NYHET Publicerad

Kanadensisk livsmedelsleverantör årets bästa entreprenör

TÄVLING Murad Al-Katibs idé om att förmedla proteinrikt livsmedel från Kanada formades för 15 år sedan i källaren, nu är hans företag världsledande. Igår kväll gjorde det honom till vinnaren i årets upplaga av EY World Entrepreneur of the year i Monaco. ”Det har varit en resa jag inte hade kunna föreställa mig”.

Murad Al-Katib

Murad Al-Katib, vinnare i EY World Entrepreneur of the Year 2017

Sedan Murad Al-Katib startade sitt företag i källaren på sitt och hustruns hus i Kanada, har hans företag AGT Food & Ingredients har förändrat Kanadas jordbruksindustri. Han har samordnat odlingen från ett 40- tal kanadensiska producenter som idag levererar linser, bönor och kikärter till 120 länder. Hela maskineriet hålls på plats av de omkring 2000 anställda som är utspridda på 5 kontinenter.

Men det var inte en helt enkel start: Frun var gravid i sjätte månaden med tvillingar när Murad sa upp sig från sitt jobb för att jobba på en affärsplan.

– Jag har min fru att tacka för att hon orkade med mig och vågade stötta mig i min dröm. Vägen hit till vinsten från att jag startade har varit helt fantastisk, sa en mycket rörd vinnare strax efter prisutdelningen.

Hans idé gick i stort sett ut på att bli den strategiska länken mellan de jordbrukande producenterna och marknaden. För att producenterna skulle nappa på projektet, förklarade Murad fördelarna med att börja odla linser, bönor och kikärtor. Det är grödor som kräver mycket lite vatten i odlingen men som dessutom är mycket proteinrika. Nödvändigt i en tid när jordens resurser blir allt mer knappa, menar Murad.

–  Vi är omkring 10 miljarder människor som ska få näring från en allt mer ansträngd jord. Den snabbt ökande befolkning kräver nya typer av hållbara matkedjor som vi inte tidigare har varit i behov av. Det innebär mer proteinrik föda som tar mindre resurser, som linser och bönor.

Finalisterna i tävlingen EY World Entrepreneur of the Year bedöms på kriterierna entreprenörsanda, finansiella resultat, strategisk riktning, global påverkan, innovation samt personlig integritet och påverkan.

Trots att juryns överläggningar i år var längre än vanligt, var det en enig jury som på lördagens storslagna gala utsåg Murad Al-Katib som vinnare. Det berättade Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, och juryns ordförande: ”Murad är en osannolik entreprenör som har demonstrerat exemplariskt värdeskapande och organisatorisk förmåga. Genom hållbara jordbruksmetoder skapar han en positiv inverkan på den globala miljön”.

Annons

Utöver Murads vilja att förändra sättet vi ser på livsmedel, vill han även sträcka ut en hand till alla de människor som behöver proteinrik, prisvärd mat. Hans företag har levererat över fyra miljoner proteinrika matransoner till flyktingar från Syrien, även det något som juryn uppmärksammade.

Från Sverige tävlade Johan Löf från RaySearch Laboratories, som utvecklar en teknik som analyserar cancertumörer och dess omkringliggande friska vävnad. På så sätt kan man räkna ut den optimala strålningsbehandlingen för en cancersjuk patient, vilket gör att frisk vävnad slipper skadas och patienten får individanpassad vård. Läs mer om Entreprenörs möte med Johan inför finalen här.

Totalt ställde 48 länder upp i tävlingen, vilka representerades av 59 entreprenörer. Motståndarna uppmärksammade Murad Al-Katib direkt efter vinsten

– Att vi kokats ner till 59 personer utifrån alla tusen som tävlat runt om i världen i regionala och nationella deltävlingar är makalöst. Jag är glad att ha delat denna upplevelse med dem alla.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Regeringen lanserar förenklingspaket för företag

REGELKRÅNGEL Förutom problemen med konkurrens och kompetensförsörjning upplever många företagare att lagar och myndighetsregler hindrar tillväxt. Nu lanserar närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

De blev årets vinnare i Serendipity Challenge

ALMEDALEN Av över 400 bidrag utsågs SaltX till årets tillväxtbolag och Sprinklebit till årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge.
NYHET Publicerad:

Patentskydd lyckokast för Berries by Astrid

IMMATERIALRÄTT När forskaren Astrid Friborg startade företaget Berries by Astrid valde hon att skydda varumärket, produkten och tillverkningsprocessen. Det visade sig vara ett lyckokast eftersom försäljningen av licensrättigheter idag är en stor intäktskälla i företaget. Annars är många startupföretag dåliga på att skydda sina innovationer. Hälften av företagen har inget skydd alls, visar en undersökning från Awapatent.
NYHET Publicerad:

Strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång

DEBATT Det ska alltid löna sig att arbeta framför att leva på bidrag. Det menar Moderata Ungdomsförbundets Benjamin Dousa som både vill sänka bidragen och minska skatterna för att människor ska komma i arbete och bli integrerade.
NYHET Publicerad:

Dags att hållbarhetsredovisa

HÅLLBARHET Har du koll på din hållbarhetsrapportering? Sedan sex månader tillbaka måste större företag göra en hållbarhetsrapport. Nu finns en snabbguide för dig som vill kicka igång din hållbarhetsredovisning.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar drar ner brallorna på företagare

DEBATT Statliga bolag ska välja seriösa hotell- och restaurangleverantörer som försäkrar sina medarbetare och tar ansvar för gästerna. Det är fel att välja leverantör enbart baserat på pris, menar hotelldirektören Suzanne Parenius, vd på Hjortviken konferens.
NYHET Publicerad:

”Utan öppna data begränsar man innovationen”

ÖPPNA DATA Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Efter att den har presenterat sin nya digitaliseringsstrategi riktas dock kritik om att arbetet med att öppna data går för långsamt.
NYHET Publicerad:

Hon lär nybörjare att haja börsen

ENTREPRENÖR Andra Farhads uppväxt i Fittja präglades av familjens ständiga brist på pengar. Som 16-åring började hon handla med aktier och under namnet ”Börshajen” blev hon snabbt en snackis i aktiehandlarkretsar. Idag driver hon ett utbildningsföretag med målet att lära andra att bli rika på börsen.
NYHET Publicerad:

Så slår den höjda entreprenörsskatten mot ditt företag

3:12-REGLERNA Trots massiv kritik från Företagarsverige tänker regeringen ändra de så kallade 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten. 167 000 svenska företagare drabbas därmed av en skattehöjning på sammanlagt tre miljarder kronor. Hårdast drabbas de mindre fåmansbolagen. Revisorn Carl-Magnus Falk har tagit fram en modell som hjälper småföretagare att räkna fram hur de nya reglerna slår mot just deras företag.
NYHET Publicerad:

På tur till Stockholms smultronställen

NYKLÄCKT För sex år sedan köpte Peter Ekblom en Vespa och började köra runt sina kompisar till olika smultronställen i Stockholm. Nu erbjuder han skräddarsydda turer med vespor runt i staden och har även ett samarbete med Piaggio group som tillverkar vespor i Italien.
NYHET Publicerad:

Småföretagare utsätts för tuff skattjakt

SKATTEVERKETS METODER I höstas fick Emanuel Imanuelsen plötsligt besked om en restskatt på över 47 miljoner kronor. Men efter att han lämnat synpunkter sänktes den till 7,5 miljoner. Hans advokat är kritisk till att Skatteverket på så lösa grunder har eftertaxerat ett så stort belopp, som dessutom visade sig vara felaktigt.
NYHET Publicerad:

En lägenhet kommer lastad

MILJARDFÖRETAG Det är sågade plankor in i ena änden av fabriken och nästan färdiga lägenheter ut i den andra. Lindbäcks bygg i Öjebyn har utvecklat ett unikt modulbyggande som gjort familjeföretaget till ett miljardbolag. Men utan den värsta byggkrisen i Sverige och en hotande konkurs hade den innovativa byggtekniken aldrig blivit verklighet.
NYHET Publicerad:

Så lägger du vantarna på digitaliseringsstödet

HALLÅ DÄR… Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma. Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet. Upp till en kvarts miljon kronor finns att hämta för de som vill stärka bolaget digitala kompetens.
NYHET Publicerad:

Nya beteenden driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Ändra invanda beteenden. Det sparar resurser och gör företag och organisationer mer välfungerande. Beteendelabbet var först ut i Sverige med att bygga ett företag som hjälper till att ändra våra beteenden. Det visade sig vara en hållbar affärsidé.