Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

Ali Omumi med familj
Foto: Privat
Ingenjören Ali Omumi med sin fru och dotter.
2.025k

Kompetensutvsningarna Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Nu berättar han, med sina egna ord, sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.

artikelserie bild Kompetensutvisningarna

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

Fler artiklar i denna serie

Jag, min fru och min då ettåriga dotter kom till Sverige i sommaren 2015 när jag fick ett jobberbjudande på ett IT-bolag i Stockholm. Eftersom jag är från ett land som Sverige inte har något samarbete med för arbetskraftsinvandring behövde jag ett arbetstillstånd som Migrationsverket utfärdade.

Efter ett år och fyra månader bytte jag jobb för att åter få jobba inom mitt favoritområde, nämligen teknikrelaterad försäljnings- och affärsutveckling som jag i mitt hemland hade varit verksam inom i tio års tid. Jag började då på Vestas som är en världsledande vindkraftverkstillverkare.

För att få byta jobb behövde jag få ett förlängt arbetstillstånd av Migrationsverket, vilket Vestas ansökte om.

Efter att ha fått vänta i nästan ett år på Migrationsverkets beslut och då min anställning nästan tagit slut det vill säga i slutet av 2017 blev jag slutligen nekad förlängt arbetstillstånd. Hittills hade vår framtid sett väldigt ljus ut, men efter Migrationsverkets chockbesked började en lång period av pina och osäkerhet.

I samband med ansökan om förlängt arbetstillstånd hade Migrationsverket genomfört en granskning av mina tidigare anställningar och de villkor (lön och försäkringar) jag haft, varpå de nekande förlängt arbetstillstånd. Anledningen var att min första arbetsgivare inte hade lyckats ordna en obligatorisk försäkring, nämligen sjukförsäkringen samt att två andra försäkringar inte hade tecknats för de tre första veckorna. Det berodde på att jag inte hade fått mitt personnummer ännu. Detta beslut överklagade jag naturligtvis.

I överklagan framgår det klart och tydligt av bland annat mejlkonversationer mellan den första arbetsgivaren och försäkringsbolaget att arbetsgivaren hade för avsikt att teckna sjukförsäkringen, men på grund av administrativa misstag blev en sådan försäkring aldrig verklighet. Det framgår också i överklagan att arbetsgivaren gjort allt i sin makt för att retroaktivt ordna försäkringen när den upptäckte misstaget, men inget försäkringsbolag gick med på att utfärda en sådan försäkring.

I januari 2018 påbörjade jag en tillsvidareanställning på ABB PG High Voltage Breakers i Ludvika och har varje dag gått och väntat på Migrationsdomstolens beslut i frågan. Det ska också tilläggas att efter Migrationsverkets nekande till förlängt arbetstillstånd har vi inte längre kunnat lämna landet. Detta är extra olyckligt i vårt fall eftersom min pappa har en långt gången cancer och sista gången jag fick träffa honom var i december 2016.

Nu den 25 april 2018 kom äntligen Migrationsdomstolens dom i frågan, men de valde att stå fast vid Migrationsverkets beslut. Med andra ord har jag och min familj fått fyra veckor på oss att lämna landet. Vi är fortfarande i chocktillstånd.

Hur kan ett smärre administrativt misstag (som arbetsgivaren självmant har försökt rätta till, men som inte går att rätta till på grund av begränsningar hos försäkringsbolagen), orsakat av krafter som låg utanför min kontroll få mig och min familj att förlora allt vi lyckas bygga upp, få samhället att mista en laglydig och samhällsbidragande individ och dessutom kosta ABB hundratusentals kronor (i lön, utbildning och andra resurser) som de investerat i mig eftersom jag inte längre kommer få jobba? Hur kan detta misstag som jag är oskyldig till få mig att bli utslängd ur samhället som en skurk som begått något så avskyvärt, att jag inte längre får beträda svensk mark?

Sedan jag och min familj kom till Sverige i sommaren 2015 har vi lyckats bli integrerade i samhället och pratar adekvat svenska. Min fru har startat ett inredningsföretag, men beslutade sig för att inte jobba efter att hon fick Migrationsverkets beslut. Hon är en utbildad sim-, matlagnings- och baklärare och har både studerat juridik och inredning. Vår dotter är fyra år gammal och har levt större delen av sitt liv i Sverige och vi äger en lägenhet i Täby i Stockholm.

Genom att Migrationsverkets beslut står fast betyder det att jag och min familj kommer ryckas upp med rötterna och bli utvisade. Vi kommer behöva packa ner alla våra ägodelar, avsluta hyreskontraktet med vår unga svenska hyresgäst och sälja lägenheten i Täby och lämna med både känslan och vetskapen av att vi blivit orättvist och omänskligt behandlade. ABB kommer förlora en värdefull medarbetare som de kommer bli tvungna att lägga resurser på att ersätta. Sverige kommer förlora en samhällsmedlem som aldrig begått något brott utan som endast bidragit genom att arbeta hårt.

Givet att jag och min familj skulle få stanna, skulle vårt bidrag till det svenska samhället över tid ackumuleras till något enormt. När allt detta vägs mot petitessen som Migrationsverket klagar över inses med enkelhet att Migrationsverkets beslut är grymt, orimligt och oacceptabelt. Jag och min familj älskar Sverige och är fast beslutna att bo och leva här givet att vi får chansen att fortsätta göra det.

 

Detta inlägg publicerades ursprungligen på Ali Omumis Facebookprofil.

AO