Kanadensisk livsmedelsleverantör årets bästa entreprenör

Tävling Murad Al-Katibs idé om att förmedla proteinrikt livsmedel från Kanada formades för 15 år sedan i källaren, nu är hans företag världsledande. Igår kväll gjorde det honom till vinnaren i årets upplaga av EY World Entrepreneur of the year i Monaco. ”Det har varit en resa jag inte hade kunna föreställa mig”.

Murad Al-Katib
Murad Al-Katib, vinnare i EY World Entrepreneur of the Year 2017

Sedan Murad Al-Katib startade sitt företag i källaren på sitt och hustruns hus i Kanada, har hans företag AGT Food & Ingredients har förändrat Kanadas jordbruksindustri. Han har samordnat odlingen från ett 40- tal kanadensiska producenter som idag levererar linser, bönor och kikärter till 120 länder. Hela maskineriet hålls på plats av de omkring 2000 anställda som är utspridda på 5 kontinenter.

Men det var inte en helt enkel start: Frun var gravid i sjätte månaden med tvillingar när Murad sa upp sig från sitt jobb för att jobba på en affärsplan.

– Jag har min fru att tacka för att hon orkade med mig och vågade stötta mig i min dröm. Vägen hit till vinsten från att jag startade har varit helt fantastisk, sa en mycket rörd vinnare strax efter prisutdelningen.

Hans idé gick i stort sett ut på att bli den strategiska länken mellan de jordbrukande producenterna och marknaden. För att producenterna skulle nappa på projektet, förklarade Murad fördelarna med att börja odla linser, bönor och kikärtor. Det är grödor som kräver mycket lite vatten i odlingen men som dessutom är mycket proteinrika. Nödvändigt i en tid när jordens resurser blir allt mer knappa, menar Murad.

–  Vi är omkring 10 miljarder människor som ska få näring från en allt mer ansträngd jord. Den snabbt ökande befolkning kräver nya typer av hållbara matkedjor som vi inte tidigare har varit i behov av. Det innebär mer proteinrik föda som tar mindre resurser, som linser och bönor.

Finalisterna i tävlingen EY World Entrepreneur of the Year bedöms på kriterierna entreprenörsanda, finansiella resultat, strategisk riktning, global påverkan, innovation samt personlig integritet och påverkan.

Trots att juryns överläggningar i år var längre än vanligt, var det en enig jury som på lördagens storslagna gala utsåg Murad Al-Katib som vinnare. Det berättade Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, och juryns ordförande: ”Murad är en osannolik entreprenör som har demonstrerat exemplariskt värdeskapande och organisatorisk förmåga. Genom hållbara jordbruksmetoder skapar han en positiv inverkan på den globala miljön”.

Utöver Murads vilja att förändra sättet vi ser på livsmedel, vill han även sträcka ut en hand till alla de människor som behöver proteinrik, prisvärd mat. Hans företag har levererat över fyra miljoner proteinrika matransoner till flyktingar från Syrien, även det något som juryn uppmärksammade.

Från Sverige tävlade Johan Löf från RaySearch Laboratories, som utvecklar en teknik som analyserar cancertumörer och dess omkringliggande friska vävnad. På så sätt kan man räkna ut den optimala strålningsbehandlingen för en cancersjuk patient, vilket gör att frisk vävnad slipper skadas och patienten får individanpassad vård. Läs mer om Entreprenörs möte med Johan inför finalen här.

Totalt ställde 48 länder upp i tävlingen, vilka representerades av 59 entreprenörer. Motståndarna uppmärksammade Murad Al-Katib direkt efter vinsten

– Att vi kokats ner till 59 personer utifrån alla tusen som tävlat runt om i världen i regionala och nationella deltävlingar är makalöst. Jag är glad att ha delat denna upplevelse med dem alla.

LW

Louise Wachtmeister