Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister.
9.476k

Välfärd Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.

Regeringens och Vänsterpartiets lagförslag om ett vinsttak i välfärden har fått förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och från juridisk- och ekonomisk expertis.

Nu sällar sig även den före detta socialdemokratiska finansministern Kjell-Olof Feldt, som också var ordförande i Friskolornas riksförbund mellan 2006 och 2011, till kritikerna. Han menar att förslaget innebär ett allvarligt politiskt skifte och att Socialdemokraterna spelar ett högt spel när partiet nu väljer att fortsätta driva frågan.

– De här företagen driver ju verksamheter som de enligt lag är fullt tillåtna att driva. Att presentera ett förslag som i princip gör det omöjligt att gå med vinst, och därmed bedriva verksamhet, riskerar att riva upp ett djupt politiskt och ideologiskt sår. Just det vi lyckades undkomma i sista stund i samband med löntagarfonderna, säger Kjell-Olof Feldt.

Han anser att förslaget visserligen är en eftergift till Vänsterpartiet, men att Socialdemokraterna också vill framstå som det parti som garanterar att de offentliga medlen går till medborgarnas välfärd och inte till företagens vinster.

Men det är en taktisk miss av regeringen, anser Kjell-Olof Feldt.

Istället för att kunna framställa sig som välfärdens försvarare är risken hög för att regeringen istället får ägna mycket tid till att förklara det tekniskt komplicerade förslaget. Det finns inte många svenskar som vet vad ett operativt kapital innebär för något, samt vilken funktion det har.

– Man kommer att få syssla mer med att försvara sitt förslag än att debattera hur vi ska få fler och bättre skolor, kortare vårdköer och en människovärdig omsorg, säger Kjell-Olof Feldt.

Martin Berg