Älskade stad
Foto: Älskade stad
NYHET Publicerad

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart. Nu har samarbetet Älskade stad vunnit Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Foto: Ebba Fredin

Det började med att Stockholms stad satte upp en strategi för hållbarhet. En del i det arbetet är att minska transporterna till och inom staden. Men hur görs det på bästa sätt?

Genom ett samarbete mellan staden, fastighetsägaren Vasakronan, logistikoperatören Bring och miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells finns nu ett koncept som verkar fungera. Samma elfordon som transporterar paketen till mottagarna tar med sig torrt avfall därifrån. Det ger mindre miljöpåverkan och buller samtidigt som gatorna också blir mindre trånga.

– Vasakronan tillhandahåller fastigheterna. Bring och Ragn-Sells står för logistiken, berättar Adam Leth, informationschef på Bring Norden.

Transporterna till Stockholms innerstad sker via lätta lastbilar till en samlastningscentral på Mäster Samuelsgatan. Där lastas paketen om till ett specialbyggt elfordon som levererar paketen och hämtar upp det torra avfallet. Ragn-Sells samlastar sedan det torra avfallet och kör ut från innerstan. Tekniken i elfordonet är densamma som används på flygplatser för att transportera bagage till och från flygplanen.

– För Brings del var det inte helt självklart att en ”sopgubbe” skulle leverera våra paket. Men ganska snabbt såg vi att samarbetets hållbarhetsmål var överordnade våra egna miljömål, fortsätter Adam Leth.

Adam Leth är noga med att poängtera att det handlar om ett samarbete mellan de fyra olika verksamheterna. Han säger att det är kommersiellt hållbart och bär sina egna kostnader. Det är inte ett tidsbegränsat projekt utan ett arbete som långsiktigt ska fortsätta utvecklas. Därför finns också ett gemensamt kommunikationskoncept, ”Älskade stad”, som profilerar samarbetet, inte de olika organisationerna i det.

– Vi vill att fler företag ska ansluta sig, säger Adam Leth, som är märkbart entusiastisk över Älskade stad.

Annons

Arbetet har pågått sedan i februari i år, varför det än så länge inte går att mäta exakt hur mycket utsläppen har minskat tack vare samarbetet.

– Men bara på de sex postnummer vi arbetar med idag har Bring halverat transporterna till och från innerstan och helt tagit bort våra transporter på dessa områden, berättar Adam Leth.

Men trots den relativt korta tiden vann Älskade stad Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris den här veckan. Vid en gala på torsdagskvällen fick samarbete motta priset från infrastrukturminister Tomas Eneroth. Transportföretagens vd Mattias Dahl är mycket nöjd med vinnaren.

– Älskade stad är ett föredömligt, transportsmart exempel för andra aktörer att ta efter, säger han i ett pressmeddelande.

Skulle samarbetet ha fungerat utan att staden var delaktig?

– Staden är initiativtagare och möjliggörare, utan staden har jag svårt att se att Älskade stad ens hade funnits och fungerat så bra som det faktiskt gör!, säger Adam Leth.

Initialt handlar samarbetet om sex postnummerområden i Stockholms innerstad, men det finns planer på att utöka. Först med Gamla stan.

– Vi väntar bara på ett specialanpassat elfordon, förklarar Adam Leth.

Och arbetet ska inte stanna vid Gamla stan. Förhoppningen är att kunna utöka, både geografiskt och med fler samarbetspartner.

– Vi tar Stockholm först. Sedan Sverige, Europa, världen och universum, avslutar Adam Leth, lite skämtsamt men ändå allvarligt.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.