NYHET Publicerad

Kanadensisk livsmedelsleverantör årets bästa entreprenör

TÄVLING Murad Al-Katibs idé om att förmedla proteinrikt livsmedel från Kanada formades för 15 år sedan i källaren, nu är hans företag världsledande. Igår kväll gjorde det honom till vinnaren i årets upplaga av EY World Entrepreneur of the year i Monaco. ”Det har varit en resa jag inte hade kunna föreställa mig”.

Murad Al-Katib

Murad Al-Katib, vinnare i EY World Entrepreneur of the Year 2017

Sedan Murad Al-Katib startade sitt företag i källaren på sitt och hustruns hus i Kanada, har hans företag AGT Food & Ingredients har förändrat Kanadas jordbruksindustri. Han har samordnat odlingen från ett 40- tal kanadensiska producenter som idag levererar linser, bönor och kikärter till 120 länder. Hela maskineriet hålls på plats av de omkring 2000 anställda som är utspridda på 5 kontinenter.

Men det var inte en helt enkel start: Frun var gravid i sjätte månaden med tvillingar när Murad sa upp sig från sitt jobb för att jobba på en affärsplan.

– Jag har min fru att tacka för att hon orkade med mig och vågade stötta mig i min dröm. Vägen hit till vinsten från att jag startade har varit helt fantastisk, sa en mycket rörd vinnare strax efter prisutdelningen.

Hans idé gick i stort sett ut på att bli den strategiska länken mellan de jordbrukande producenterna och marknaden. För att producenterna skulle nappa på projektet, förklarade Murad fördelarna med att börja odla linser, bönor och kikärtor. Det är grödor som kräver mycket lite vatten i odlingen men som dessutom är mycket proteinrika. Nödvändigt i en tid när jordens resurser blir allt mer knappa, menar Murad.

–  Vi är omkring 10 miljarder människor som ska få näring från en allt mer ansträngd jord. Den snabbt ökande befolkning kräver nya typer av hållbara matkedjor som vi inte tidigare har varit i behov av. Det innebär mer proteinrik föda som tar mindre resurser, som linser och bönor.

Finalisterna i tävlingen EY World Entrepreneur of the Year bedöms på kriterierna entreprenörsanda, finansiella resultat, strategisk riktning, global påverkan, innovation samt personlig integritet och påverkan.

Trots att juryns överläggningar i år var längre än vanligt, var det en enig jury som på lördagens storslagna gala utsåg Murad Al-Katib som vinnare. Det berättade Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, och juryns ordförande: ”Murad är en osannolik entreprenör som har demonstrerat exemplariskt värdeskapande och organisatorisk förmåga. Genom hållbara jordbruksmetoder skapar han en positiv inverkan på den globala miljön”.

Annons

Utöver Murads vilja att förändra sättet vi ser på livsmedel, vill han även sträcka ut en hand till alla de människor som behöver proteinrik, prisvärd mat. Hans företag har levererat över fyra miljoner proteinrika matransoner till flyktingar från Syrien, även det något som juryn uppmärksammade.

Från Sverige tävlade Johan Löf från RaySearch Laboratories, som utvecklar en teknik som analyserar cancertumörer och dess omkringliggande friska vävnad. På så sätt kan man räkna ut den optimala strålningsbehandlingen för en cancersjuk patient, vilket gör att frisk vävnad slipper skadas och patienten får individanpassad vård. Läs mer om Entreprenörs möte med Johan inför finalen här.

Totalt ställde 48 länder upp i tävlingen, vilka representerades av 59 entreprenörer. Motståndarna uppmärksammade Murad Al-Katib direkt efter vinsten

– Att vi kokats ner till 59 personer utifrån alla tusen som tävlat runt om i världen i regionala och nationella deltävlingar är makalöst. Jag är glad att ha delat denna upplevelse med dem alla.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.