Kom till Sverige från Syrienkriget – nu prisas han

55

Entreprenören Imad Elabdala från Kidnovation blev under tisdagen mottagaren av utmärkelsen Årets Nybyggare 2018. Hector Martinez från Cellink och Adam Aljaraidah från Virkesbörsen blev mottagare av Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. Utmärkelserna, som delas ut av stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, har som syfte att lyfta fram företagare med utländsk bakgrund.

Pristagaren Imad Elabdala och Kung Carl XVI Gustaf
Foto: Pressbild
Imad Elabdala och Kung Carl XVI Gustaf

Konkurrensen var hård men till slut var det Imad Elabdala från Stockholm som bland 13 tävlande företagare fick motta H.M Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare 2018 av självaste Kung Carl XVI Gustaf.

Imad Elabdala är ingenjör och flykting från Syrien. Han grundade företaget Kidnovation vars verksamhet erbjuder skolor, sjukvården och humanitära organisationer digitala och terapeutiska verktyg som ska hjälpa barn med psykosociala problem. Bland annat har företaget skapat berättelsen ”Sarahs resa” som handlar om en flyktingflicka som kan tala med naturen.

Prisutdelningen av Årets Nybyggare 2018 motiverades med att årets vinnare har gjort en imponerande och gripande resa i sin flykt från kriget och att han utifrån sitt eget trauma ville hjälpa andra barn. ”Imads målmedvetenhet är ett föredöme för många och ett bevis på att det snabbt går att komma in i det svenska samhället”, står det i motiveringen.  

Utmärkelserna Årets Pionjär 2018 och Årets Unga Pionjär 2018, delades också ut under dagen. Vinnarna av dessa blev Hector Martinez och Adam Aljaraidah. Hector Martinez är medgrundare till företaget Cellink som gör att mänskliga celler kan växa till vävnader och printas ut. Vinsten motiverades bland annat med att han ”genom hårt arbete har lyckats med det många entreprenörer drömmer om”.

Adam Aljaraidahs företag Virkesbörsen är en digital marknadsplats för köp och sälj av virke. Motiveringen till tisdagens utmärkelse löd bland annat att ”Adam är en förebild för många unga i socialt utsatta områden – en näringslivets Zlatan”.

De tre utmärkelserna Årets Nybyggare, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär delas ut till företagare med utländsk bakgrund. ”Priset är en hyllning till alla som kommer till Sverige och väljer att starta ett nytt företag”, säger Rafael Bermejo, ständige sekreterare i nationella nomineringskommittén och ordförande för stiftelsen Internationella Företagare i Sverige. Det är artonde året i rad som titeln Årets Nybyggare delas ut och prisutdelningen ägde rum på Kungliga Slottet i Stockholm. Runt 160 personer deltog i ceremonin.

Ana Cristina Hernández