”Iza” följde Arbetsförmedlingens råd – nu hotas han av utvisning

122

Integration Integration Yahya ”Iza” Damlkhi från Jordanien har bott i Sverige i 13 år. Nu hotas han, hans fru och deras två små döttrar av utvisning. Anledningen är att de följde Arbetsförmedlingens råd när han tog ett jobb. ”Jag trodde man kunde lita på myndigheterna i Sverige. Jag förstår inte hur det kunde bli så här”, säger han.

Yahya ”Iza” Damlkhi från Jordanien.

Sedan Yahya ”Iza” Damlkhi kom till Sverige för 13 år sedan har mycket hänt. Han har lärt sig svenska, gift sig, blivit tvåbarnsförälder och framgångsrik företagare med två pizzerior. Nu hotas paret och deras två döttrar, som föddes i Sverige, av utvisning.

Anledningen till utvisningen är att Izas jobb på fruns pizzeria inte utannonserades – detta på inrådan av Arbetsförmedlingen i Timrå. Där menade man att eftersom pizzerian drivs i enskild firma av frun, skulle en utannonsering inte behöva göras. Det visade sig vara fel.

– Vi gick till Arbetsförmedlingen och frågade hur vi skulle göra, och litade på vad de sa. Men när jag senare skulle söka uppehållstillstånd sa Migrationsverket att det hade blivit fel, och vi fick besked om utvisning, säger Iza.

Regelverket säger att en tjänst som ska fyllas av en icke EU-medborgare måste utannonseras så att alla EU-medborgare kan söka den. Det gör man genom att annonsera genom Arbetsförmedlingen eller på motsvarande sätt, enligt Migrationsverket.

Arbetsförmedlingen i Timrå erkänner sitt misstag och beklagar det som har hänt. Nu ser man över sina rutiner för att inget liknande ska hända. Men trots att Iza och hans familj inte gjort något fel, tvingas de att betala det högsta priset.

– Det som skett är naturligtvis tragiskt för alla inblandade. Vi tar detta på största allvar och har lyft frågan med kontorets personal för att minimera risken att en liknande händelse sker igen, säger Mikael Eriksson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Timrå.

Avslaget och beskedet om utvisningen kom under vintern 2014. Sedan dess har Iza och hans familj tagit hjälp från vänner i Sverige för att överklaga besluten som kommer skicka dem till Jordanien, ett land han döttrar aldrig ens har varit i.

Sedan det första avslaget kom har de gått igenom alla rättsinstanser, utan gehör. Nu har de sökt asyl, den sista utvägen att få stanna i landet.

Eftersom Iza och hans fru numera är asylsökande var de även tvungna att säga upp den personal de hade på pizzeriorna. Två personer och flera praktikplatser har nu gått förlorade.

Nu står familjens hopp till att asylansökan godkänns.

– Familjen har verkligen anpassat sig till samhället och deras barn är födda här. Efter 13 år i Sverige kan man tycka att det är på sin plats att de ska få stanna kvar, säger Terfa Nisébini.

Iza hoppas nu på ett beslut som gör att familjen kan planera sin framtid.

– Just nu lever vi nästan i ett fängelse, jag kan inte ens hälsa på min döende pappa i Jordanien. Och vi kan inte börja om där, vi har satsat allt på vårt liv i Söråker. Där finns inget för oss, eller för våra två små döttrar. Jag fattar inte varför vi inte kan få stanna, alla här står på vår sida, säger han.  

Nu har Iza fått veta att beskedet förmodligen kommer i september.

LW