Icahandlaren som tog kampen mot stöldligorna

7.507k

Säkerhet På kort tid har Mikael Ovrells butik i Kortedala drabbats av stöldligor som länsar butikshyllor och hotar personal – och hans familj. Men han vägrar att ge upp. ”Jag är inte ett offer utan jag står rakryggad för att hantera detta kaos som samhället har skapat”, säger han.

Moderaternas rättspolitiska talesman Tobias Tobé och justitieminister Morgan Johansson (S) vill ha hårdare straff.
Foto: Sören Andersson
Moderaternas rättspolitiska talesperson Tobias Tobé och justitieminister Morgan Johansson (S) vill ha hårdare straff.
Hittills har Icabutiksägaren Mikael Ovrell valt att ta fighteten med brottslingarna. Han polisanmäler alla brott till polisen och har bland annat DNA-märkt varor.
Foto: Sören Andersson
Hittills har Icabutiksägaren Mikael Ovrell valt att ta fighteten med brottslingarna. Han polisanmäler alla brott till polisen och har bland annat DNA-märkt varor.
Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.
Foto: Sören Andersson
Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.

Mikael Ovrell driver en Ica-butik som varit i familjens ägo i över 60 år. Han har sedan ett par år tillbaka gett röst åt landets handlare som kämpat mot den ökande brottsligheten. Enligt Svensk Handel stjäls det för sex miljarder kronor i svenska butiker varje år.

Mikael Ovrells butik ligger i Göteborgsstadsdelen Kortedala som gränsar till Bergsjön, klassat som ett särskilt utsatt område. Han menar att brottsligheten ”spillt över” från Bergsjön till Kortedala. Och det har gått väldigt fort. Butiksstölderna kombineras ofta med hot om våld och trakasserier.

–  Jag kan ta ett exempel. En av våra kassörskor som är 21 år gammal möttes av tre män. En av dem höll fast henne och sade – ”en dag ska vi våldta dig. Inte idag, inte imorgon, men en dag”. Samtidigt fyllde de andra korgarna med varor och bar ut. Hur tror ni att den här tjugoåringen mår idag? berättade Mikael Ovrell under ett seminarium arrangerat av Svensk Handel under Almedalsveckan.

Ett annat exempel är när en person kommer in i butiken och tar ett strypgrepp på en butiksanställd allt medan medbrottslingarna länsar butiken. Allt som oftast hamnar varorna på butikshyllorna hos oseriösa butiker i närområdet.

–  Men det jag mest blir påverkad av är förstås när jag och min familj blir hotad i hemmamiljön, berättar han.

Hittills har Mikael Ovrell valt att ta fighteten med brottslingarna. Han polisanmäler alla brott och har bland annat DNA-märkt varor. Varorna sprayas med en unik dna-kod, vilket gör att de går att spåra.

Mikael Ovrell är mycket kritisk mot den bristande viljan att utreda brott. Han menar att samhällskontraktet har brutits när de brottsbekämpande myndigheterna – och politikerna – inte tar sitt ansvar.

När han frågade en åklagare varför han inte hade utdömt fängelsestraff i ett brottsfall fick han svaret – ”jag förstår att du har problem, men min rekommendation är att sälja verksamheten, för vi kan inte hjälpa dig inom rättsväsendet”.

Mikael Ovrell ser butiken som ett minisamhälle som kan berätta oerhört mycket om vad som sker i samhället utanför.

– Miljön i en mataffär är en väldigt bra temperaturmätare för hur samhället mår, säger han. 

Ett stort problem inom handeln är de internationella stöldligorna. Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, menar att Sverige är ett paradis för ligorna.

–  Sverige är värre drabbat än våra grannländer och mycket värre än våra nordiska grannländer. I Tyskland har man däremot storsatsat för att stoppa ligorna och gett större resurser till poliser och infört hårdare straff.

Tyvärr har den positiva tyska utvecklingen fått konsekvensen att Sverige drabbas hårdare, ett land som ligorna idag uppfattar som lättare att verka i. Här är uppklarandegraden lägre, straffen lägre, värdet på produkterna relativt höga och utförselvägarna bra, menar Mats Galvenius.

Ett sent uppvaknande har skett inom politiken. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har idag planer på att stävja butiksstölderna. Till exempel har justitieminister Morgan Johansson (S) åter tagit upp frågan om ett så kallat tillträdesförbud. Det innebär att butikerna får möjlighet att porta den som snattat, stulit eller på annat sätt betett sig illa i butik. Frågan ska utredas. Även Moderaternas rättspolitiska talesperson Tobias Tobé förespråkar tillträdesförbud.

De två politikerna talar också om vikten av hårdare straff. Tobé vill dessutom att det ska bli lättare att utvisa brottslingar.  

Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svenskt Handel, menar att ett av de stora problemen är att antalet uppklarade brott är för lågt i Sverige. Det skickar fel signaler.

–  Vi menar att bilden att man kan åka fast är nog så viktig, sade han under Svensk Handels seminarium.

För Mikael Ovrell finns ingen väntetid. Han måste omgående ha hjälp från samhället.

För att klara av att bedriva verksamheten måste han idag ta in bemanningsanställda – samt låta den egna familjen jobba långa arbetspass – helt enkelt eftersom många anställda har avslutat sina jobb på grund av trakasserierna.

  –  Jag funderar på att lägga ned. Och jag tror inte att någon annan etablerad butikskedja kommer att vilja ta över i mina lokaler, säger han.

Henrik Svidén