Klarna-grundare kämpar om världsmästartiteln i entreprenörskap

Niklas Adalberth

Tävling Tidigare i år vann de tre Klarna-grundarna den svenska finalen i tävlingen Entrepreneur Of the Year. Nu är de på plats i Monaco och tävlar om världsmästartiteln. ”Man får nypa sig i armen”, säger Niklas Adalberth, vice vd och medgrundare.

Niklas Adalberth, hur känns det att vara på plats och tävla om världsmästartiteln i entreprenörskap?

– När vi fick förmånen att vinna i Sverige kändes det overkligt. Så att nu få vara här tillsammans med världens bästa entreprenörer är helt magiskt. Man får nypa sig i armen, säger Niklas Adalberth, medgrundare.

Klarna grundades för 10 år sedan av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson när de studerade på Handelshögskolan i Stockholm. Idén gick ut på att garantera säkerheten vid onlineköp, både för kunden och e-handlaren. Men affärsidén stötte på stort motstånd bland etablerade aktörer. Grundarna blev bland annat sågade en jury, bestående av några näringslivstoppar, på en tävling i entreprenörskap arrangerad av Handelshögskolan.

Hur hanterade ni det?

– Om man ser på betalningar i stort så är det en väldigt traditionell bransch med väldigt gamla aktörer och system. Att komma som en uppstickare och säga att vi skulle revolutionera betalningar online mötte ett enormt stort motstånd, där de gamla stofilerna sa att vi inte hade en chans. De trodde att bankerna skulle göra det här, berättar Niklas Adalberth.

– Det var väldigt tufft i början men med bra respons från både e-handlare och konsumenter vågade vi ändå ge det en chans.

Finns det någon specifik milstolpe där ni visste att er affärsidé verkligen skulle fungera?

– En viktig milstolpe var när vi fick in vår första investering, som kom från entreprenören och affärsängeln Jane Walerud. Man får komma ihåg att vi var tre finniga 23-åringar utan någon erfarenhet, inte en krona på fickan och som inte kunde ingenting om tech. Att vi då fick en investering av någon som trodde på oss var otroligt viktigt.

Sedan starten har Klarna vuxit kraftigt, den årliga transaktionstillväxten ligger på 185 procent och idag har företaget 1 200 anställda i 18 länder. 2013 etablerade sig företaget i Tyskland och ett år senare även på marknaden i Storbritannien. Härnäst väntar en satsning på USA.

Vilka förväntningar har ni på USA-expansionen?

– Om man tittar på Sverige går nära 40 procent av alla transaktioner som görs online via Klarna. Kan vi lyckas med något som är i närheten av det i USA så har vi möjlighet att bli ett ännu större bolag. På så sätt ser vi oss själva som ett startupföretag, vår resa har bara börjat, säger Niklas Adalberth. 

Vem det blir som kammar hem utmärkelsen World Entrepreneur Of the Year avgörs på lördag natt.

Fakta

Tävlingen Entrepreneur Of the Year startades i USA 1986 av revisionsbolaget EY. Utmärkelsen delades ut i Sverige för första gången 1995.

Syftet med tävlingen är att hylla framgångsrika entreprenörer och skapa förebilder för andra att våga satsa på sin affärsidé.

HN