Kommunernas utmaningsrätt en papperstiger

Konkurrens Avslag direkt på alla utmaningar utom två. Det blev resultatet när Mätcenter i Örebro utmanade 22 kommuners verksamhet inom mätområdet.- Om de nu har en utmaningsrätt, varför vill de då inte ens träffas för ett möte, säger en besviken Jacob Strömberg, vd på Mätcenter.

Man iförgrunden. Suddiga arbetare i bakgrunden
Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Mätcenter i Örebro, med vd Jacob Strömberg, utmanade 22 kommuner och utlovade besparingar på 30 procent om kommunernas egna mätverksamhet konkurrensutsätts. Men intresset var svalt hos kommunerna.

Mätcenter i Örebro är landets största privata mätföretag. Företaget utför mätningar i samband med byggen och infrastrukturprojekt. De resurserna ville vd Jacob Strömberg använda till att utmana mätverksamheten inom landets kommuner och han skrev därför brev till de 22 kommuner i landet som har infört en utmaningsrätt inom området. Utmaningsrätten innebär att privata företag får utmana kommunens verksamhet för att eventuellt ta över den efter en upphandling.

– I brevet presenterade jag företaget, berättade om fördelarna med en konkurrensutsättning och utlovade en besparing på 30 procent, säger Jacob Strömberg.

Det blev avslag över nästan hela linjen. Två kommuner var intresserade av att träffas men ett flertal brydde sig inte ens om att svara.

– Det är naturligtvis en besvikelse. Har kommunen fattat beslut om att ha en utmaningsrätt så borde väl ett möte vara en självklarhet. Om inte annat borde kommunen vara intresserad av att syna hur jag kan påstå att de ska spara 30 procent av skattebetalarnas pengar, säger Jacob Strömberg.

Att det finns en osäkerhet kring utmaningsrätten och en tröghet i införandet vittnar den statistik som Kristian Johansson vid statsvetenskapliga institutionen på Högskolan i Halmstad tagit fram. Den visar att bara 33 kommuner i hela landet antagit en utmaningsrätt.

– Generellt sker få utmaningar runt om i landet. Till stor del handlar det om att kommunerna är dåliga på att göra reklam för den på sina hemsidor. Det blir symbolpolitik av det. Politikerna kan peka på att rätten är införd men sedan tar engagemanget och informationsviljan slut, säger Kristian Johansson.

Birgitta Laurent, konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, är inne på liknande tankegångar:

– Det är ju ett frivilligt åtagande och kräver eget initiativ. Det viktiga är ju att en utmaning ger kommunen chans att utvärdera sig själv och framför allt vässa de egna verksamheterna. Ur den synpunkten är det inte bra att bara en bråkdel av landets kommuner antagit utmaningsrätten, säger hon.

Vetlanda är en av de kommuner som avvisat Jacob Strömbergs utmaning. Det beror på att uppdraget redan är upphandlat av en annan privat leverantör.

– Just mättjänster har vi haft konkurrensutsatt sedan 1970-talet. Nästa upphandling sker under 2012 och ju fler anbud vi kan få in desto bättre, säger planchefen Jan-Åke Johansson.

Den inställningen glädjer Jacob Strömberg. Han anser dock att det är lätt att misstänka att kommunerna ibland inte vågar anta utmaningar med hänsyn till de egna anställda.

– I de olika avslagen finns många konstiga argument och ibland en skev bild av den egna verksamheten. Jag vet att många kommuner har mycket högre kostnader för mätarbetet än vad vi kan erbjuda och så kan kommunerna inte hålla på, säger han.

– Det verkat tyvärr som om utmaningsrätten i de flesta kommuner bara är en pappersprodukt.

Kommunerna med utmaningsrätt

I nuläget finns utmaningsrätt i ett landsting, Stockholm, och i 33 av landets 290 kommuner.

Kungsbacka, Örkelljunga, Enköping, Hörby, Sollentuna, Solna , Stockholm, Täby, Uppsala, Halmstad, Håbo, Linköping, Munkedal, Uddevalla, Vetlanda, Örebro, Boden, Gotland, Härnösand, Järfälla, Laholm, Skara, Värmdö, Ängelholm, Österåker, Övertorneå, Bengtsfors, Höganäs, Kristianstad, Markaryd, Sävsjö, Växjö och Älmhult.

En rätt att utmana

Utmaningsrätt innebär att en kommun eller ett landsting tillåter privata aktörer att utmana befintlig verksamhet. Det innebär att initiativet till vad som ska konkurrensutsättas flyttas ut från förvaltningen till företagen.

När en kommun inför utmaningsrätt åtar den sig att pröva om olika verksamheter lämpar sig för att konkurrensutsättas eller inte. Om kommunen beslutar att verksamheten gör det ska den upphandlas på den öppna marknaden.

Det innebär också det företag som lämnat in en utmaning inte med automatik får överta kommunens verksamhet utan företaget måste vinna upphandlingen först.

Anders Carlsson