetschef på organisationen Svensk Handel.

– Det är klart att det är ett misslyckande. Det är svårt att sammanfatta det på något annat sätt. Jag tror att polisen vill ta det fulla ansvaret på gator och torg men de tvingas att vara lite pragmatiska just nu eftersom man haft stora problem med sin omorganisation, men självklart ska man egentligen inte behöva köpa in detta skydd.

Elisabeth Due är ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Ica-handlarnas förbund har förståelse för Andreas Bylger.

– Men det här är inte en långsiktig lösning. Man kan inte begära att Ica-handlare själva ska vara tvungna att anställa ordningsvakter, säger hon.

Ett annat stort problem är att de flesta butiksbrott inte leder till några konsekvenser. Gränsen för ringa stöld går vid 1 000 kronor och uppgår en snattad vara värde till under 60 kronor så avskrivs ärendet per automatik. Det finns också stora straffrabatter för minderåriga. Det har resulterat i att gängen inte behövt vara särskilt oroliga.

– De kriminella vet var gränsen går och handlarna vet att risken är stor för att deras anmälan avskrivs så de anmäler inte. Det är skrämmande, säger Elisabeth Due.

Andreas Bylger håller med.

– Vi har flera gånger både gripit och kunnat visa film på snattare utan att det har fått några som helst konsekvenser. Jag får ofta kopian på min polisanmälan av ett brott och beskedet om att det är nedlagd i samma postförsändelse. Då tappar man lusten lite, konstaterar han.

Ordningsvakt större befogenheter

En väktare anställs av bevakningsföretag och har ingen polisiär utbildning eller befogenhet.

Det är Länsstyrelsen som är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare

Ordningsvakterna är komplement till poliser. Det betyder att de har begränsade polisiära befogenheter De kan till exempel omhänderta ta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. De får använda våld om en uppgift inte kan lösas på annat sätt.

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, som också sköter tillsynen.

Förorten Sätra är en av Stockholms södra förorter och ligger längs Tunnelbanans röda linje.

I en undersökning av Stockholms Handelskammare från 2017 där företagare i olika utsatta förorter tillfrågats om deras förutsättningar att driva företag ansåg 30 procent av företagarna längs den röda linjens utsatta stationer att de är mycket dåliga eller ganska dåliga.

På frågan om vilket som är det största problemet för verksamheten svarade företagarna längs den röda linjen brottslighet och sämre lönsamhet.

Martin Berg