Kompetensutvisningarna: "En skam för regeringen"

Kompetensutvisningarna Ryktet om att programmerare ska undvika Sverige sprider sig globalt och det kommer att drabba Sverige hårt. Det skriver entreprenörerna Arash Haddad Arman och Patrik Arnesson i en debattartikel på Breakit.se.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Entreprenörerna Arash Haddad Arman, som har grundat C/MIND och 0+X och Patrik Arnesson, som är vd för Football Addicts, menar att det just nu pågår ”ett globalt krig om talanger”. De skriver i en debattartikel på Breakit att en stor del av framgången för företag som Spotify och King bygger på att bolagen har kunnat anställa folk från hela världen. Men de konstaterar också att kompetensutvisningarna har resulterat i att det sprids ett rykte bland programmerare att de ska undvika Sverige, då risken för att utvisas är för stor.

De menar att kompetensutvisningarna är”en skam och ett totalt misslyckande för en regering som påstår sig vilja öka konkurrenskraften och locka hit fler internationella bolag”.

De skriver vidare att bland annat Google expanderar sina utvecklingskontor i Sverige, men att den nuvarande situationen kan resultera i att de väljer andra länder.

”Frågan är om regeringen ens förstår hur stora skadorna kommer att bli på sikt för Sveriges rykte till följd av passiviteten i den här frågan”, skriver de och fortsätter senare:

”De största förlorarna på att vi utvisar dessa personer är svenskarna själva. Vi säger farväl till hundratals miljoner på sikt i skatteintäkter”.

Under hösten har kompetensutvisningarna skapat storbråk mellan regeringen och oppositionen. Allianspartierna lade senare fram sin egen motion, som regeringen ställde sig bakom. Men efter lagrådet sagt nej till motionen drar nu arbetet ytterligare ut på tiden. Under tiden fortsätter utvisningarna, som oftast grundar sig i småfel, inte sällan begågna av tidigare arbetsgivare eller av Försäkringskassan.

Debattörerna på Breakit skriver att de efter att ha läst lagförslaget menar att ”regeringen återigen visar sig vara ointresserade av att lösa problemet på riktigt. Lagförslaget är i princip helt meningslöst och tillåter bara att företagen åtgärdar fel innan Migrationsverket upptäcker dem.”

R