Nyanlända i jobb
Foto: FREDRIK PERSSON
NYHET Publicerad

Ingenjörsbrist hot mot landsbygdens teknikföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Ingenjörsbristen i Dalarna får Dellner Couplers i Falun att rekrytera ingenjörer i Indien och Polen som jobbar på distans. Men de skulle hellre anställa dem på plats – om de fanns. "Regionala högskolan borde ta problemet på större allvar", säger företagets vd.

Susanne Löfås Hällman, hr-chef och David Pagels, vd på Dellner Couplers
Foto: Henrik Sjögren

Susanne Löfås Hällman och David Pagels på företaget Dellner Couplers i Falun har svårigheter att hitta ingenjörer.

– Vi löser vårt kompetensglapp genom ingenjörer som arbetar på distans i andra länder, men för Dalarnas del är det en tråkig utveckling när arbetstillfällen går förlorade”, säger Susanne Löfås Hällman, global HR-chef på Dellner Couplers.

Det är svårt att föreställa sig när man anländer till den idylliska byn Vika utanför Falun, men här har en världsledande högteknologisk företagskoncern sitt säte med över 1 000 anställda globalt varav 200 i Vika.

Rekrytering av arbetskraft på distans är en trend som ser ut att accelerera i takt med kompetensbristen och den digitala utvecklingen möjliggör utlokalisering av jobb utanför Sverige. Men Dellner Couplers vill gärna anställa så många som möjligt på huvudkontoret i Vika. 

– Det är bland annat denna vy vi säljer in när vi vill rekrytera nya ingenjörer, men tyvärr räcker det inte alltid, säger vd David Pagels och pekar ut över frusna Vikasjön, som för dagen gnistrar i solskenet.

Dellner Couplers tillverkar tågkoppelsystem och kunderna är tågtillverkare över hela världen. Hela 99 procent av företagets försäljning går på export. I koncernen ingår även Dellner Brakes, som tillverkar bromsar till bland annat fartygsmotorer och Dellner Dampers som tillverkar stötdämpare.    

Företaget har tidigare flyttat ut delar av sin produktion till andra länder och har tillverkning i Polen, Indien och Storbritannien. Men David Pagels vill vara tydlig med att slutmontering och huvudkontor ska stanna i Vika.

– När jag började fanns det nog en oro bland medarbetarna att jag skulle flytta både huvudkontor och tillverkning härifrån. Men jag bedömer att det vore ett misstag. Långsiktigt tjänar vårt varumärke på att vara kvar där vi alltid har funnits, säger David Pagels.

Annons

Men tycker även att det finns andra fördelar med att rekrytera här eftersom medarbetare tenderar att stanna längre på sin arbetsplats i jämförelse med storstäderna.

– Att slutmonteringen sker här är också ett väldigt viktigt. Våra ingenjörer ska kunna se och känna på produkterna, säger David Pagels.

Men just tillgången på ingenjörer är en flaskhals. I en tid då Sverige skriker efter kompetens på ingenjörsområdet upplever han att det svenska utbildningssystemet inte kan tillgodose näringslivets behov. HR-chef Susanne Löfås Hällman ser ett växande problem.

– Att hitta ingenjörer är problem vi delar med många andra teknikföretag i hela Sverige. Det utbildas alldeles för få. Regionala högskolor har ett viktigt uppdrag att förse regionen med arbetskraft, säger hon.

Hon anser att det borde vara ett större fokus på hur högskolan kan bidra till regionens tillväxt genom ett programutbud som säkrar kompetensbehovet i regionen samt hur skolan jobbar med att attrahera studenter till Dalarna och få dem att stanna kvar.

– I näringslivet har vi mycket att bidra med om vi bara får chansen, bland annat föreläsningar, examensarbeten eller praktikplatser, säger Susanne Löfås Hällman.

Den ingenjörskompetens Dellner Couplers rekryterar i Sverige är oftast så kallade ”hemvändare”. Personer som har studerat i större städer och som vill återvända till Dalarna, men det täcker inte rekryteringsbehovet.

– Vi tycker att det vore mycket bättre och roligare att anställa ingenjörer som arbetade på plats här i Vika hos oss. Men i nuläget räcker det inte. Tyvärr ser denna utveckling ut att öka ytterligare om inte svenskt utbildningsväsende lyckas utbilda fler ingenjörer, säger David Pagels.

Patrick Kenger är avdelningschef för en del av Högskolan Dalarnas teknikprogram och arbetar med frågor som rör samarbetet mellan högskolan och näringslivet.

– Vi är mycket medvetna om problemet med ingenjörsbristen och vi arbetar hårt med frågan. I nuläget klarar vi inte av att frambringa den volym av ingenjörer som regionens företag behöver. Men de senaste åren har vi satsat hårt och detta arbete börjar bära frukt nu, säger Patrick Kenger.

Han nämner flera insatser som gjorts. Bland annat samarbete med gymnasieskolans teknikutbildningar, branschråd, företagssamarbeten inom forskning och utveckling, examensarbeten med mera. Dessutom säger han att Högskolan Dalarna äntligen har fått en väsentligt större budget för att tilldela personal till frågor som rör kontakten med näringslivet.

– Misslyckas vi locka fler till ingenjörsutbildningarna riskerar det att gå riktigt illa. Men nu ser det ut som om våra satsningar börjar ge resultat. Det kräver engagemang av både oss och näringslivet, säger Patrick Kenger.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.