Ica-handlare stoppar inbrottstjuvar med rökmaskin

131

Säkerhet Jenny Stenberg tog över en Ica Nära butik i Norrhult för sex år sedan. Hon har redan haft fem inbrott och har varit tvungen att installera säkerhetsutrustning för 450 000 kronor. "Jag polisanmäler inte längre. Det tar bara tid och jag tappar fart", säger hon.

Jenny Stenberg
Jenny Stenberg har lagt ut 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna.

Det tog inte lång tid efter det att Jenny Stenberg hade tagit över en Ica Nära butik i det småländska samhället Norrhult förrän tjuvarna kom på besök. Sex år senare är det dystra facit två inbrott via taket, två genom bakdörren och ett inbrott utifrån via framdörren.

– Det sista inbrottet skedde i november, men då kom dom inte så långt. Securitas var nära och jag kunde se på filmen från övervakningskameran tillsammans med polisen hur de pratade med varandra på ett headset innan de stack iväg.

De uppmonterade kamerorna är bara en del i det paket av säkerhetsutrustning som hon varit tvungen att investera i. Det handlar också om ett larmsystem, stark belysning på butiken på kvällstid, ett kontanthanteringssystem samt en rökmaskin.

– Ja, rökmaskinen installerade vi för några år sedan. Om någon bryter sig in utlöses den och man ser ingenting.

Men säkerhetsutrustningen har inte varit gratis. Jenny uppskattar att hon lagt ned ungefär 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna. Utslaget på de sex år hon drivit butiken blir det cirka 75 000 om året.

– Det får ju företaget står för.

Den närmsta polisstationen ligger i Växjö ungefär 4,5 mil från butiken. Det är för lång för att polisen ska hinna dit. Tidigare polisanmälde hon inbrotten men det har hon slutat med. Det lönar sig inte. Men hon anmäler alltid till Icas säkerhetscenter

– På filmen från det senaste inbrottet såg man bara två maskerade män. Det är omöjligt att komma någon vart med det. Då är det bättre att få allt snabbt överstökat och gå vidare. Annars tappar jag bara fart.

Men efter alla investeringar tror hon att det kommer att bli färre inbrott nu.

– Vi har verkligen gjort det krångligt för tjuvarna. Sen har vi talat med ett par säkerhetsvakter på äldreboendet mitt emot och bett dem att hålla lite koll på kvällarna.

En dyster betraktelse är att hon som handlare tänker att hon haft tur som "bara haft inbrott"

– Ja, egentligen ska man ju inte tänka så men vi har sluppit rånförsök mot butiken och det är jag glad för. konstaterar Jenny Stenberg.

Fakta: Stölder och svinn i detaljhandeln

Det kriminella svinnet i detaljhandeln räknat i stölder och snatterier uppgick till 7,9 miljarder kronor under 2017.

De externa stölderna uppgick till 6 miljarder kronor och de interna stölderna, som begås av personal och chefer, uppgick till drygt 1,9 miljarder.

Det totala svinnet i detaljhandeln motsvarar drygt 170 000 kronor per butik.

Källa: Svensk Handel

Martin Berg