Älskade stad
Foto: Älskade stad
NYHET Publicerad

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart. Nu har samarbetet Älskade stad vunnit Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Älskade stad vinner Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris 2017.

Foto: Ebba Fredin

Det började med att Stockholms stad satte upp en strategi för hållbarhet. En del i det arbetet är att minska transporterna till och inom staden. Men hur görs det på bästa sätt?

Genom ett samarbete mellan staden, fastighetsägaren Vasakronan, logistikoperatören Bring och miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells finns nu ett koncept som verkar fungera. Samma elfordon som transporterar paketen till mottagarna tar med sig torrt avfall därifrån. Det ger mindre miljöpåverkan och buller samtidigt som gatorna också blir mindre trånga.

– Vasakronan tillhandahåller fastigheterna. Bring och Ragn-Sells står för logistiken, berättar Adam Leth, informationschef på Bring Norden.

Transporterna till Stockholms innerstad sker via lätta lastbilar till en samlastningscentral på Mäster Samuelsgatan. Där lastas paketen om till ett specialbyggt elfordon som levererar paketen och hämtar upp det torra avfallet. Ragn-Sells samlastar sedan det torra avfallet och kör ut från innerstan. Tekniken i elfordonet är densamma som används på flygplatser för att transportera bagage till och från flygplanen.

– För Brings del var det inte helt självklart att en ”sopgubbe” skulle leverera våra paket. Men ganska snabbt såg vi att samarbetets hållbarhetsmål var överordnade våra egna miljömål, fortsätter Adam Leth.

Adam Leth är noga med att poängtera att det handlar om ett samarbete mellan de fyra olika verksamheterna. Han säger att det är kommersiellt hållbart och bär sina egna kostnader. Det är inte ett tidsbegränsat projekt utan ett arbete som långsiktigt ska fortsätta utvecklas. Därför finns också ett gemensamt kommunikationskoncept, ”Älskade stad”, som profilerar samarbetet, inte de olika organisationerna i det.

– Vi vill att fler företag ska ansluta sig, säger Adam Leth, som är märkbart entusiastisk över Älskade stad.

Annons

Arbetet har pågått sedan i februari i år, varför det än så länge inte går att mäta exakt hur mycket utsläppen har minskat tack vare samarbetet.

– Men bara på de sex postnummer vi arbetar med idag har Bring halverat transporterna till och från innerstan och helt tagit bort våra transporter på dessa områden, berättar Adam Leth.

Men trots den relativt korta tiden vann Älskade stad Transportföretagens nyinstiftade hållbarhetspris den här veckan. Vid en gala på torsdagskvällen fick samarbete motta priset från infrastrukturminister Tomas Eneroth. Transportföretagens vd Mattias Dahl är mycket nöjd med vinnaren.

– Älskade stad är ett föredömligt, transportsmart exempel för andra aktörer att ta efter, säger han i ett pressmeddelande.

Skulle samarbetet ha fungerat utan att staden var delaktig?

– Staden är initiativtagare och möjliggörare, utan staden har jag svårt att se att Älskade stad ens hade funnits och fungerat så bra som det faktiskt gör!, säger Adam Leth.

Initialt handlar samarbetet om sex postnummerområden i Stockholms innerstad, men det finns planer på att utöka. Först med Gamla stan.

– Vi väntar bara på ett specialanpassat elfordon, förklarar Adam Leth.

Och arbetet ska inte stanna vid Gamla stan. Förhoppningen är att kunna utöka, både geografiskt och med fler samarbetspartner.

– Vi tar Stockholm först. Sedan Sverige, Europa, världen och universum, avslutar Adam Leth, lite skämtsamt men ändå allvarligt.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.