Idoltävling lockar arbetslösa till plåtslagaryrket

Hallå där... Jörgen Rasmusson, vd på Lödde Plåt, som startat Plåtidol, en satsning för att få unga långtidsarbetslösa att utbilda sig till plåtslagare och hjälpa dem ut i arbetslivet.

Jorgen_Rasmussone

Behövs det en tävling för att locka unga till plåtslagaryrket?

– Jag är ordförande i Plåtslageriernas riksförbund och våra medlemsföretag kommer att behöva 1500 nya plåtslagare de närmsta åren. Därför kontaktade jag Malmö stad och Arbetsförmedlingen för att se om vi kunde förena behoven hos oss som behöver arbetskraft och de som försöker hjälpa långtidsarbetslösa ungdomar ut i jobb.

Hur gick uttagningen av plåtidolerna till?

– 30 unga mellan 20-29 år, som var långtidsarbetslösa, fick komma till oss på Lödde Plåt. Först berättade vi om plåtslagaryrket, sedan körde vi speeddating och varje kandidat fick svara på frågor i fem minuter. Därefter vidtog ett praktiskt prov för att se vilka som hade handlag för att bli plåtslagare.

Hur många blev uttagna?

– Vi valde ut tio bra kandidater som fick gå en kombinerad praktisk och teoretisk utbildning i fem veckor.

Vad hände sen?

– Två killar fick jobb i andra branscher, två kommer att vara anställningsbara plåtslagare ganska snart och en kille har vi anställt här på Lödde Plåt.

Ni utsåg en vinnare, precis som i Idol på tv?

– Vi hade en liten ceremoni. Men tanken är att samtliga ska vara vinnare och lotsas ut i arbetslivet. ”Plåtidol” är ett lite slarvigt namn, men det väcker intresse.

Blir det nya auditions för kommande plåtidoler?

– Jag diskuterar med Malmö stad och hoppas att vi ska hitta förutsättningar för det.

Maja Cronstedt