Björkbacka.jpg
Foto: Privat
NYHET Publicerad

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.

stefan-lundin.jpg

Stefan Lundin

Foto: Visita
Björn Sandal.jpg

Björn Sandal

Foto: Östersund kommun
PärFredriksson.jpg

Pär Fredriksson

Kjell Andersson, 71, har drivit restauranger och kaféer i 40 år och är en välkänd krögare i Östersund. På ålderns höst har han sålt av verksamheterna men han och hustrun Kicki Edholm blev uttråkade så de bestämde sig för att driva ett trevligt sommarkafé.

– Planen var att vi skulle ha ett after work, eller vuxendagis som vi kallar det, på fredagar mellan 16 och 20. I övrigt ska vi ha öppet 11-16 tisdag till söndag och då kunna servera öl och vin, säger Kjell Andersson.

Tjänstemännen vid Östersunds kommun såg inga problem och förordade att godkänna tillståndet. Men en oenig socialnämnd körde över tjänstemännen och avslog Café Björkbackas ansökan om alkoholtillstånd. Skälet är att det finns en lekplats i närheten och majoriteten vill inte att barnen bevittnar när vuxna dricker alkohol.

– Grejen är helt befängd. Varenda restaurang och kafé i Östersund serverar ju alkohol. Barn går förbi utanför hela tiden. Jag förstår inte skillnaden, säger Kjell Andersson.

Paret kommer ändå att driva kaféet i sommar.

– Vi har betalat 13 500 kronor i ansökningsavgift, pengar som vi inte får tillbaka, och det är irriterande. Vi står inte och faller ekonomiskt med att vi inte får servera alkohol men det blir ett avbräck. Produkten är ju inte densamma. Det känns märkligt att socialnämnden använder barn som sköld.

Socialnämnden i Östersund består av sju ordinarie ledamöter. Med röstsiffrorna 4-3 röstade nämnden nej till Björkbackas ansökan. Nämndens ordförande Björn Sandal (S) drev nej-linjen.

Annons

– Vi har inte samma åsikt som tjänstemännen i den här frågan. Alkohollagen är en skyddslag. Vi har tagit hänsyn till att kaféet ligger i en park där närmaste grannen är en av kommunens största lekplatser och som fyra förskolor använder som utflyktsmål. Vi bedömer att barnperspektivet väger tungt här, säger han.

Björn Sandal hävdar att barn inte ska behöva bevittna när vuxna dricker alkohol.

– Jag är medveten om att barn ser vuxna dricka hemma och på andra platser. Men det här är en kommunal park, en kommunal lekplats och huset som kaféet ligger i ägs av kommunen. Därför har vi möjligheten att sätta en gräns här och markera vad som gäller.

Pär Fredriksson (M) var en av tre ledamöter som röstade ja till alkoholtillståndet.

– Utifrån ett rättviseperspektiv var det självklart att bevilja ansökan. Jag håller med om att barn ska fredas men inget barn tar illa vid sig om en vuxen dricker att glas vin, säger han.

Pär Fredriksson anser att företagare riskerar att drabbas i onödan på grund av kommunens otydliga regler.

– Vi måste ha en gemensam policy så att krögarna vet vilka premisser som gäller när de söker serveringstillstånd, säger han.

Östersunds kommun har zoner där det är förbjudet att dricka alkohol, till exempel i vissa parker. Björkbackaparken ligger utanför förbudszonen.

– Det innebär att man kan komma dit med en picknickkorg och dricka alkohol ännu närmare lekplatsen än vad kaféet ligger. Det blir ju lite snedvridet, säger Pär Fredriksson.

Företagarorganisationen Visita tycker att kommunens avslag är underligt.

– Min bedömning är att beslutet inte är korrekt utifrån alkohollagen och att företaget bör överklaga. Barnperspektivet är knappast ett giltigt skäl, säger chefsjuristen Stefan Lundin.

Enligt Visita drabbas företagare över hela landet av beslut som är dåligt underbyggda.

– Varje kommun gör sin egen bedömning. Det handlar alltså om 290 myndigheter som tillämpar alkohollagen och därför fattas det ibland spretiga och märkliga beslut, säger Stefan Lundin.

Kjell Andersson tänker följa Visitas rekommendation.

– Vi ska överklaga. Jag tror att det finns bra chanser att vi vinner i domstol, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.