NYHET Publicerad

Kanadensisk livsmedelsleverantör årets bästa entreprenör

TÄVLING Murad Al-Katibs idé om att förmedla proteinrikt livsmedel från Kanada formades för 15 år sedan i källaren, nu är hans företag världsledande. Igår kväll gjorde det honom till vinnaren i årets upplaga av EY World Entrepreneur of the year i Monaco. ”Det har varit en resa jag inte hade kunna föreställa mig”.

Murad Al-Katib

Murad Al-Katib, vinnare i EY World Entrepreneur of the Year 2017

Sedan Murad Al-Katib startade sitt företag i källaren på sitt och hustruns hus i Kanada, har hans företag AGT Food & Ingredients har förändrat Kanadas jordbruksindustri. Han har samordnat odlingen från ett 40- tal kanadensiska producenter som idag levererar linser, bönor och kikärter till 120 länder. Hela maskineriet hålls på plats av de omkring 2000 anställda som är utspridda på 5 kontinenter.

Men det var inte en helt enkel start: Frun var gravid i sjätte månaden med tvillingar när Murad sa upp sig från sitt jobb för att jobba på en affärsplan.

– Jag har min fru att tacka för att hon orkade med mig och vågade stötta mig i min dröm. Vägen hit till vinsten från att jag startade har varit helt fantastisk, sa en mycket rörd vinnare strax efter prisutdelningen.

Hans idé gick i stort sett ut på att bli den strategiska länken mellan de jordbrukande producenterna och marknaden. För att producenterna skulle nappa på projektet, förklarade Murad fördelarna med att börja odla linser, bönor och kikärtor. Det är grödor som kräver mycket lite vatten i odlingen men som dessutom är mycket proteinrika. Nödvändigt i en tid när jordens resurser blir allt mer knappa, menar Murad.

–  Vi är omkring 10 miljarder människor som ska få näring från en allt mer ansträngd jord. Den snabbt ökande befolkning kräver nya typer av hållbara matkedjor som vi inte tidigare har varit i behov av. Det innebär mer proteinrik föda som tar mindre resurser, som linser och bönor.

Finalisterna i tävlingen EY World Entrepreneur of the Year bedöms på kriterierna entreprenörsanda, finansiella resultat, strategisk riktning, global påverkan, innovation samt personlig integritet och påverkan.

Trots att juryns överläggningar i år var längre än vanligt, var det en enig jury som på lördagens storslagna gala utsåg Murad Al-Katib som vinnare. Det berättade Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, och juryns ordförande: ”Murad är en osannolik entreprenör som har demonstrerat exemplariskt värdeskapande och organisatorisk förmåga. Genom hållbara jordbruksmetoder skapar han en positiv inverkan på den globala miljön”.

Annons

Utöver Murads vilja att förändra sättet vi ser på livsmedel, vill han även sträcka ut en hand till alla de människor som behöver proteinrik, prisvärd mat. Hans företag har levererat över fyra miljoner proteinrika matransoner till flyktingar från Syrien, även det något som juryn uppmärksammade.

Från Sverige tävlade Johan Löf från RaySearch Laboratories, som utvecklar en teknik som analyserar cancertumörer och dess omkringliggande friska vävnad. På så sätt kan man räkna ut den optimala strålningsbehandlingen för en cancersjuk patient, vilket gör att frisk vävnad slipper skadas och patienten får individanpassad vård. Läs mer om Entreprenörs möte med Johan inför finalen här.

Totalt ställde 48 länder upp i tävlingen, vilka representerades av 59 entreprenörer. Motståndarna uppmärksammade Murad Al-Katib direkt efter vinsten

– Att vi kokats ner till 59 personer utifrån alla tusen som tävlat runt om i världen i regionala och nationella deltävlingar är makalöst. Jag är glad att ha delat denna upplevelse med dem alla.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Västerås och Skellefteå i kamp om Europas största batterifabrik

FÖRETAGSKLIMAT 3 000 jobb och möjligheten att vara en del i utvecklingen av en mer klimatsmart värld. Det är det som står på spel när Västerås och Skellefteå tar kampen om var batteritillverkaren Northvolts fabrik ska ligga. ”Den kommer att bli Europas största”, säger vd:n Peter Carlsson.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Svensk tonic gyllene framgångssaga

NYKLÄCKT De första flaskorna exploderade. Men på bara ett år har studenterna Viktor Eriksson och Gustaf Ytanders tonic gjort succé hos privatpersoner och på välrenommerade barer över hela landet.
NYHET Publicerad:

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.