Älskade stad
Foto: Älskade stad
NYHET Publicerad

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart. Nu har samarbetet Älskade stad vunnit Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Foto: Ebba Fredin

Det började med att Stockholms stad satte upp en strategi för hållbarhet. En del i det arbetet är att minska transporterna till och inom staden. Men hur görs det på bästa sätt?

Genom ett samarbete mellan staden, fastighetsägaren Vasakronan, logistikoperatören Bring och miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells finns nu ett koncept som verkar fungera. Samma elfordon som transporterar paketen till mottagarna tar med sig torrt avfall därifrån. Det ger mindre miljöpåverkan och buller samtidigt som gatorna också blir mindre trånga.

– Vasakronan tillhandahåller fastigheterna. Bring och Ragn-Sells står för logistiken, berättar Adam Leth, informationschef på Bring Norden.

Transporterna till Stockholms innerstad sker via lätta lastbilar till en samlastningscentral på Mäster Samuelsgatan. Där lastas paketen om till ett specialbyggt elfordon som levererar paketen och hämtar upp det torra avfallet. Ragn-Sells samlastar sedan det torra avfallet och kör ut från innerstan. Tekniken i elfordonet är densamma som används på flygplatser för att transportera bagage till och från flygplanen.

– För Brings del var det inte helt självklart att en ”sopgubbe” skulle leverera våra paket. Men ganska snabbt såg vi att samarbetets hållbarhetsmål var överordnade våra egna miljömål, fortsätter Adam Leth.

Adam Leth är noga med att poängtera att det handlar om ett samarbete mellan de fyra olika verksamheterna. Han säger att det är kommersiellt hållbart och bär sina egna kostnader. Det är inte ett tidsbegränsat projekt utan ett arbete som långsiktigt ska fortsätta utvecklas. Därför finns också ett gemensamt kommunikationskoncept, ”Älskade stad”, som profilerar samarbetet, inte de olika organisationerna i det.

– Vi vill att fler företag ska ansluta sig, säger Adam Leth, som är märkbart entusiastisk över Älskade stad.

Annons

Arbetet har pågått sedan i februari i år, varför det än så länge inte går att mäta exakt hur mycket utsläppen har minskat tack vare samarbetet.

– Men bara på de sex postnummer vi arbetar med idag har Bring halverat transporterna till och från innerstan och helt tagit bort våra transporter på dessa områden, berättar Adam Leth.

Men trots den relativt korta tiden vann Älskade stad Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris den här veckan. Vid en gala på torsdagskvällen fick samarbete motta priset från infrastrukturminister Tomas Eneroth. Transportföretagens vd Mattias Dahl är mycket nöjd med vinnaren.

– Älskade stad är ett föredömligt, transportsmart exempel för andra aktörer att ta efter, säger han i ett pressmeddelande.

Skulle samarbetet ha fungerat utan att staden var delaktig?

– Staden är initiativtagare och möjliggörare, utan staden har jag svårt att se att Älskade stad ens hade funnits och fungerat så bra som det faktiskt gör!, säger Adam Leth.

Initialt handlar samarbetet om sex postnummerområden i Stockholms innerstad, men det finns planer på att utöka. Först med Gamla stan.

– Vi väntar bara på ett specialanpassat elfordon, förklarar Adam Leth.

Och arbetet ska inte stanna vid Gamla stan. Förhoppningen är att kunna utöka, både geografiskt och med fler samarbetspartner.

– Vi tar Stockholm först. Sedan Sverige, Europa, världen och universum, avslutar Adam Leth, lite skämtsamt men ändå allvarligt.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.